Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
što je to s česima i ep-om?

Ova tri gola ljudi nikad neće zaboraviti: Jedan je svježe djelo čovjeka koji prijeti Hrvatskoj

Reprezentacija Češke i Europsko prvenstvo se vole, nadamo se ne pretjerano i ove godine.

Galerija Patrik Schick (Foto: AFP)

Ima neka tajna veza između Čeha, nekad zajedno sa Slovacima, i europskih prvenstava. Nadamo se da se ta veza neće dodatno ojačati nakon utakmice Hrvatske i Češke koja se igra ovaj petak od 18 sati u Glasgowu.

Česi su zajedno sa Slovacima 1976. u Beogradu osvojili naslov europskih prvaka. Otkad je Češka samostalna država, nije propustila niti jedan jedini Euro. U premijernom nastupu stigli su do finala s Njemačkom 1996. kada su Hrvati od Nijemaca izgubili u četvrtfinalu.

U Portugalu su 2004. Česi stigli do polufinala Europskog prvenstva, a 2012. do četvrtfinala. Nije loš niz za reprezentaciju koju nitko baš ne doživljava ozbiljno jer nema velikih zvijezda.

I na ovaj su Euro krenuli jako dobro pobjedom protiv domaćina Škota. Patrik Schick zabio je dva pogotka i dijeli mjesto najboljeg strijelca s još nekoliko igrača koji su odigrali dvije utakmice. Nadamo se da će nakon petka ostati na toj brojci.

Schick prijeti Hrvatima

Schick je protiv Škota zabio pogodak s centra i već sada možemo reći kako će to biti najljepši gol prvenstva. To je jedan od tri najljepša češka gola na njihovu omiljenom natjecanju i pamtit će ga zauvijek.

Schickov gol s centra pogledajte ovdje.

Znate li koja su druga dva? Na premijernom Euru kao Češka ova je reprezentacija imala veliku zvijezdu Karela Pobroskog. Nakon što je Portugal pobijedio Hrvatsku u posljednjoj utakmici skupine, naletio je na Čehe u četvrtfinalu i onaj čudesni lob Poborskog. Taj gol i onaj Šukerov lob Schmeichelu okupirali su špice TV emisija posvećenih tom natjecanju.

Lob Poborskog pogledajte ovdje.

Možda najvažniji pogodak u povijesti češkog nogometa dogodio se u finalu EP-a 1976. u Beogradu. Čehoslovačka je pobijedila Nijemce na penale, a u povijest je ušao nevjerojatno izveden udarac s točke Antonina Panenke.

Panenkin penal pogledajte ovdje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider