Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
policija objavila detalje

Korak do tragedije, snajperisti umalo pucali u aktivista: ''Imali su ga već na nišanu''

Aktivist Greenpeacea koji je ''pao'' na utakmicu Eura imao je više sreće nego pameti.

Paraglajder priveden uoči utakmice Eura (Foto: Afp)

Njemačka policija umalo je pucala na Greenpeaceova aktivista koji je neposredno prije početka utakmice između Njemačke i Francuske u Munchenu paraglajderom presjekao televizijske kablove na krovu stadiona, ozlijedio dvoje ljudi, te sletio na teren.

Aktivist Greenpeacea namjeravao je preletjeti stadion i na teren baciti loptu sa sloganom "Izbacite naftu", kako bi skrenuo pozornost javnosti na zaštitu okoliša, no stvari su krenule po zlu. Presjekao je televizijske kablove na krovu stadiona, a komadi plastike i metala koji su pritom pali na tribinu ozlijedili su najmanje dvije osobe koje su završile u bolnici.

"Snajperisti su ga već imali na nišanu," rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova za bavarsku regiju Joachim Herrmann.

"Da je policija utvrdila da se radi o terorističkom napadu, platio bi to životom", dodao je.

Paraglajder je na kraju sletio na travu u trenutku zagrijavanja momčadi, a 38-godišnji Nijemac, koji je prošao bez ozljeda, potom je priveden.

Pušten je u srijedu. No, protiv njega je podignuta tužba zbog "ozljeđivanja osoba, prijetnje zračnim prijevozom" i drugih "prekršaja prema zrakoplovnom zakonodavstvu, koji strogo ograničavaju mogućnosti preleta," rekla je policija.

UEFA je osudila "nepromišljen čin", a Njemački nogometni savez (DFB) ocijenio je tu akciju "neprihvatljivom".

Glasnogovornik Angele Merkele Steffen Seibert sa svoje je strane u srijedu osudio "neodgovornu akciju" koja je "ljude izlagala velikoj opasnosti".

"Žao nam je što prosvjedna akcija nije protekla onako kako je planirano" i "žalimo što su ljudi bili ugroženi i ozlijeđeni", poručio je Greenpeace.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider