Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko je bio prvi?

20-godišnjica prve međunarodne klupske utakmice u Hrvatskoj

Točno prije dvadeset godina uz aut liniju terena 'diva iz predrađa' stajao je Ilija Lončarević, igrom je dirigirao Damir Mužek.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska u ratnom, nogomet u defektom stanju. U toj situaciji prvi dolazak nekog stranog kluba u Hrvatsku u Zaprešiću je doživljen kao povratak Janice s Olimpijskih igara...

U redakciju nam se javio gospodin Ivica Gvozdanović, čovjek koji je jedan od glavnih organizatora prve međunarodne klupske utakmice od priznanja države Hrvatske 15. siječnja 1992. Bila je to utakmica Inker - Sturm nakon koje je današnji poznati pomoćni trener Damir Mužek prešao u klub iz Graza.

''Kako sam tih godina bio poslovno vezan uz Republiku Austriju u vidu određenih gospodarskih stvari i kontakta s nogometnim klubom Sturmom iz Graza, gdje sam, između ostalog, iskoristio tadašnji svoj autoritet i uspio sudjelovati u aranžmanu prodaje jednog hrvatskog igrača - nogometaša, gosp. Damira Mužeka u navedeni klub, što je rezultiralo velikim uspjehom.

Među uvjetima, u to vrijeme sa predsjednikom nogometnog kluba Sturm, bio je i dolazak istog kluba na područje Republike Hrvatske da odigra prijateljsku međunarodnu nogometnu utakmicu sa NK Inker iz Zaprešića iz kojeg je i učinjen transfer nogometaša Damira Mužeka prema Sturmu'', prisjeća se Ivica.

Kao i mnogi drugi sportaši i sportski kolektivi jedno od najčešćih pitanja s kojima se Ivica sudarao bilo je ''hoće li se pucat oko nas?''. No utakmica je odigrana pred 4000 gledatelja na zaprešićkom stadionu. Među brojnim uzvanicima nalazio se i sam vrh Grada Zagreba, na čelu s tadašnjim graonačelnikom gosp. Buzančićem, te svim ostalim strukturama političkim i sportskim.

''Sama utakmica imala je i humanitarni karakter. Rukovodstvo kluba kao i samo igrači, donjeli su poklone za djecu u Klaićevoj bolnici, najpotrebnije stvari za malu djecu - pelene. Kako mi je poznato, tada je čitav prihod od prodanih ulaznica također bio namijenjen za Klaićevu bolnicu'', prepričava nam gospodin Gvozdanović.

''Inker je slavio 4:1, bila je to sjajna generacija, osvajači kupa Hrvatske. Evo i Krone Zeitung i sva ostala austrijska štampa tada je dala veliki značaj tom događaju.''

Definitivno jubilej vrijedan spomena. Još je nevjerojatnije da se najpoznatiji brk našeg nogometa, onaj Ilije Lončarevića i dan danas mudroslovi s klupe istog kluba, a Damir Mužek kao njegov asistent dvadeset godina poslije uči zanat u divu iz predgrađa.

Nastavi čitati

Nastavi čitati