Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Ako Zoki uspije, ništa više neće biti isto u Dinamu...

Dolazak Zorana Mamića na klupu dokaz je loše procjene nakon smjene Krune Jurčića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dogodilo se ono što smo i najavili na ovim stranicama. Branko Ivanković rekordno je kratko trajao na klupi Dinama. Čelnici kluba povukli su, čini se, jedini logičan potez u ovom trenutku. Jer, nakon svega što smo vidjeli, nameće se zaključak kako Ivanković ne samo da nije bio u stanju izvući „modre“ iz nastalih problema, već ih je pogurao u još veću krizu. Niz nezapamćeno loših rezultata i igara više nego zorno je sugerirao da će se agonija samo nastaviti i zato je smjena bila jedina logična opcija.

Kako smo i najavili, Zoran Mamić i Damir Krznar vraćaju se na klupu Dinama, s pridruženim članom posade Igorom Cvitanovićem, koji je uključen u rad prve momčadi kod Ivankovića. Time su čelnici Dinama priznali ili bolje rečeno ispravili pogrešku koju su napravili kada nisu odlučili dati šansu Zoranu Mamiću i Krznaru nakon što su zamalo kreirali „čudo u Beču“.

U Dinamu su najavili kako će Zoran Mamić i Krznar voditi momčad do zimske stanke. To ne znači da će tada nužno doći do promjene trenera, iako se u medijima već spekulira s potencijalnim imenima. Prema informacijama do kojih smo došli postoje više nego jasne naznake kako se u Plavim salonima shvatili da je najbolje dati šansu „nepotrošenim“ stručnjacima iz vlastitog pogona, onima koji do sada nisu imali šansu voditi glavnu momčad, a imaju predispozicije za taj posao, te na njima graditi dugoročnu strategiju kluba.

Orijentacija na 'nepotrošene'?

Osim što je takvo rješenje puno jeftinije nego dovoditi trenere sa strane, koji opet nisu garancija uspjeha, time bi se u Maksimiru riješili stalnog stresa kojem su izložene sve strukture kluba kod svake smjene trenera, a uz to bi se nastavio kontinuitet slaganja momčadi. Logično je da treneri koji dolaze iz vlastitog pogona dobro znaju kakve su mogućnosti postojećih igrača (i obratno) i onih koji tek stižu iz omladinske škole, a koja je najveća vrijednost Dinama.

U tom smislu bilo bi manje lutanja, kako u izboru igrača tako i stilu igre, koje često donosi dolazak trenera sa strane, pa makar u prošlosti sjedio na klupi Dinama, kao što je to bio slučaj s Ivankovićem. U cijeloj priči ne može se ne primijetiti sličnost s Barceloninom strategijom vođenja kluba, naravno, prilagođena hrvatskim prilikama, prije svega financijskim mogućnostima.

Prvi menadžer engleskog tipa

Čini se da će Zoran Mamić dobiti ovlasti koje do sada nije imao niti jedan trener Dinama. On će biti šef stručnog stožera engleskoj tipa (menadžer) – sportski direktor i trener u istoj osobi. To znači da će njegova biti zadnja kod sastavljanja momčadi, ali i izbora igrača na tržištu. Zoran Mamić i Damir Krznar pripremom uzvratne utakmice s Austrijom u Beču nagovijestili su da imaju „trenersku žicu“. Osim dobro složene taktike i dogodila se fenomenalna reakcija igrača, koji su pristupom i angažmanom dali do znanja koliko ih cijene.

„Ostavio bih se nogometa da momčad u tako kratkom roku reagira toliko pozitivno nakon što sam je ostavio drugom treneru“, izjavio je nakon utakmice u Beču trener Austrije Nenad Bjelica, čime neizravno pohvalio Zorana Mamića i Krznara, a Kruni Jurčiću poslao jasnu poruku. Jasno je da će dosta toga ovisiti o rezultatima koje će momčad polučiti do zimske stane. Ako Zoran Mamić opravda povjerenje, nema razloga da ne nastavi voditi prvu momčad. U tom slučaju bilo bi sasvim neracionalno tražiti novo rješenje.

Hoće li Zoran Mamić otići u trenere?

Ukupno glasova:

Mamić postaje trener?

Sasvim je izvjesno da bi se Zoran Mamić definitivno okrenuo trenerskoj karijeri te bi vjerojatno potrajao duže razdoblje na mjestu glavnog trenera Dinama, odnosno sve dok se ne bi okrenuo novim izazovima. Naime, poznato je da dobro kotira u njemačkoj Bundesligi, gdje je još od igračkih dana ostvario značajne kontakte i veze. Uspjeh na klupi Dinama vjerojatno bi mu u perspektivi donio angažman na klupi nekog bundesligaša.

Ako se Mamićeva trenerska karijera bude razvijala u tom smjeru, nije nemoguće da Dinamo prvi put u povijesti zaradi lijepu svotu transferom trenera. Međutim, konačan cilj nove strategije maksimirskog kluba jest taj da Mamića na klupi zamjeni netko od njegovih najbližih suradnika iz trenutačnog stručnog stožera, dakle, Krznar ili Cvitanovića, a njih opet netko iz njihovog bliskog okruženja. „Programiranjem“ trenera iz vlastite „kućne radinosti“ dobila bi se stabilnost u stručnom segmentu koja bi nesumnjivo pozitivno utjecala na sve sfere kluba.

Kad se uzme u obzir sve navede, dolazimo do zaključka kako Zoran Mamić ima jedinstvenu priliku otvoriti vrata mladim i za sada neafirmiranim stručnjacima koji u dosadašnjim okolnostima nisu mogli doći od izražaja. Na njemu je velika odgovornost, no uspije li u svojoj misiji, u Dinamu više ništa neće biti isto. Tko zna, možda će baš od njega krenuti Dinamova nova „zlatna era“, možda baš on bude Dinamov Guardiola?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider