Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izbacili ga iz momčadi

Dinamu prijeti katastrofa: Ako Murić dobije spor, ključ u bravu!

Robert Murić prebačen je u juniorsku momčad Dinama nakon što je navodno dogovorio transfer u Ajax…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Velika Dinamova nada, 17-godišnji Robert Murić, napušta „modre“ na kraju sezone. Ova intrigantna vijest u ponedjeljak je „procurila“ s Maksimira. Još uvijek nije službeno potvrđeno, ali spekulira se kako se Murić „obećao“ Ajaxu. Čak se nagađa da je već potpisao ugovor s „kopljanicima“ prije odlaska na zimske pripreme u Tursku. Kad je doznao za taj podatak, trener Dinama Zoran Mamić po hitnom je postupku prebacio Murića u juniorski sastav „modrih“.

Sve govori da je na Maksimiru na pomolu novi slučaj. Već se nekoliko mjeseci odvija žestoka pregovaračka bitka, neki će reći i verbalni rat između Murićevih zastupnika i roditelja s jedne te čelnika Dinama s druge strane. U trenutku kada je Murić uvršten u momčad koja je otputovala na zimske pripreme činilo se da su dvije strane pronašle zajednički jezik i da će doći do dogovora, no čini se da je posrijedi bio samo taktički intermeco.

Da su u Dinamu znali da je Murić sve dogovorio s Ajaxom, logično je zaključiti da ga ne bi vodili u Tursku, već bi priliku dali nekom drugom nadarenom junioru. Što je točno posrijedi u cijeloj priči za sada se može samo nazirati.

Murić će napuniti 18 godina 12. ožujka, a ugovor sa zagrebačkim klubom istječe mu 15. lipnja ove godine. Njegovi zastupnici tvrde da s istekom „maloljetničkog ugovora“ automatizmom postaje slobodan igrač, dok se u Dinamu pozivaju na aneks ugovora koji su potpisali Murićevi roditelji, a prema kojem se istekom istog aktivira produljenje ugovora na pet godina, odnosno do 2019. I jedna i druga strana uvjerene su u ispravnost vlastitog tumačenja propisa pa izgleda da slijedi bespoštedna pravna bitka.

Murić pokreće egzodus?

Iz Dinama su u nekoliko navrata poručivali da imaju pravne mehanizme s kojim će zaustaviti taj transfer. No, ako se transfer ipak ostvari, bio bi to presedan koji bi mogao pokrenuti pravu lavinu. Nije teško zaključiti da bi uslijedio egzodus talenata s Maksimira za „sitne novce“. Naime, ako se pokaže da je Murićeva strana pravno gledajući u pravu, Ajax će Dinamu morati isplatiti samo naknadu za razvoj igrača koja neće prelaziti 250.000 eura, što je smiješan iznos u odnosu na svotu koju su na Maksimiru očekivali da će zaraditi prodajom jednog od svojih najtalentiranijih igrača.

Treba li reći da bi to bio veliki udarac za Dinamo koji bi zasigurno imao dugoročne posljedice, možda čak i katastrofalne. Nije samo u pitanju izgubljeni novac od potencijalnog Murićeva transfera. Priča je puno šira. Što bi u budućnosti spriječilo velike europske klubove da ulaze u Dinamovo dvorište kao u samoposlugu i gotovo besplatno otimaju najnadarenije izdanke njegove škole? Baš ništa. U tom slučaju i sami smisao postojanja škole nogometa bio bi doveden u pitanje. Dinamo bi mogao staviti ključ u bravu škole.

Dinamo gubi velik novac

Jer, zašto ulagati u razvoj igrača, u kojem participiraju i porezni obveznici preko financiranja omladinske škole od strane Grada, kada oni mogu gotovo besplatno otići čim postanu punoljetni? Dinamo će biti prisiljen prodavati svoje igrače prije punoljetnosti, ali oni nisi obvezni prihvatiti transfer. Hladno mogu čekati punoljetnost i otići gotovo besplatno. Uostalom, igrače od 16 ili 17 godina teško je prodati za značajan iznos. Takvi talenti se pojave tek u svakoj prestupnoj generaciji, i to ako. Naravno, sve ovo odnosi se i na ostale hrvatske klubove koji mahom žive od prodaje igrača. „Slučaj Murić“ danas se dogodio Dinamu, a sutra lako moguće Hajduku, Rijeci ili Splitu.

Nije to samo hrvatski problem, slični problemi pogađaju cijelu Europu. Svjedoci smo godinama zategnutih odnosa između Barcelone i Arsenala. Katalonci su u nekoliko navrata optužili Londonce za besprizornu krađu njezinih mladih igrača. Što se tiče „slučaja Murić“, u ovom trenutku možemo samo sačekati rasplet situacije, odnosno Uefin pravorijek.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider