Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Podijelio sreću s dečkom

Poljubac koji je digao Ameriku na noge!

Michael Sam postao je prvi igrač u NFL ligi, profesionalnoj ligi američkog nogometa, koji se javno deklarirao kao homoseksualac…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Braniča s koledža Missouri draftirali su St. Louis Ramsi u sedmoj rundi drafta (249. pick). Sam je sretnu vijest doznao u subotu slušajući radio, a emocije su mu proradile poput vulkana kada ga je nazvao trener Ramsa Jeff Fisher, što su ovjekovječile kamere ESPN-a. Sam je svoju ushit i sreću podijelio sa svojim dečkom s kojim se poljubio pred kamerama i tako podigao buru u SAD-u.

Mlada zvijezda priznala da je gay i digla Ameriku na noge

24-godišnjak iz Hitchocka, država Teksas, u središte pažnje američke javnosti došao je u veljači ove godine kada je u intervjuu za New York Times i ESPN priznao svoju homoseksualnu orijentaciju, čime je izazvao brojne polemike među ljubiteljima američkog nogometa, jednog od najgrubljih sportova uopće. Najpopularniji sport u SAD-u konzervativni dio američke javnosti smatra „pravim muškim sportom“, a Sam je svojim javnim priznanjem srušio predrasudu da američki nogomet na visokoj razini mogu igrati samo heteroseksualci.

„Znam koliko je ovo važno“, kazao je tada.
„Nije to mala stvar, nitko to nije učinio prije mene. Nije lako prolaziti kroz ovo, ali ja znam što želim biti… Želim zaigrati u NFL ligi.“
Iako je bio proglašen najboljim obrambenim igračem Jugoistočne konferencije NCAA lige, Sam je izabran tek u sedmoj rundi drafta. Kada su se već mnogi pitali je li doista pravi razlog tomu nedostatak mase i hitrine, kako su objašnjavali analitičari, ili nešto drugo, javili su se Ramsi.

„On je dobar igrač američkog nogometa i to je jedino važno“, kazao je trener Ramsa, a nekolicina suigrača javno mu je pružila potporu putem društvenih mreža, koja će mu biti potrebna jer jasno da u NFL ligi postoji pozamašan broj onih koji ne odobravaju njegov dolazak.

Kako god, Samu se ispunio san, a Ramsi su se još jednom pokazali kao momčad koja ruši barijere. Klub iz St. Louisa već je ušao u povijest kao prvi koji je angažirao afroameričkog igrača u modernoj eri NFL lige (1946.). 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider