Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Baklje najveći problem?

HNS se složio: Navijačima zabraniti sva gostovanja, ali i oni imaju plan

Tek sutra ćemo dobiti konačnu odluku, i to nakon sastanka s organima reda.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od 11 sati trajala je izvanredna sjednica Izvršnog odbora HNS-a. Vijećanje u Rusanovoj završilo je očekivanim raspletom – zabranom gostovanja navijača do kraja sezone HNL-a. Aktivacija je 2 točke akcijskog plana HNS-a, što je početkom tjedna predložila Udruga prvoligaša na čelu s Brankom Laljkom.

No, treba reći i kako je i ovo samo prijedlog odluke, barem do sutrašnjeg sastanka HNS-a i MUP-a, nakon čega će odluka biti konačna.

Na današnjoj utakmici između Cibalije i Osijeka još će moći prisustvovati gostujući navijači s obzirom na to da odluka nije konačna.

''Činjenica je da se posao zaštitari ne obavljaju dovoljno kvalitetno iz raznih razloga'', rekao je Zoran Cvrk, povjerenik za sigurnost HNS-a, a Zorislav Srebrić je dodao:

''Neki klubovi imaju sponzorski ugovor sa zaštitarima pa je teško razlučiti što je dug, što se plaća, kako krivnju preuzeti. HNS nikad nije ništa dugovao zaštitarskim tvrtkama, čak je i ponudio bonus ako je posao dobro obavljen.''

U Udruzi prvoligaša tvrde kako je došlo vrijeme za ovakav čin zbog sve češćih prekida utakmica zbog ubacivanja baklji. Podsjetimo, činili su to navijači Dinama u Šibeniku, pa navijači Hajduka u Osijeku, a na prekinutoj utakmici u Puli baklje je ubacivala Armada.

To ne znači da baklje i dalje nećemo viđati u terenu. Ubacivat će ih navijači na domaćim utakmicama. Zato je ova mjera mnoge iznenadila, jer neće riješiti problem s huliganskim ispadima ove vrste. No, zadat će novi udarac navijačkim skupinama koje su gotovo ujedinjene u ratu protiv HNS-a i njegovih čelnika.

U Europi se ovakva vrsta zabrana donosila kada bi se navijačke skupine sukobljavale, a hrvatske su navijačke grupe nikad ujedinjenije.

Navijači upravo tvrde kako se baklje ubacuju u inat HNS-u koji želi na ovaj način skrenuti pozornost s afera koje su potresle ligu i savez. I stvarno, jesu li baklje, koje se ne smiju bacati u teren (pale se u svim ligama osim engleske, op.a.), veći problem HNL-a od totalne nezainteresiranosti velike većine navijača zbog događaja oko domaćeg nogometa.

Navijačke su skupine, koje nisu uspjele riješiti pitanja huligana u svojim redovima, danas gotovo jedina publika na stadionima u Hrvatskoj. Zabranom gostovanja neće se puno postići, već samo smanjiti posjećenost na tribinama.

Zanimljivo je da su BBB-i pozvali navijače Istre, pulske Demone da na utakmicu u Zagreb dođu na njihovu tribinu. Ostavit će dio za goste koji će smjeti navijati za svoju klub na domaćoj tribini. Toliko daleko su spremni ići navijači u ratu s HNS-om koji upravo njih krivi za sve zlo u našem nogometu.

To će sutra razmatrati i policija na sastanku s HNS-om, kada će pasti i konačna odluka.(I.Š./VLM)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider