Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li to licemjerno?

Drastična kazna UEFA-e Rijeci zbog - keltskih križeva

Rijeci je stigla kazna iz Nyona zbog zabranjenih simbola na tribini na kojoj se nalazi Armada. Zanimljivo, takvi simboli se nalaze i na stranici same UEFA-e.

Disciplininska komisija UEFA-e kaznila je Rijeku zatvaranjem tribine 'zapad' gdje se nalazi Armada. Kazna se odnosi na sljedeći euro utakmicu protiv Lyona, a razlog su istaknuti keltski križevi na transparentima.

UEFA je ovom kaznom 'naplatila' i stare dugove. Armadine bakljade protiv Stuttgarta i Žiline te utrčavanja na teren protiv Prestatyn Towna zbog dresova, koje je tada i sam delegat proglasio 'dobronamjernim'.

Rijeka će uložiti žalbu

HNK Rijeka i Armada najavili su zajedničku žalbu UEFA-i. Pokušat će zajedno objasniti kako je keltski križ povezan s nastankom same skupine. Zanimljivo, delegat utakmice navodno nije imao primjedbi oko organizacije utakmice, ali je simbole prijavila organizacija FARE, čiji hrvatski predstavnici očito ne poznaju dovoljno 'ultras' scenu.

''Neugodno smo iznenađeni jučerašnjom odlukom UEFA-e i odmah smo zatražili pismeno obrazloženje, a čim ga dobijemo uložit ćemo žalbu. Svjesni smo da UEFA zahtjeva iznimno visoke standarde ponašanja na tribinama, no ipak smatramo da je riječ o prestrogoj kazni. U svakodnevnoj smo komunikaciji s UEFA-om i u suradnji s vodstvom KN Armada pokušavamo doći do kompromisnog rješenja koje ne bi uključivalo zatvarnje tribine D na idućoj utakmici, rekao je dopredsjednik klluba Dean Šćulac.

Podsjećamo, UEFA je ove sezone već kaznila Dinamo zatvaranjem istočne tribine, a onda i cijelog stadiona zbog uvreda na račun Zdravka Mamića kojega se vrijeđalo usporedbom s pripadnicima romskog naroda.

Zabranjeni simboli i borba protiv rasizma

Po UEFA-i, keltski se križevi izravno povezuju s neonacizmom, iako su takvi znakovi korišteni u navijačkoj subkulturi oduvijek i povezuju se s navijačkim pokretom općenito. Naravno, priča ima i drugu stranu, pogotovo kad vidimo takve simbole u krugu bivše nacističke zastave umjesto svastike. No, ovo nije takav slučaj...

Slično je i s južnjačkom zastavom koja je na europskim stadionima simbol otpora juga prema sjeveru više nego rasizma. Sve ovisi od slučaja do slučaja...

Također, keltski je križ i simbol škotskog Celtica, a upravo takav križ krasi jedan telefon kojeg preko svoje stranice promovira i sama UEFA u svojoj online prodaji. U ovom je slučaju UEFA dobro procijenila što predstavlja taj simbol, ali u slučaju Armade je očito procjena bila kako se radi o neonacističkoj poruci.

Dio je to sve rigoroznijih pravila UEFA-e kojima se želi iskorijeniti bilo kakav oblik rasizma. Čak i onog 'regionalnog'. Tako se u Italiji klubovi kažnjavaju zbog pogrdnih pjesama o ljudima iz druge pokrajine, što je revoltiralo i navijače i klubove.

U Engleskoj su navijači Tottenhama kažnjeni zbog uzvikivanja 'Yids', što u slengu znači Židovi. Paradoksalno je to što navijači Spursa sami sebe tako nazivaju i taj je izraz u njihovom slučaju opće prihvaćen.

Zbog toga je reagirao i sam britanski premijer David Cameron koji je proglasio suludom kaznu tamošnjeg saveza.

Rasizmu i neonacizmu u nogometu nema mjesta. To jasno treba istaknuti i protiv toga se gorljivo boriti. Mnogi se samo pitaju nisu li neke odluke UEFA-e u pojedinim slučajevima donešene pomalo ishitreno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider