Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mafija 'ušla' u suce

Skandal na visokoj razini: Evo od čega FIFA najviše strahuje u Brazilu!

Poznati američki dnevnik New York Times piše kako postoje osnovane sumnje da će na predstojećem Svjetskom prvenstvu biti pokušaja namještanja utakmica zbog zarade na klađenju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

PRATITE SVE VIJESTI UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA U BRAZILU

Američki dnevnik proveo je vlastito istraživanje i došao u posjed FIFA-ina izvješća koji dokazuju kako je bilo namještenih utakmica uoči Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoafričkog Republici. Još ništa nije javno objavljeno, ali NYT piše kako se u prema FIFA-inu izvješću može zaključiti da su organizirane kriminalne skupine koje se bave namještanjem utakmica infiltrirale svoje suce u najviše strukture globalnog nogometa, što znači da bi isti mogli suditi i na Mundijalu u Brazilu. Jasno je da FIFA strahuje od mogućih skandala u Brazilu.

U izvješću stoji kako postoji sumnja u pet a možda i više namještenih utakmica uoči SP-a 2010. Kriminalne organizacije navodno su pokušale namjestiti najmanje 15 pripremnih utakmica, a među njima i dvoboj Sjedinjenih Država i Australije, što se može zaključiti prema intervjuima i e-mailovima u FIFA-inu izvješću koje ima 44 stranice i detaljno se obrazlaže na koji način profesionalne varalice mogu namjestiti utakmicu, piše Times.

U izvješću je naveden i konkretan primjer suca iz Nigera koji je u svibnju 2010., prema svjedočenju njegova neimenovanog kolege, ušetao u banku u malom južnoafričkom gradiću s torbom u kojoj je bilo 100.000 dolara s apoenima od stotinu dolara. Kasnije isti taj dan sudio je pripremnu utakmicu za Svjetsko prvenstvo između domaćina Mundijala Južne Afrike i Gvatemale. Sudac iz Nigera je na utakmici imao nekoliko spornih odluka koje su bile prilično sumnjive čak i običnim kibicima a kamoli boljim poznavateljima nogometne igre. Naime, dosudio je čak dva jedanaesterca zbog navodnog igranja rukom.

Zanimljivo je da je dobio priliku suditi utakmicu tako što ga je navodno preporučila kompanija sa sjedištem u Singapuru, južnoazijskom gradu koji slovi kao sjedište organiziranog kriminala koji se bavi namještanjem utakmica zbog zarade na klađenju.

U FIFA-inu izvješću navodno stoji kako su kriminalci čak prijetili smrću sucima koji bi odbili sudjelovati u prljavoj raboti. Američki dnevnik proveo je i vlastito istraživanje oko namještanja utakmica na SP u JAR-u tako što je obavio na desetke intervjua sa FIFA-inim dužnosnicima, sucima, kockarima, istražiteljima i ekspertima za sličnu tematiku u Južnoj Africi, Maleziji, Engleskoj, Finskoj i Singapuru, a u uz to je došao u posjed stotina stranica FIFA-inih povjerljivih dokumenata koji razotkrivaju kako se namještaju utakmice na najvišoj razini.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider