Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A prvi nema malu plaću

Evo tko je u Dinamu jako razočaran, a tko je kao budistički redovnik!

Atmosfera na stadionima HNL-a ne djeluju baš poticajno na inozemne nogometaše Dinama...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je na krilima trostrukog strijelca Duje Čopa protutnjao Koprivnicom lakše nego što se očekivalo, a očekivalo se da neće imati većih problema. Sve je izvjesnije da će se Farmaceuti do kraja sezone grčevito boriti za ostanak u ligi. Elvis Scoria nije uspio probuditi Slaven, šok terapija očito nije uspjela. Nije svaki dan sretni petak.

Čelnici Slavena valjda su mislili da bi se mogla ponoviti situacija kada je Mladen Frančić zamijenio Ivana Katalinića. Frančić je krenuo više nego dobro, zaredao je s pozitivnim rezultatima, no nedugo potom Slaven se vratio ustaljenoj kolotečini - neuvjerljivim igrama i nizu utakmica bez pobjede. Scoria nije uspio zaustaviti negativni trend, čak štoviše Slaven izgleda još očajnije, no treća promjena trenera u nekoliko mjeseci puno više govori o čelnicima Slavena nego o tim trenerima.

Dinamo neki drugi svijet

Iako su Modre pogodili problemi s ozljedama igrača iz zadnjeg reda, to nije podatak koji bi mogao previše ohrabriti većinu njegovih suparnika u Prvoj HNL. Dinamo je neki drugi svijet čak i kada ostane bez standardnih stopera Taravela i Addyja, ali i kada igra bez svojeg najboljeg igrača Soudanija, koji je u Koprivnici prvo poluvrijeme prosjedio na klupi te je ušao u igru kada je već sve bilo odlučeno. Uz sve to, Dinamo je prejak za Slaven i većinu lige čak i kada su neki njegovi igrači poput Ive Pinta daleko od prve forme. Pinto je praktički poklonio pogodak domaćinu, ali i da je imao još i dva ili tri takva dara, Slavenu to ne bi previše pomoglo, osim što bi popravio dojam.

Razočarani Portugalac

Zoran Mamić nedavno je javno kritizirao Pinta. Portugalac već duže vrijeme djeluje odsutno, kao da mu se ne da igrati, čini se kao da nema motiva, a ne može se reći da ima malu plaću. Atmosfera na stadionima HNL-a ne djeluju baš poticajno na inozemne nogometaše koji su navikli igrati pred značajno većim brojem gledatelja, ali to nije i ne može biti opravdanje. Uostalom, nije Pinto stigao u Dinamo iz Njemačke ili Engleske, već iz rumunjskog CFR Cluja, a u Portugalu je igrao za Rio Ave i Leiriju.

U Rumunjskoj je prosjek gledanosti oko 5.000, a u Portugalu 10.000 gledatelja po utakmici, ali taj prosjek drži velika trojka Benfica, Porto i Sporting. Ostali klubovi su gotovo na razini HNL-a.
Pinto je navodno razočaran jer se Dinamo nije plasirao u Ligu prvaka, a potom nije uspio proći skupinu Europske lige. Po dolasku u Zagreb poručio je da će se pokušati nametnuti portugalskom izborniku i izboriti mjesto u momčadi Portugala za Svjetsko prvenstvo. Čini se da je deprimiran jer mu je postalo jasno da to neće moći učiniti kroz drugi dio sezone u HNL-u. Možda HNL nije baš idealan izlog, ali teško da će se Pinto ikome nametnuti ako bude prespavao proljeće.

Čop poput budističkog redovnika

Portugalac bi se trebao ugledati na Soudanija koji grize na svakoj utakmici kao da se radi o Ligi prvaka. Alžirac je primjer pravog profesionalca i karakternog nogometaša koji je u potpunosti opravdao investiciju. Kamo sreće da ga Dinamo uspije sačuvati na duže vrijeme.

Treba pohvaliti i Duju Čopa. Praćen sumnjom i upitnicima u Dinamo je stigao na mala vrata i za doista sitne novce, a s vremenom se pokazao kao jedna od najboljih investicija Modrih. Čop se previše ne obzire na dežurne kritičare koji mu pronalaze bezbroj mana. Budistički je krotak, strpljivo šuti, marljivo radi i uporno zabija. Gol škaricama došao mu je kao nagrada za sve što je do sada učinio, a njegovim kritičarima kao patnja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider