Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Karabatić pobijedio u zemlji otkuda potiče'

Francuski mediji: Crveno-bijeli balon naglo se ispuhao!

'Prvaci zauvijek', 'Nakon Olimpa, svijet', 'Guigou i gospodari svijeta', 'Francuzi su ostali gospodari svijeta' naslovi su u francuskim medijima nakon pobjede nad Hrvatskom u finalu Svjetskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osjetljivi, preplašeni, izgubljeni na terenu, crveno-bijeli balon, ispunjen dva tjedna adrenalinom, naglo se ispuhao

- Le Monde
Agencija France Presse piše kako je 'trikolorima trebalo dosta snage da pobijede drugu najbolju ekipu na svijetu i njezinih 15.000 navijača koji su gotovo svi bili odjeveni u crveno-bijele dresove'. 

>> Dinart: Utišati 15.000 ljudi – nešto predivno

AFP dodaje i da je finalna utakmica bila 'kao i što se očekivalo tvrda i da su u njoj dominirale obrane koje se dobro poznaju' te da je ova pobjeda u finalu za ponajboljeg francuskog igrača Nikolu Karabatića bila 'osobni uspjeh jer je pobijedio u zemlji otkuda potiče'. 

Francuski izbornik Claude Onesta je za AFP objasnio što je ključ uspjeha francuske ekipe: kultura pobjeđivanja, plodna francuska liga, te različitost u reprezentaciji.

Web portal Yahoo fr. pak piše da je francuska ekipa 'unatoč huku 15.000 hrvatskih navijača ostala pribrana jedinstvena i srpljiva'. U prvom poluvremenu igralo se gol za gol, a onda se francuska ekipa u drugom poluvremenu odvojila u pet minuta, dodaje Yahoo.fr. 

'Le Monde' piše da je Hrvatska možda izgubila zbog Ivana Balića koji se, želeći izazvati Karabatića, unio mu se u lice 15 minuta do kraja, a u tome mu se priključio i Igor Vori. 'Vjerojatno za fotografiju', ocjenjuje 'Le Monde'. Hrvati su tada još uvijek bili u igri (18-18), ali to Francuze nije izazvalo nego im je dalo poticaja. 

>> VIDEO: 'To je finale i razumljivo je da se malo poludi'

'Le Monde' opisuje i atmosferu u kojoj je odigrano finale: 'Usijana dvorana, atmosfera u kojoj su se topile plastične sjedalice, a bubnjići pucali'. 'Onesta je odlučio da je vrijeme da ugasi 15.000 navijača', dodaje 'Le Monde' te ističe kako je u ovoj tvrdoj utakmici 'obrana bila temelj pobjede i kako je ona razbila svaki hrvatski napad'. 'Červarovi napadači su se odbijali od francuskih bedema. Osjetljivi, preplašeni, izgubljeni na terenu, crveno-bijeli balon, ispunjen dva tjedna adrenalinom, naglo se ispuhao'.

'Le Figaro' se priključuje u pohvali francuske obrane: 'Plavi nisu, zahvaljujući svojoj dijaboličnoj obrani, dopustili Hrvatima da eksplodiraju u dvorani pred 15.000 svojih glasnih navijača', a opisuje i 'incident' između Balića i Karabatića 'koji nije imao u sebi ništa romantično'. Taj list dodaje i da su 'Hrvati izgledali kao žrtve superiornog Thieryja Omeyera' pred kraj utakmice. 

>> Hrvatskoj srebro nakon šokantne završnice

'Le Figaro' je spomenuo i nesportsku gestu Igora Vorija na kraju utakmice prema jednom od sudaca zbog čega je isključen.

'L'Equipe' je također pohvalio francusku obranu: 'Francuska ekipa se po običaju oslonila na čvrstu obranu i njezin stup Didiera Dinarta koji je uništio nade Igora Vorija i ostalih'.

'Le Monde' na kraju prenosi čestitku francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja francuskim reprezentativcima u kojoj on kaže da su Francuzi 'pobijedili jednu od najjačih ekipa svijeta' u finalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider