Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Maminjo odriješio vreću

Dinamo dovodi najskuplje pojačanje: Novi Calello ili novi Eduardo!?

Zdravko Mamić krenuo je u potragu za rješenjem „rak rane“ zagrebačkog Dinama u Ligi prvaka – realizacijom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izvršni predsjednik Dinama odlučio je duboko posegnuti u džep i nabaviti pravog centarfora koji će znati zabiti pogodak u najelitnijem klupskom natjecanju i iz polušanse. Kako pišu Sportske novosti, Maminjo je na pripremama u Turskoj otkrio da želi dovesti Portova napadača Klébera (Kléber Laude Pinheiro). Dinamo je za 22-godišnjeg Brazilca poslao ponudu od 3,5 milijuna eura, no Porto je, prema riječima Mamića, glatko odbio tu ponudu.

Međutim, kako je Kleber navodno izrazio želju da prijeđe u Dinamo i kako su „modri“ spremni podebljati ponudu, priča još nije gotova. Do kraja zimskog prijelaznog roka ostalo je još dosta vremena. Danko Đikić, hrvatski menadžer koji je u Dinamo doveo Portugalca Tonela, radi na transferu i sprema se put Porta. Dakle, u sljedećih nekoliko dana mogli bi dobiti rasplet cijele priče.

Bude li Porto pristao na novu Dinamovu ponudu, koja bi se mogla kretati između 4 i 4,5 milijuna eura, Kleber bi postao najskuplje pojačanje Dinama u povijesti. To samo po sebi ne mora ništa značiti. Da cijena ne jamči kvalitetu, pokazuje i slučaj Adriana Calella koji neslužbeno drži „titulu“ najskupljeg igrača „modrih“ u povijesti, ali i najvećeg promašaja. Dinamo je u zimu 2009. za Calella platio odštetu Independienteu od oko dva milijuna eura.

Gledajući ukupan iznos koji je potrošen na jednog igrača, dakle odšteta + plaće, na prvom je mjestu Sammir, koji je 2006. iz Atlético Paranaensea prvo došao na posudbu u Dinamo, a potom je otkupljen za oko 1.400.000 eura. Sammirova plaća trenutačno iznosi oko 600.000 eura godišnje, dok je Calellova dvostruko manja.
U Hrvatskoj se malo zna o Kleberu, 1.89 cm visokom napadaču koji je svoju karijeru započeo u Atlético Mineiru, velikom brazilskom klubu iz Belo Horizontea, osvajaču prvog prvenstva Brazila u formatu savezne lige (1971.).

Kleber je 2009. otišao na posudbu u portugalski Maritimo, a 2011. kupuje ga Porto. Prema Transfermarktu Porto je platio odštetu od oko 3.2 milijuna eura, a prema izvorima iz portugalskih medija ta je cifra za milijun eura manja. Kleber ima solidnu statistiku. U 38 utakmica za Maritimo postigao je 15 pogodaka, dok je u dresu Porta zabio devet golova u 21 utakmici. Ove sezone upisao je pet nastupa u portugalskom prvenstvu, svaki put je ušao s klupe i ukupno je odigrao 94 minute, dva nastupa u Ligi prvaka (14 minuta) te jedan u portugalskom Kupu, gdje odigrao čitavu utakmicu. Postigao je jedan pogodak, i to u Kupu protiv Nacionala kojeg je Porto svladao s 3:0.

Kleber je svih devet prvenstvenih golova za Porto postigao prošle sezone (1050 minuta). Zabio je pogodak u velikom derbiju s Benficom (2:2). Imao je čak pet nastupa u Ligi prvaka (325 minuta), postigao je jedan pogodak, u utakmici sa Šahtarom. No, ove sezone trener Porta Vítor Pereira očito ne računa previše na brazilskog napadača. Međutim, to što Kleber možda nije dobar za Porto ne znači da ne bi bio dobar i za Dinamo. Isto tako, ni cijena, kako smo već rekli, ne mora sugerirati da se radi o igraču od kojeg će Dinamo imati velike koristi. To se dobro vidjelo u slučaju Calella.

Skeptici će dodati da samo treba zaviriti u prošlost i pogledati kako su prolazile Dinamove inozemne akvizicije. Činjenica jest da je lista promašaja prilično dugačka i da osim Eduarda i Sammira nije bilo inozemnog igrača koji se isplatio „modrima“, no Kleber ima najveću reputaciju od svih dosadašnjih „modrih pickova“.

Najviše intrigira podatak da je Kleber upisao dva nastupa u dresu seniorske reprezentacije Brazila, u prijateljskima utakmicama protiv Gabona i Egipta u studenom 2011. Oba puta je ušao u igru s klupe u drugom poluvremenu. Protiv Gabona je zamijenio Hulka u 70. minuti, a protiv Egipta Jonasa u 78. minuti. Budući da se zna kako se teško dolazi do dresa brazilske reprezentacije, možemo zaključiti da se radi o zanimljivom igraču koji bi mogao biti veliko pojačanje za Dinamo. Naglasak je na mogao. Nešto više ćemo moći reći kad ga vidimo na djelu. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider