Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

UEFA priznala pogrešku: Torcida kreće za Bukurešt!

Hajdukovi navijači ipak će smjeti biti na tribinama Dinamova stadiona…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zbog izgreda navijača na Malti od prošle godine, splitski je Hajduk prošle godine od UEFA-e dobio zabranu organiziranja gostovanja za dvije europske utakmice. No, to ne znači da navijači sami ne mogu kupiti karte i otići na utakmicu u Bukurešt.

>> VIDEO Špaco: Dinamo dobro zna što želi

Izravni prijenos utakmice Dinamo (B) - Hajduk gledajte na Novoj TV i sportskom portalu Gol.hr!

Napokon je to priznala i UEFA, pa je nakon pismenog dopisa Torcide Disciplinska komisija pozitivno odgovorila navijačima. Priznala je tako UEFA svoju veliku pogrešku od prošle godine iz Žiline kada je slovačka policija brutalno zaustavila dolazak navijača Hajduka na utakmicu za koju su imali uredno kupljene ulaznice.

Torcida, se pišu Sportske novosti, obratila i hrvatskom veleposlanstvu, rumunjskoj policiji i klubu Dinamo. Najavili su svoj dolazak kako ne bi bilo nemilih scena, a najavljuje se nekoliko stotina navijača.

Ipak, Zoran Cvrk, HNS-ov povjerenik za sigurnost i UEFA-in časnik za sigurnost, kaže kako problema još može biti. 'Dinamo možda neće predvidjeti dio tribina za gostujuće navijače, a i može im zabraniti ulazak na stadion.'

No, Cvrkove teorije zvuče nevjerojatno. Ako su navijači unaprijed kontaktirali bukureštanski klub, samo bi im luđak zabranio ulazak na stadion ili, ne daj Bože, ne bi osigurao mjesto za goste, koje već postoji na stadionu. Nažalost, tako je bilo i u Žilini pa je UEFA dala znak za masakr.

Veleposlanstvo dalo znak da mogu doći

Na sreću, i hrvatsko veleposlanstvo u Bukureštu odgovorilo je pozitivno:

1. Slike surovih represija koje su se dogodile u Slovačkoj, evo sada prije skoro godinu dana, nisu namjera, niti bi itko takve slike priželjkivao u svome dvorištu. Sukladno s navedenim niti rumunjska nadležna tijela ne žele, niti očekuju da bi se takav scenarij ponovio, a postupat će se samo s pozitivnim namjerama.

2. Tretman navijača odvijat će se sukladno pozitivnoj pravnoj regulativi, ali isto tako od najvjernijih navijača Hajduka očekuje se da će ovakvu činjenicu prihvatiti, te svojim ponašanjem i postupcima opravdati ugleda Republike Hrvatske i Hrvata, koji neosporno uživamo u Rumunjskoj.

3. Prijateljstvo između dviju zemalja i međusobno uvažavanje ne smije biti ugroženo. Napominjemo da je jedna od prvih utakmica hrvatske reprezentacije bila upravo s Rumunjskom u Bukureštu, dalekog 22. prosinca 1990. godine u trenutku kada Republika Hrvatska nije bila članica Ujedinjenih naroda.

4. Ipak, moramo Vam nagovijestiti da osobama kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane ulaska u zemlje EU neće biti omogućen ulazak u Rumunjsku.

5. Ovim putem ističemo važnost čuvanja osobnih dokumenata (putovnica) prilikom putovajna u Rumunjsku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider