Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čekaju ih Talijani

Sporni penal na Wembleyju: Engleska nakon produžetka pobijedila Dansku i plasirala se u finale Eura

Engleska je pobijedila Dansku 2:1 i plasirala se u finale Europskog prvenstva…

Nogometna reprezentacija Engleske prvi put u povijesti izborila je plasman u finale Europskog prvenstva nakon što je u polufinalnom ogledu na stadionu Wembley nakon produžetaka pobijedila Dansku sa 2:1 (1:1, 1:1).

Danska je povela u 30. minuti golom Mikkela Damsgaarda, izjednačio je Simon Kjaer devet minuta kasnije gurnuvši loptu u vlastitu mrežu, a pobjedu Englezima donio je Harry Kane golom u 104. minuti. Englezima će to biti prvo finale na Europskim prvenstvima nakon što su 1968. bili treći, a 1996. zapeli u polufinalu, dok je Italija jedini naslov osvojila 1968. godine, a još dva puta izgubila u finalima (2000., 2012.).

Otočani iskoristili prednost domaćeg terena, svoju fizičku nadmoć i blagu naklonost nizozemskog suca koji im je u 104. minuti dosudio vrlo dvojben kazneni udarac.

Danci su se hrabro borili, čak i poveli, ali njihovo vodstvo nije izdržalo niti prvo poluvrijeme. Dojam je da su Englezi bili mnogo bolje pripremljena i fizički iznimno snažna momčad, čiji ritam igre nije padao ni u produžetku, dok je Dance vidno načeo umor već sredinom drugog dijela.

Englezi su, motivirani golemom prednošću svojih navijača na tribinama, jurnuli od samog početka u napad, a u 12. minuti Sterling je iz vrlo izgledne pozicije pucao mlako.

Danci su izdržali početni pritisak domaćina, a potom su ih dvije pogreške engleske obrane u istoj, 15. minuti dovele u situaciju da povedu, ali Hojberg i Brathwaite to ne koriste.

U 25. minuti Damsgaard se izborio za udarac s ruba kaznenog prostora, ali lopta je otišla malo iznad prečke, no maleni danski napadač sve je popravio u 30. minuti. Dosuđen je slobodni udarac s 20-ak metara za Dance, a Damsgaard je pogodio ispod prečke i pomalo iznenadio vratara Pickforda, koji je samo nekoliko minuta ranije oborio engleski rekord sa 721 minutom bez primljenoga pogotka. Bio je to prvi gol koji su Englezi primili na Euru i prvi gol izravno iz slobodnog udarca uopće.

Englezi se ipak nisu dali smesti, pa je u 38. minuti Kane dodao loptu za Sterlinga, koji je sam s oko 10 metara pucao ravno u Schmeichelova prsa. Najbolji engleski napadač sve je popravio u 39. minuti, kada je Kane novim točnim proigravanjem pronašao Saku, uslijedio je ubačaj s desne strane koji je ispred Sterlinga nesretno pokupio danski branič Kjaer i zabio autogol.

Drugo poluvrijeme bilo je manje uzbudljivo negoli prvo, a najveću šansu propustio je Maguire, čiji je udarac glavom u 55. minuti obranio danski vratar. Vidno umorni Danci jedva su izdržali završni pritisak Engleza u sudačkoj nadoknadi, a utakmica je otišla u produžetke.

Već u četvrtoj minuti dodatnog vremena opasno je zaprijetio Kane, no njegov udarac iskosa brani Schmeichel. Uslijedila je prava opsada danskog gola, i po nekoliko udaraca u jednoj akciji, a nagrada je stigla u 104. minuti. Kontakt Sterllinga i Jenssena nizozemski sudac vidio je kao penal, koji je nakon duge konzultacije s VAR-om i dosuđen. Situacija je više nego sporna.

Kaneov udarac pročitao je Schmeichel, ali se lopta odbila točno ispred engleskog kapetana, koji iz popravnog pokušaja lako pogađa mrežu.

U 115. minuti Brathwaiteov udarac brani Pickford, a nakon te šanse Englezi su čak pet minuta čuvali loptu u svom posjedu, na što umorni Danci nisu imali odgovor.

Englezi će u finalu 11. srpnja na Wembleyju igrati protiv Italije, koja je u utorak boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Španjolsku s 4:2.

ENGLESKA - DANSKA 2-1

Strijelci: 0:1 Damsgaard (30), 1:1 Kjaer (39-ag), 2:1 Kane (104)

Pred 65.000 gledatelja na stadionu Wembley sudio je Makkieli iz Nizozemske.

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Phillips, Rice (95. Henderson) - Saka (69. Grealish/106. Trippier), Mount (95. Foden), Sterling - Kane

DANSKA: Schmeichel - Christensen (79. Andersen), Kjaer, Vestergaard (105. Wind) - Stryger Larsen (67. Wass), Höjbjerg, Delaney (88. Jensen), Maehle - Damsgaard (67. Poulsen), Dolberg (68. Norgaard), Braithwaite

   

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider