Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dvije ekipe za prvaka

Dinamo prejak za sve: Centarfor 'modrih' treba zabiti 30-tak golova!

Osmerostruki uzastopni prvak Hrvatske, zagrebački Dinamo apsolutni je favorit i u predstojećoj sezoni Prve HNL...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ionako prejaku momčad za hrvatske prilike, „modri“ su osjetno pojačali s nekoliko inozemnih nogometaša. Sudeći prema utakmici Superkupa s Hajdukom, najveće Dinamovo pojačanje trebao bi biti El Soudani.

El Soudani najveće pojačanje

Alžirac je već kod prvog primanje i predaje lopte pokazao da se radi o tehnički potkovanom nogometašu, a s nekoliko sprintova i prodora kroz Hajdukovu obranu demonstrirao je i popriličnu fizičku moć. Nije zabio gol, ali je pokazao da ima osjećaj za asistenciju.

Sve pozicije poduplane

Ne sjećamo se kada je Dinamo zadnji put baš na svakoj poziciji imao po dva dobra nogometaša. Mali problemi mogli bi se pojaviti na desnom boku ako Šime Vrsaljko napusti Maksimir, što je vrlo izvjesno.

Novo pojačanje iz Portugala Ivo Pinto zatvorit će tu poziciju, ali neće imati podjednaku dobru alternativu. Ne sumnjamo kako je pred Tinom Jedvajem velika karijera, ali mladi Dinamov nogometaš daleko je bolji na svojoj prirodnoj poziciji stopera nego na desnom beku, gdje se, očito je, ne snalazi baš najbolje.

Migliore je pravi 'mangup'

Iskusni Pablo Migliore imao je također dobro predstavljanje pred zagrebačkom publikom. Argentinski vratar doimao se vrlo sigurnim i odlučnim. Ima liderske karakteristike, odiše jakim karakterom, vidi se da je pravi „mangup“ odrastao na vrelim ulicama Buenos Airesa. No, mjesto vratara je vrlo osjetljivo, samo jedna pogreška na važnoj utakmici sve može okrenuti za 180 stupnjeva, tako da ćemo pričekati s konačnom ocjenom.

Fernandes hitar, ali tehnički sporan

Junior Fernandes došao je u Dinamo s dobrim referencama. Iskazao je iznimnu hitrinu i okomitost koja je u proteklim godinama nasušno nedostajala „modrima“. Međutim, čini se da nije baš osobiti tehničar, u nekoliko izglednih situacija prilično loše je primio loptu, a ni centaršutovi mu baš nisu vrlina. Možda je i to razlog zbog čega nije uspio u Bayeru koji ga je kupio za velike novce (7,5 milijuna eura).

Čudno je to kad se zna da je Fernandes podrijetlom zapravo Brazilac, iako je čileanski reprezentativac. Nekoć smo mislili da Brazilci i općenito Južnoamerikanci mogu biti sve samo ne loši tehničari, ali tu pozitivnu predrasudu o njima posljednjih godina srušili su hrvatski klubovi koji su iz tog podneblja doveli „pun kamion letvi“. O Bjelokoščaninu Bakaryju Sareu, koji također ima dobre reference, nešto više moći ćemo reći kada ga vidimo na djelu.

Problem realizacije

Iako se na osnovi samo jedne utakmice ne mogu donositi definitivni zaključci, na utakmici s Hajdukom mogli smo vidjeti da ključan Dinamov problem iz proteklih sezona još nije riješen, a to je – realizacija. Iako se ne može reći da je odigrao neku spektakularnu utakmicu, Dinamo je ipak stvorio šest-sedam odličnih prigoda, no realizirao je samo jednu.

Strijelac je bio Duje Čop koji će u novoj koncepciji Krune Jurčića igrati na poziciji centralne špice. Jurčić je najavio da će Dinamo u HNL-u igrati u formaciji 4-1-4-1, a u Europi 4-2-3-1. U oba sustava Čop figurira kao najistureniji „modri“ nogometaš. Ako je doista centarfor od formata, trebao bi u sezoni sve skupa zabiti tridesetak golova, a suigrači iz napada morali bi mu biti za petama.

Čop bi morao zabiti 30-tak golova

Dinamov napadači u HNL-u morali bi zabijati da se sve praši. Ne sumnjamo kako će u Prvoj HNL golovi doći prije ili kasnije, ali Dinamo ovu momčad nije slagao za hrvatsko prvenstvo, već za novi napad na Ligu prvaka. Kvalifikacije su na vratima, „modri“ nemaju puno vremena za ulazak u formu. Ključno 3. pretkolo, a potom i doigravanje za Ligu prvaka doći će prije no što se uspiju okrenuti.

Sajo i Antolić mogu zamijeniti Sammira

Sammirova ozljeda zasigurno je poremetila Jurčićeve planove. Said Husejinović nije briljirao protiv Hajduk na mjestu glavnog razigravača, ali Sajo i Domagoj Antolić imaju potencijal dostajno zamijeniti najboljeg igrača Dinama.

Naravno, trebat će vremena da pohvataju sve konce, prvenstvo je dugo i ne sumnjamo da će igrati sve bolje kako vrijeme bude prolazilo. Drugo je pitanje kako će proces uigravanja proći u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Tu vremena nema.

Halilović rezerva

Kako god, Dinamo ima kadar s kojim bi se trebao prošetati kroz HNL. Usuđujemo se reći da bi rezervna Dinamova momčad bila drugi favorit lige. Što reći o momčadi u kojoj je Alen Halilović rezerva? Puno toga će ovisiti kako će Dinamo proći u Europi. Rani posrtaj nesumnjivo bi izazvao veliki potres u Maksimiru, ali pitanje je koliku bi korist iz toga izvukli Hajduk, Rijeka i Split?

Kratkoročnu možda, ali dugoročnije sumnjamo. Za njih je možda bolje da Dinamo što duže ostane u Europi i većinu snage i koncentracije potroši na dvoboje s europskim klubovima. Dinamo ima širinu, ali igrati s jednakom uspješnosti na dva, odnosno tri kolosijeka nikada nije jednostavno.

Idealna momčad u koncepciji Krune Jurčića, 4-1-4-1:

Dinamo: Migliore – Pinto, Addy, Šimunić, Ibanez – Ademi – Soudani, Brozović, Sammir, Fernandes - Čop

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider