Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Donosimo cijelo izvješće

HHO: Antinavijači Dinama vrijeđali, piromanska fešta u Rijeci!

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pokrenuo je projekt ”Izravna prevencija navijačkog nasilja”, a povodom toga poslali su izvješće s detaljnim opisima navijačkih repertoara...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Evo njihova izvješća 7. kola HNL-a:

Utakmica Lokomotiva - Dinamo 1:3

Oko 100-150 antinavijača koji se nazivaju BBB ovaj put su se smjestili na središnjem dijelu zapadne tribine budući je Lokomotiva bila domaćin utakmice pa je sva publika smještena na zapadnu tribinu. Uglavnom se radi o populaciji od 18-20 godina, uz nekoliko izuzetaka, ”dirigenata”, koji su određivali sadržaj i način navijanja. Najveći dio mladića imao je na glavama kapuljače i kape, očigledno zbog onoga što se dogodilo u drugom poluvremenu. Od 5.minute do kraja utakmice slušali smo prostačko navijanje s poznatim sadržajem: ”Mamiću cigane, odlazi iz svetinje”, ”Mamiću, Mamiću, jebemo te mi, ti nisi Dinamo, Dinamo smo mi”, ”pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave”.

Antinavijači su zagovarali obračun s policijom, skandirali ”HNS pederi..”, i slično. Takvi su se poklici ponavljali kroz cijelu utakmicu. U 75.minuti prvo je bačena jedna baklja na prostor između svečane lože i ograde, potom jedna u teren. Onda je upaljeno još nekoliko baklji, zapaljeno pet stolica koje su gasili vatrogasci. Četiri piromana odmah je policija odvela sa stadiona.

HHO će ubuduće za palitelje baklji na stadionu koristiti termin ”piromani”. Ovaj termin posudili smo od uvaženog kolumnista iz Slobodne Dalmacije. Držimo kako nema nikakve razlike u mentalnom sklopu između onih koji pale hrvatske šume i hrvatske stadione, pa bi pravna država prema njima trebala postupati na isti način.

Utakmica Rijeka - Hajduk 1:0

Pred ulazom na stadion Kantrida nalazi se ploča na kojoj piše kako je zabranjen unos pirotehničkih sredstava. U tih 11 točaka nanizan je još cijeli niz zabrana ponašanja na stadionu. Međutim, odmah ispod tribine B uočljiv je prodavač pića u bijeloj majici na kojoj piše ”mrzim Hajduk”. Konačno, na www stranici riječkog kluba, nalazi se velika slika piromanske fešte na zapadnoj tribini Kantride s jedne od proteklih utakmica, što je u suprotnosti s proklamiranim načelima. Armadini piromani priredili su takvu feštu usprkos pomnom pretresu publike pri ulazu. Tijekom cijele utakmice bilo je nebrojeno mnogo baklji od kojih su se mnoge spustile i na atletsku stazu iza Hajdukove mreže, ispod zapadne tribine gdje se tradicionalno nalaze navijači Armade.

U 20.minuti Armada je počela pozdravljati Hajdukovce pokličem ”ubij, ubij, ubij tovara” (tovar – magarac, pogrdni naziv za stanovnike Dalmacije, što spada u set regionalnog rasizma). Torcida odgovara s ”riječke pičke”, i to se nastavlja od vremena do vremena. Navijači Hajduka – Torcida, imali su i šovinističku inspiraciju izraženu u pjesmici: ”šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba”, što je parafraza slogana ”Srbe na vrbe”, iz vremena Pavelićevog ustaškog režima.

Pod kraj drugog poluvremena Armada je priredila pravu piromansku bakljadu, uz nekoliko petardi zvanih ”topovski udar” sa snažnom detonacijom. Gusti dim i miris paljevine u zraku prekrili su teren pa je sudac bio prisiljen na 4 minute prekinuti utakmicu. Spiker na stadionu pozvao je navijače: ”nemojmo se više igrati bakljama”. Armada nakon toga skandira ”jebo vas Čičak”, pa ”jebo vas Mamić”, ”HNS pederi, nogomet ste sjebali”. Torcida s istoka poručuje: ”Armada šaka jada”, na što im Armada odgovara ”tovarske pičke”, a ovi uzvraćaju s ”riječke pičke”. U 80.minuti Torcida skandira ”ubij, ubij, ubij Srbina”. Nakon postignutog gola iz jedanaesterca, opet piromanska bakljada.

Utakmica Osijek - Slaven Belupo

Stadion Gradski vrt, oko tisuću gledatelja. Uobičajene mjere zaštite, navijanje je bilo uglavnom korektno osim skandiranja HNS pederi, nogomet ste sjebali kao i ”jebo vas Šuker”, u 79.minuti. Nakon vodstva Slavena, Kohortini pripadnici počeli su skandirati ”HNS pederi”, a istočna tribina je pojačala s ”jebo vas Šuker”. U 60.minuti upaljena je svega jedna baklja.

HHO konstatira kako ni jedan medij u Republici Hrvatskoj nije objavio pojedinosti o događanjima na hrvatskim nogometnim terenima. Očigledno se radi o pokušaju medija da sakriju pod tepih događanja koja ne odgovaraju njihovoj željenoj percepciji današnjeg stanja u nogometu, ili se pak radi o neprofesionalnom obavljanju poslova novinara izvjestitelja s nogometnih terena. Smatramo da se ovakvim neobjektivnim i neistinitim izvješćivanjem daje prešutna podrška ovakvom pogubnom načinu navijanja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider