Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamov plan za Ligu prvaka: Halilović ostaje samo pod jednim uvjetom!

Dinamo je pod vodstvom Zorana Mamića bez sumnje podigao razinu igre, a u zimskom prijelaznom roku stvara momčad za napad na Ligu prvaka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da nije bilo ozljede Marka Bencuna, mogli bismo reći da je splitski derbi odigran u revijalnom tonu. Bencun se tek oporavio od jedne ozljede, a zadobio je puno težu. Reći će neki da ga Tudor možda nije trebao forsirati, ali nakon bitke lako je biti general. Tudor je vjerojatno razmišljao da ga poštedi. Bijeli su bili desetkovani i treneru Hajduka bilo je teško sastaviti udarnu momčad, a igrač je vjerojatno potvrdio kako je spreman. Šteta za Bencuna, ozljede su ga snašle u trenutku kada je dospio na naslovne stranice i bio je na dobrom putu da uđe u širi krug kandidata za reprezentaciju.

Kako god, Dinamo je još jednom pokazao da je kvalitetniji od Hajduka. Istina jest da to nije nikakva novost, no ista momčad Dinama je u rukama Krune Jurčiće i još više Branka Ivankovića izgledala daleko od te konstatacije. Tko zna kako bi to sve izgledalo da Zoran Mamić nije zamijenio Ivankovića? Još bolje, tko zna kako bi za Modre polusezona izgledala da je Mamić preuzeo klupu prije Jurčića?

Konačno dobar potez

Ako sudimo prema dosadašnjem učinku i još više dojmu koji je Mamić ostavio otkad se latio trenerskog posla, Dinamo je njegovim ulaskom u trenerske vode dobio najveće stručno pojačanje. Nitko ne može jamčiti da bi se Dinamo pod njegovim vodstvom plasirao u Ligu prvaka, ali čini se da bi šanse bile značajno veće. Čelnicima Dinama rješenje je cijelo vrijeme bilo pred nosom, no oni su se uporno odlučivali za jedne te iste ljude i konstantno ponavljali pogreške.

A upravo je takvo ponašanje Einstein uzeo kao primjer za svoju čuvenu definiciju ludila. Kako možete očekivati drugačije rezultate ako stalno ponavljate iste pogreške? Doista je bilo krajnje vrijeme da u Plavim salonima povuku pravi potez kada je u pitanju odabir glavnog trenera. Konačno su imali strpljenja i istrajali na nagovaranju Zorana Mamića da se prihvati užarene klupe.
Logično da je Zoki bio nesiguran, jer do sada se nije bavio trenerskim poslom, a svi znamo da na Maksimiru nikada nema dovoljno vremena. Međutim, Mamić zajedno sa svojim pomoćnicima Krznarom i Cvitanovićem iz tjedna u tjedan pokazuje da zna što radi i da svi skupa imaju potencijal izrasti u priznate stručnjake.

Dinamo bi tek trebao eksplodirati

Dinamo je očigledno podigao razinu igru, to ne vide samo slijepci, ali tek bi trebao eksplodirati. Za razliku od Tudora koji radi s Bijelima prava mala čuda, ali ima skučen manevarski prostor, jer je Hajduk pritisnut velikim financijskim problemima, Mamić u predstojećoj stanci ima šansu odraditi puno kvalitetniju selekciju i formirati momčad koja će dovršiti posao u prvenstvu i potom krenuti u lov na Ligu prvaka.



To se mora napraviti već sada u zimu, jer u ljeto neće biti ni vremena ni prostora, ostaje tek mogućnost finog poliranja. Greške iz prošle sezone, kada su kupljeni dobri igrači, ali momčad se sklapala tek u lipnju, preskupo su plaćene. Čini se da su u Maksimiru toga itekako svjesni. Čelnici Dinama ovaj put odlučni su na vrijeme krenuti sa formiranjem momčadi koja će krenuti po još jednu Ligu prvaka. Trenutačno su najdeficitarnija stoperska mjesta, a jedan stoper već je na pragu Maksimira (Jeremy Taravel), a drugi (Renato Kelić) bi mogao doći u sljedećih nekoliko tjedana.

Halilović najveće 'pojačanje'

Nakon što je završena priča sa Sammirom, u Dinamu namjeravaju dovesti i jednog ofenzivnog veznog. To se čini više kao želja nego realna mogućnost. Zna se da su klasni igrači na toj poziciji iznimno skupi, teško da Dinamo može dovesti provjereno ime, možda tek nekog mladca koji se tek treba dokazati. A da biste za prihvatljiv novac uboli takvog igrača, morate imati jako puno sreće.
Slična je priča i s napadačima. Jasno je da bi Dinamu dobro došao jedan pravi killer, ali o tome se može samo maštati. Nema smisla dovoditi inozemne igrače za koje niste sigurni da su pojačanja. Dinamu u principu i ne trebaju neke velike promjene. Treba samo zadržati ovu momčad na okupu i dodati joj dva-tri nova imena.

Najveće Dinamovo igračko pojačanje trebao bi biti Alen Halilović. Zašto tražiti ofenzivnog veznog kada je Halilović kao stvoren za tu poziciju? Halilović je kao stvoren za mjesto playmakera, a najveći zadatak Modrog stručnog stožera na zimskim priprema bit će da modrog wonderkida pripreme za ulogu glavnog igrača. Halilović već od proljeća treba biti idejni vođa Dinamove igre i ključna figura u kvalifikacijama. Prema našim informacijama, Halilović će ostati u Dinamu ako osjeti da postaje ključan igrač, a čini se da sve vodi k tome. Da bi u proljeće mogao eksplodirati, nagovijestio je završetak jesenske sezone. Halilović je značajno podigao formu u odnosu na završetak prošle i početak ove sezone, što je lavovskim dijelom, u to nema sumnje, zasluga novog stručnog stožera.

Dinamo treba sigurnog vratara

Uz dva dobra stopera, Dinamu, prema našem mišljenju, trenutačno nasušno nedostaje iskusan i postojan vratar. Zelenika je talentiran, ali još uvijek prezelen, a ni Sandomierski, barem za sada, ne ulijeva preveliko povjerenje. Kako trenutačno stvari stoje, Poljak će dobiti priliku u drugom dijelu sezone, ako ne uhvati potrebnu formu, na ljeto će se tražiti novo rješenje.

Ako se ostvare ove prognoze, mišljenja smo da će se Modri opet upustiti u preveliki rizik. 'Slučaj Migliore' dobra je škola. Mjesto vratara jedna je od ključnih karika svake momčadi, a svakom novom igraču, pa makar i vrataru, treba vremena da se uklopi u novu sredinu. Budu li čekali ljeto, Modri će opet ući u 'cajtnot'. Kupit će vratara koji će svoju kvalitetu, igračku i ljudsku, dokazivati u utakmicama nakon kojih nema popravnog. To je rizik koji ne bi smjeli prihvatiti. Dinamo će značajno smanjiti rizik ako vratara nabavi već ove zime. Mišljenja smo da bi to trebao biti Dinamov glavni pick zimskog prijelaznog roka.



Zoki je ostao isti

Kako god, Mamić će imati priliku odraditi pripreme u miru, moći će popravljati pogreške u igri koje evidentira nakon svake utakmice, bilo da je Dinamo pobijedio ili izgubio, svejedno. Zoki je racionalan i staložen tip, dojma smo da se nije uopće promijenio, ostao je isti kao i dok je bio samo sportski direktor. Dinamova klupa nije ga začarala, kao što se to gotovo redovito događalo njegovim prethodnicima koji su iznenada postajali sasvim neki drugi ljudi.

A kad se odvojite od realiteta i kada vas ponesu emocije, teško možete objektivno sagledati situaciju i popravljati pogreške. To je bio veliki problem bivših trenera. Mamić pokazuje da vidi pogreške i stoga ostavlja dojam da će Dinamo u nastavku sezone biti samo bolji. Jasno, samo vrijeme će pokazati do kuda će Modri dogurati s Mamićem na klupi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider