Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zbog rasizma i homofobije

FARE prijavio Dinamo Uefi: 'Modrima' prijeti drastična kazna!

FARE, organizacija koji se bori protiv rasizma, ksenofobije i ekstremnog nacionalizma na nogometnim stadionima, objavio je svoj izvještaj s europskih travnjak za mjesec srpanj...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

FARE je prijavio Uefi, krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji s kojom usko surađuje, 13 utakmica na kojima su njihovi promatrači zabilježili incidentna ponašanja navijača.
Od toga se četiri prijave odnose na utakmice hrvatskih klubova: Dinamo – Osijek, utakmica HNL-a od 12. srpnja, Rijeka – Prestatyn, kvalifikacije za Europsku ligu od 18. srpnja, Dinamo Zagreb - Fola, kvalifikacije za Ligu prvaka od 23. srpnja, te Dinamo Zagreb – Sheriff, kvalifikacije za Ligu prvaka od 27. srpnja.

>> 'BBB nisu rasisti! Naš neprijatelj koristi se udbaškim metodama'

Dinamo je prijavljen zbog homofobnih i rasističkih slogana usmjerenih protiv HNS-a i Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika hrvatskog prvaka. Promatrači su precizno na engleskom zapisali što su izvikivali pripadnici BBB-a na utakmici s Osijekom: "Mamić, you Gypsy, leave the holy shrine" and "Blažičko, Blažičko, Mamić's pičko! (pussy)", ali pripadnici osječke Kohorte: "HNS faggots, you have fucked up football" and "Mamić, you Gypsy, get out of Croatia!”

Na utakmici Rijeke i Prestatyna zamijetili su Armadine zastave na kojima su bili keltski križevi. U izvještaju stoji da su BBB-i protiv Fole u Zagrebu skandirali rasističke i homofobne slogane te da je Uefa o tome detaljno izvještena. Ističu da je uslijedila kazna zatvaranjem istočne tribine za sljedeću utakmicu te novčana kazna od 25.000 eura.

Na utakmici sa Sheriffom u Zagrebu zabilježili su kako su Dinamovi navijači Bad Blue Boysi izvikivali rasističke i homofobne slogane poput: "Mamić gypsy go away from holy club", “HNS- Croatian FA faggots you fuck up football”.
Zapisali su kako je službeni spiker u ime kluba i policije nekoliko puta na utakmici upozorio navijače da prestanu s vrijeđanjem. Tvrde da su detalje o ovom incidentu proslijedili Uefi.

Pretjeruje li FARE program u svojim izvještajima UEFA-i?

Ukupno glasova:

Hoće li uslijediti nova kazna od strane Uefe, tek će se vidjeti. Uefa je već upozorila hrvatskog prvaka da će u slučaju ponavljanja sličnih incidenata biti kažnjen s igranjem pred praznim tribinama, a potom i izbacivanjem iz Uefinih natjecanja. Dinamo se žalio na prvu kaznu i žalbeni postupak je u tijeku. S obzirom da je Uefa kod prve kazne iskazala iznimnu žurnost, nije nemoguće da u skorom dopisu odgovori na žalbu i ujedno proslijedi Dinamu novu kaznu za predstojeću utakmicu s bečkom Austrijom u doigravanju za Ligu prvaka. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider