Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

'Politika' ima svog tajnog kandidata: Hoće li Uefa suspendirati Hrvatsku?

Spekulira se kako su neki politički moćnici već istakali svog kandidata za budućeg predsjednika HNS-a…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako se u jednom trenutku učinilo da je Igor Štimac izgubio rat za prijestolje HNS-a, očito je da se „iza zastora“ dogodilo nešto što je ponovno zakompliciralo cijelu situaciju. Struja Vlatka Markovića zasigurno nije bez razloga iznenada ubrzala održavanje već zakazane sjednice Skupštine HNS-a. Umjesto 19. travnja, sjednica će se održati već u četvrtak, 7. travnja.

Što je glavni razlog ove iznenadne promjene datuma? Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić kaže da to nema veze s možebitnom odlukom Ministarstva uprave da poništi prosinačku Izbornu skupštinu, jednako kao i „Štimčevu Izvanrednu skupštinu“ iz veljače ove godine. Međutim, njegove neuobičajeno nervozne reakcije na pitanja novinara sugeriraju da to baš nije sasvim tako. Istina je da se Ministarstvo uprave još uvijek nije očitovala o cijelom slučaju te da se ne zna kakav će biti zaključak, no baš je zbog toga čudno što se Markovićeva strana odlučila za ubrzano održavanje Skupštine.

Hoće li Marković imati kvorum?

Ako je trenutačna vrhuška HNS-a sigurna u povoljan ishod slučaja, postavlja se pitanje čemu onda užurbano sazivaju novu sjednicu? Možda je razlog i strah da na sjednici 19. travnja ne bi imali kvorum, budući da će u cijeloj priči bitnu ulogu odigrati i presuda Ureda državne uprave u Rijeci o verificiranju odluka Izvanredne skupštine Primorsko-goranskog saveza. Odluka mora biti donesena do 16. travnja, a bude li pozitivna za Štimčeve saveznike, Marković ne bi mogao računati na podršku dvojice delegata iz dotične županije. U prijevodu to znači da Marković ne bi imao 25 glasova u Skupštini koliko je potrebno za kvorum.

Naravno, na sjednici Skupštine neće moći sudjelovati suspendirani delegati Štimčeve frakcije, no županijski savezi mogu, ako to žele, poslati zamjenske delegate. Međutim, malo je vjerojatno da će se to dogoditi. Još jedan od razloga ubrzanog sazivanja Skupštine jest i potreba da se donese proračun za naredno razdoblje. Zna se da sve vlade na svijetu padaju ako ne dobiju podršku u tom, najvažnijem, segmentu funkcioniranja države, u ovom slučaju sportskog saveza. Nakana je Markovićeve struje da se učvrsti na vlasti i na taj način neizravno dodatno „pritisne“ Ministarstvo uprave. Dakle, ključno je pitanje hoće li se MU odlučiti za poništenje prosinačke Skupštine? Nije jasno zbog čega MU toliko odugovlači s odlukom?

Ključna je prosinačka Izborna skupština

Prema klasičnom hrvatskom birokratskom običaju institucije prebacuju odgovornost jednu na drugu. Navodno se čeka konačan odgovor Ureda za gradsku upravu o valjanosti „Štimčeve Izvanredne skupštine“, a ako je to točno, mogli bi zaključiti kako u Ministarstvu uprave smatraju da je prosinačka Izborna skupština legitimna i valjana, pa ostaje samo da se konačni riješi pitanje legalnosti Izvanredne skupštine.
Naime, ako je prema mišljenju MU-a prosinačka Izborna skupština nelegalna i protivna Statutu, kao što u svojoj žalbi tvrdi Štimac, onda je sasvim ne bitno što je nakon toga uslijedilo. Sve odluke i zaključci koji su proizašli iz takve Skupštine smatrali bi se, logično je, ništavnim, pa tako i „Štimčeva Izvanredna skupština“.

Jasno je da čelni ljudi u MU na čelu s ministrom Davorinom Mlakarom kupuju vrijeme, što sugerira da se iza kulisa nešto „kuha“. Što točno možemo samo naslućivati. Odluči li se MU na poništavanje prosinačke Izborne skupštine, i to nakon što ju je Ured za gradsku upravu proglasio legitimnom i valjanom, jednako kao i Uefa i Fifa, taj potez Markovićeva strana mogla bi prikazati kao eklatantno miješanje politike u rad HNS-a, što je protivno principima Uefe. Iz Markovićeva tabora u nekoliko su navrata istakli kako bi Uefa u tom slučaju mogla suspendirati HNS, a to znači da bi hrvatski klubovi i reprezentacija bili isključeni iz međunarodnih natjecanja. Neki tvrde kako je ta bojazan ključni razlog otezanja MU u objavi konačne odluke.

Lobiranje po europskim metropolama

Kruže glasine kako neke hrvatske političke strukture naširoko lobiraju po europskim metropolama kako bi uvjerili čelnike Uefe da se radi isključivo o pravnom pitanju. Kuloarske priče idu još dalje pa kažu kako su neki politički moćnici već istakali svoga kandidata za budućeg predsjednika HNS-a. Prema tom scenariju Štimac ispada iz možebitne nove predsjedničke utrke, što bi, kao, bio dokaz neutralnosti „visoke politike“ u ovom slučaju, a u „HNS-ovu gladijatorsku arenu“ ušlo bi novo lice. Markovićeva i Mamićeva strana najviše se pribojavaju takvog scenarija, ali ako se dogodi, vjerojatno bi u novu bitku gurnuli svojeg asa iz rukava – Davora Šukera. Naravno da nitko neće javno potvrditi ove spekulacije, ali činjenica je da otezanje državnih institucija u rješavanju ovog pitanja otvor prostor za sve moguće spekulacije. Ali, tko je iznenađen? Ipak živimo u Hrvatskoj…
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider