Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Dinamo promijenio ime, Mamić više nije izvršni dopredsjednik

Mamić više nije izvršni dopredsjednik Dinama, dobio je novu funkciju u klubu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Dinama Mirko Barišić otvorio je redovnu sjednicu Skupštine Dinama.

>> 'Izdali ste Dinamo', 'J*** vas Mamić' odjekivalo Maksimirom

>> Jedan član – jedan glas: 'To bi bilo samouništenje. Nećemo to dozvoliti'

"Pozdravljam sve skupštinare, a posebice predsjednika HNS-a i glavnog tajnika HNS-a Vlatka Markovića i Zorislava Srebrića“, u uvodu je rekao Barišić i zatim najavio neke promjene u redoslijedu točaka dnevnog reda Skupštine.

Na trenutke je Barišića prekidalo žestoko navijanje petstotinjak BBB-a koji su se stacionirali ispred zapadne tribine maksimirskog stadiona.

Izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić podnio je izvještaj o poslovanju Dinama u protekloj kalendarskoj godini.

"Prošle godine uprihodovali smo 232 milijuna kuna, a potrošili smo 203 milijuna. Što znači da smo ostvarili dobit od 29 milijuna kuna“, kratko je izvijestio Mamić, a ispravio ga je odvjetnik Marijan Hanžeković: "Prije bih rekao da smo ostvarili pozitivno poslovanje, a ne dobit."

Naime, udruge građana ne mogu ostvarivati dobit, ali mogu pozitivno poslovati. Mamić se zahvalio Hanžekoviću što brine o ispravnoj terminologiji.

"Drago mi je da ovdje imamo ljude koji će ispraviti moj lapsus, jer ja nisam pravni i ekonomski stručnjak", kazao je Mamić.

Peta točka dnevnog reda bila je dopuna imena NK Dinamo. "Ne radi se o promjeni imena kluba nego se dopunjava s prefiksom slova G“, objasnio je Barišić.

'Dinamo je nasljednik Građanskog'

"Dinamo je na neki način nasljednik Građanskog. Gotovo svi igrači Građanskog postali su igrači Dinama. 12 igrača Građanskog uključilo se u nastavak rada Dinama. U suštini je Građanski nastavio djelovati pod imenom Dinamo“, konstatirao je Barišić ponavljajući da se ne mijenja ime Dinama nego da se stvara jedna poveznica s Građanskim.

"Pokoljenjima ne ostavljamo samo uspomene. Građanski je uvijek bio na ponos njegovih navijača jednako kao i Dinamo. I uvijek je bio hrvatski kluba jednako kao i Dinamo“, zaključio je Barišić, a dopuna je usvojena jednoglasno. NK Dinamo se od sada zove Građanski nogometni klub Dinamo.

Nakon Barišića riječ je uzeo glavni direktor kluba Damir Vrbanović te obznanio zaključke Izvršnog odbora, koji se sastao dva sata prije početka Skupštine.

"Na današnji dan Građanski je i formalno prigrljen od strane Dinama. To je najznačajnija izmjena i dopuna Statuta. Potpuno je promijenjen odnos prema članovima kluba. Neće baš svaka osoba moći postati član kluba. Oni koji su kažnjavani zbog rasne, nacionalne, vjerske ili neke druge isključivosti neće moći biti članovi kluba“, pojasnio je Vrbanović.

Mamić postao izvršni predsjednik Dinama

"Članovi Skupštine ili Izvršnog odbora moći će postati samo oni koji su bili prije toga bili barem pet godina članovi kluba. Mandat članova Skupštine produljit će se sa 3 na pet godina. Minimalno osam članova Skupštine predložit će povjerinici kluba. Skupština može birati samo između onih članova koje je prihvatio Izvršni odbor. Nikome ne daje veće pravo nekom dole (misli na BBB-e, op.a.) nego nekome drugom tko je član kluba“, kazao je Vrbanović.

Dodao je da će doći do promjena naziva funkcija čelnih ljudi kluba, pa će, primjerice, umjesto izvršnog dopredsjednika biti izvršni predsjednik. Dakle, Zdravko Mamić od sada će biti izvršni predsjednik Dinama.

Nakon Vrbanovića za riječ se javio Zdravko Mamić. "Vrbanović je s najvećim ekspertima proučavao kako se to radi u najvećim klubovima svijeta. Tako je sročen naš Statut. 128 povjernika nije samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva, a posebice iz naše krasne Bosne i Hercegovine. Tri četvrtine članova kluba učlanjeno je preko tih 128 povjernika. Član Skupštine Zdravko Gašpert ima blizu 900 član ova. Sjedi ovdje među nama. To je važno istaći da bi javnost shvatila kako mi radimo.“

Mamić je naglasio demokratičnost izbora članova Skupštine.

"Još jednom želim istaći. U prijedlog novog saziva Skupštine. U ovom času će biti deset naših povjerenika u Skupštini. Tu će biti mogućnost promjena na Skupštinama. Do sada je bio kriterij broj članova povjerenika. Ni po babi ni po stricu, sve po zaslugama“, zaključio je Mamić.

Marković: 'Hvala skupštinarima što ste dinamovci kao što sam i ja'

Žamoru u dvorani nastao je kad se za riječ javio predsjednik HNS-a Vlatko Marković.
„Kada sve ovo kažemo i stidimo se reći koje smo sve rezultate ovdje napravili. U2 je ovdje nastupao, a već sutra se igrala utakmica. Suradnja Dinama i HNS-a je velika. Mi se time ponosimo. Trčali smo u Beč po rasvjetu da bi se ovdje mogla igrati. Ta suradnja vam može biti na čast. Cijela Europa slično radi, pa se sve promjene trebaju prihvatiti aklamacijom. Maksimir je bio sretan teren gdje mi od pedeset utakmica nismo izgubili ni jednu. Hvala zagrebačkoj publici koja nas je znala podržati. Hvala skupštinarima što ste dinamovci kao što sam i ja, a to jako dobro znate“, uskliknuo je Marković.

Sedma točka dnevnog reda bila je konstituiranje Skupštine GNK Dinamo u petogodišnjem sazivu.

"Jako me je raznježio stav gospodina Vlatka Markovića. Visi mu slika u mnogim prostorijama ovog kluba. Njegova uloga u klubu nikada neće biti zaboravljena. Hvala ti dragi Vlatko za sve što si učinio za nas i sve što ćeš učiniti. U 80 imena koje je pročitao predsjednik kluba nije pročitano ime gospodina Markovića. Usklađivali smo Statut sa Zakonom o sportu. Nije taj zakon u redu, ali morali smo ispoštovati. Ovi dole što pjevaju upozorili su da predsjednik HNS-a ne može biti član Dinamove Skupštine. Gledam čestitku koja je danas došla iz Bayerna. Legendarni Rummenigge posebice pozdrav šalje Damiru Vrbanoviću. Oni su članovi komisije gdje je Vrbanović predsjednik te komisije. I još su u četiri komisije. Vrbanović rješava administrativne sporove u Uefe. Riječ je o milijunima. Ali, gle čuda, ni on ne može biti član naše Skupštine. Da ne nabrajam dalje od Šikića i Ferenčaka… Najvažnije je da nitko više neće imati zamjerku našoj Skupštini. A Vlatku, Damiru i ostalima hvala do neba. Vi ćete za nas uvijek biti tu“, poručio je Mamić, a Barišić je zaključio da je jednoglasno izabrana nova Skupština kluba na pet godina.

Barišić novi-stari predsjednik Dinama

„Prisutna su 63 skupštinara od ukupno 80, pa se donose pravovaljane odluke“, zaključio je Barišić. Deveta točka dnevnog reda bila je izbor novog predsjednika Dinama budući da je dosadašnjem predsjedniku Barišiću istekao mandat.

Predlažem da stari-novi predsjednik u petogodišnjem mandatu bude Mirko Barišić“, predložio je Mamić.

Prijedlog je prošao jednoglasno, tako da je Barišić dobio još jedan mandat. „To će mi biti 50 godina u Dinamu. Nikada se neću umoriti služiti Dinamu. Iskreno se zahvaljujem na povjerenju“, poručio je Barišić.

Mandat Izvršnom odboru Dinama traje tri godina, a budući da trenutačni IO ima još jednu godinu mandata, predloženo je da ostane u istom sastavu. I taj prijedlog jednoglasno je usvojen. Izabran je po sličnom obrascu i novi Nadzorni odbor.

Posljednja točka dnevnog reda odnosila se na proslavu stotog rođendana Dinama. Proslava će se održati 26. travnja u HNK-u. Na isti dan bit će održana i sveta misa u Zagrebačkoj katedrali.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider