Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hajduk i Split znali sve

Dinamu otežan put do Lige prvaka, velika sreća za Rijeku

Poznate su startne pozicije hrvatskih klubova za novu euro-sezonu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Trenutno je reprezentacija glavna tema kad je hrvatski nogomet u pitanju, ali u četiri naša kluba koji će igrati europska natjecanja čeka se 23. lipnja, kada će svoje prve europske protivnike doznati Dinamo, Rijeka, Hajduk i Split.

Dinamo će s koeficijentom 23.925 kao aktualni prvak krenuti u drugom pretkolu Lige prvaka. Modri će u toj fazi biti nositelji, a potencijalni protivnici su im: Dinamo Tbilisi, Malmo, KR Reykjavik, Dudelingen , Stromsgodset, TNS, St. Patricks, Skenderbeu, Levadia, Rabotnički, Valletta, Zrinjski Mostar, Cliftonville , Torshavn, Žalgiris, Sutjeska i Santa Coloma. Postoji mogućnost da se preko prvog pretkola tu nauštrb Levadije, Torshavna i Santa Colome uguraju Banants (Armenija), La Fiorita (San Marino) te Lincoln (Gibraltar).

Teška misija pred Modrima

Ukoliko Modri prođu prvu prepreku, puno ozbiljniji protivnici čekat će ih u trećem pretkolu: Maribor, Legia Varšava, Debrecen, Crvena zvezda, Slovan Bratislava, Aktobe, Ventspils, Qarabag, HJK Helsinki i Aalborg.

U četvrtom pretkolu Dinamo neće biti nositelj, a rasplet situacije na Cipru (APOEL postao prvak u zadnjem kolu) Modrima nije išao na ruku, jer su sada pali na sedmo mjesto među klubovima u dijelu ždrijeba za prvake. U prijevodu, Dinamo će biti nositelj u četvrtom pretkolu jedino u slučaju da dva od šest klubova s boljim koeficijentom (Salzburg, Steaua, APOEL, Celtic, BATE, Sparta Prag) ispadanju u drugom i/ili trećem pretkolu te bi onda u odlučujućem boju za Ligu prvaka Modri igrali protiv Ludogoreca, Maccabi Tel Aviva, Sheriffa... Ne dogodi li se posrtanje barem dvojice favorita, Dinamo će Ligu prvaka tražiti preko nekog od šest gore navedenih klubova.

Hajduku i Rijeci otvoren put do play-offa

Rijeka u novu euro-avanturu s Matjažom Kekom kreće iz drugog pretkola, s koeficijentom 8.925. Riječani će biti nositelji u toj, ali i idućoj kvalifikacijskoj rundi budući da su imali nevjerojatnu količinu sreće u nekoliko posljednjih tjedana - poklopilo im se dosta rezultata i trenutno su prvi iznad crte za ždrijeb trećeg pretkola, a sigurno je kako neće pasti ispod i mogu samo napredovati.

Šahtjor Soligorsk, Spartak Trnava, Differdingen, Gyor, St. Johnstone, Linfield, Inter Baku, Pyunik, Aberdeen, Široki Brijeg, Botev Honka, Zawisza, Sligo Rovers, Neman Grodno, Birkirkara, Košice, Budućnost, Vaduz, Jagodina, Luka Koper, Bangor City, Brommapojkarna, Trenčin, Gorica, Zimbru, Mypa, Haugesund, Nomme Kalju, Ferencvaros, Daugava, Jeunesse, Rudar Velenje, Kukesi, Metalurg Skopje, Chikhura, Flamurtari, Tiraspol i RoPS - 39 je to klubova među kojima će suparnika za drugo pretkolo tražiti Rijeka, ali i Hajduk, koji je s koeficijentom 9.925 također nositelj u drugom i trećem pretkolu, što se znalo još od ranije (Splićani su šest mjesta bolje rangirani od Riječana).

Moguće je da se ovaj popis promijeni, ako netko od klubova s povlaštenim statusom u prvom pretkolu zapne protiv momčadi s još slabijim koeficijentom.

Nadamo se da se to neće zadesiti RNK Split, koji sa svojih 4.925 kao nositelj u prvom pretkolu čeka nekog od, uglavnom amaterskih sastava. Međutim, već u drugom pretkolu, za koje je od ranije poznato da će biti među nenositeljima, klub iz Parka mladeži suočit će se s velikim izazovom, jer postoji mogućnost da izvuče Spartak Moskvu, Cluj, Lech Poznan, Partizan, Rosenborg...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider