Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Što tek reći za HNS?

'Gurni glavu u pijesak': Ovako se pada na PR testu

U tom guranju glave u pijesak prvak je ipak - HNS, koji u osvit okršaja sa Srbijom nema glasnogovornika!?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Imate li dojam da tako sve češće izgledaju reakcije brojnih sportskih institucija kada javnosti trebaju pojasniti svoje viđenje problematične situacije u koju su trenutno zapali? Uz dodatni naputak: "Što ružniji problem, to ti, brate, glavu dublje unutra."

Posljednji primjer dolazi iz svijeta košarke. Finalni susret Kupa Kreše Ćosića između Cibone i Cedevite na kojem se konačno moglo uživati u uzbudljivoj košarci, na kraju je zasjenjen skandaloznim fizičkim sukobom našeg ponajboljeg košarkaša Marka Tomasa i navijača koji ga je, prema brojnim iskazima, vrijeđao cijelu utakmicu.

Iako je svjetska košarka upoznata s takvim i sličnim incidentima, riječ je o nezapamćenom činu na hrvatskim košarkaškim terenima koji zahtjeva brzu reakciju s više potrebnih instanci. Međutim...

Savez (kao po pitanju brojnih anomalija podno domaćih košarkaških obruča) šuti, a Cedevita se večer nakon utakmice oglašava ispraznim izvještajem s utakmice (ne spominjući niti jednom riječju Tomasov "let" u navijačko gnijezdo), da bi veći dio sljedećeg dana, kada je ovaj nemili događaj bio u žarištu javne pozornosti, naprosto – šutjeli. Tek iza 19 sati, barem je tako bilo u našem slučaju, sletjela je prva konkretnija reakcija:

Po uzoru na Markovićeve "tunele"

"Košarkaški klub Cedevita bezrezervno osuđuje svako nesportsko i nasilno ponašanje, tako i kad je riječ o ponašanju igrača Marka Tomasa nakon završetka utakmice protiv KK Cibona 7. veljače u Košarkaškom centru Dražen Petrović, koje klub smatra neprimjerenim profesionalnom sportašu i duhu sportskog natjecanja. Na zahtjev sportskog direktora KK Cedevita zakazano je disciplinsko vijeće kluba, koje će u najkraćem vremenu odlučiti o primjerenoj sankciji za iskazano nesportsko ponašanje Marka Tomasa."

Puno prekasno. Svaki PR stručnjak će vam reći kako je u kriznim situacijama, a ova je to za Cedevitu svakako bila, najbitnije brzo reagirati. Možda po uzoru na Vlatka Markovića i njegovih slavnih bisera poput "ne mogu sad pričati, evo baš ulazim u tunel, nemam signala", Cedevita je, valjda, to "brzo reagiranje" pretvorila u medijsku šutnju. I tako nanijela najviše štete samoj sebi. I svojim navijačima.

Belgijanci znaju kako je lako

Dijametralno drugačiju reakciju nudi priča, doduše, izvan svijeta sporta koja datira od prije nekoliko godina kada se u Belgiji pojavila epidemija dječjih alergijskih reakcija. Prva istraživanja pokazala su kako izvor epidemije dolazi iz kruga gaziranih pića, što je zapravo značilo da sumnja pada na poveći broj proizvođača i artikala iz tog asortimana. I dok su sve ostale tvrtke, mahom mulitnacionalne kompanije kojima je tako prijetio poveći udar na status i prihod, šutjele, proizvođač najpoznatije svjetskog gaziranog pića, odlučio se na drastičan potez. Odlučeno je da će oni, bez obzira što nije bilo nikakvih konkretnih indikacija da je baš njihov proizvod uzrok epidemije, iz prodavaonica automatski povući sve svoje proizvode.

Epilog? Dok su se čekali nalazi istraživanja, spomenuti proizvođač je dva tjedna trpio enormne gubitke, no kada se u konačnici pokazalo da je njihov proizvod "čist", ubrzo su dosegnuli rekordne brojke prodaje koje nisu mogli ni sanjati.

Za sami čin nema opravdanja. Ali...

Pretvoriti minus, potencijalni ili realni čini se da i nije previše bitno, u plus. E, to može samo pravi PR. U gospodarstvu ili sportu, opet svejedno. Jer dojma smo da bi sve bilo drugačije da je Cedevita ujutro nakon utakmice/sukoba posjela Tomasa pred televizijske kamere s namjerom da se ispriča (jer za takav potez NEMA opravdanja), ali i otvoreno potvrdi da ga je napadnuti gledatelj doista maltretirao tijekom cijelog susreta.

Podsjetimo, neposredno pri izlasku iz bolnice napadnuti gledatelj kazao je kako nije imao namjeru podizati privatnu tužbu protiv igrača, ali budući da se nitko iz kluba nije oglasio, a kamoli ispričao se, odlučio se na tužbu.

HNS - što kazati o njima?

Bilo to istina ili ne, činjenica je bar da to ne bi mogao tvrditi da nije izostala očekivana reakcija kluba. Što tek reći za HNS? Oni, u osvit najiščekivanijeg sportskog događaja godine – maksimirskog dvoboja sa Srbijom, nemaju glasnogovornika!? Kao da dolazi Andora i nerede se, ali baš nikako ne može očekivati. Kad bolje promislimo, možda baš zato. Pa ipak su oni prvaci upravo u tom guranju glave u pijesak.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider