Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Ivica Medo iz Francuske

Vatreni će za Srnu letjeti terenom: Što se dobiva, a što gubi ulaskom Vrsaljka i Pjace?

Iako to još službeno nije potvrđeno, vjerujemo kako će kapetan istrčati protiv Češke...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je sahranio oca i proveo kratko vrijeme s obitelji u Hrvatskoj, Darijo Srna jutros se vratio u kamp hrvatske reprezentacije. Kapetan će prema svemu sudeći biti na dispoziciji Anti Čačiću za okršaj Hrvatske i Češke.

Nije sigurno, ali ostaje dojam da će Srna pozitivno odgovoriti na izbornikovo pitanje osjeća li se spremnim povesti momčad na travnjak Geoffroy-Guicharda u Saint Etienneu. Da Srna ne misli igrati, vjerojatno se ne bi jutros vratio u kamp. Mogao je ostati još dan-dva s obitelji. To nam se čini logičnim.

Čačić je majstor motivacije. Ako je u nečemu dobar, to je procjena na koji način motivirati momčad i kako se igračima zavući pod kožu. Izbornik će zacijelo znati kako iskoristiti trenutačnu situaciju da bude motivirajuća a ne demotivirajuća. Ne sumnjamo da će Čačić znati kako podići Srnu i cijelu momčad.

„Vidjet ćete, letjet će po terenu“, kazao je jučer Čačić u neformalnom razgovoru s novinarima.

Čačić nije potvrdio da će Srna igrati, ali ni da neće.

„To ću njemu ostaviti da odluči“, kazao je Čačić.

Znajući Srnin karakter i mentalitet gotovo svi novinari u kampu reprezentacije uvjereni su da će kapetan odgovoriti pozitivno. No, ostavit ćemo ovo pitanje otvorenim sve dok ne dobijemo službenu potvrdu.

Marcelo Brozović na press-konferenciji nije potvrdio ali niti demantirao da bi se za Češku mogao prebaciti na poziciju zadnjeg veznog, što bi značilo da će Milan Badelj preseliti na klupu. Brozović je kazao da ta kombinacija još nije uigravana, ali i da ima još dosta vremena do utakmice.  Ako Brozović ode na zadnjeg veznog, na desno krilo najvjerojatnije će Marko Pjaca.

Ivica Medo

Još uvijek se čini upitnom pozicija lijevog beka. Čačić je kazao da nije zadovoljan igrom nekih igrača. Nije spomenuo imena, ali pretpostavljamo da je u prvom redu mislio na Ivana Strinića. Ako odluči promijeniti Strinića, vjerujemo da će umjesto njega ući Šime Vrsaljko. Ako pak Srna ne bude spreman, onda bi Vrsaljko mogao na desni bok, dok će Strinić ostati na lijevom.

Što bi se dobilo a što izgubilo ulaskom Vrsaljka na lijevu stranu? Teško je reći što bi se izgubilo jer Strinić protiv Turske nije odigrao partiju za pamćenje. Njegova prednost trebala bi biti igra lijevom nogom, odnosno centaršut iz trka, no to mu baš nije išlo od noge.

Vrsaljkove prednosti su fizička moć, moć ponavljanja, probojnost, eksplozivnost i hitrina. S Vrsaljkom u momčadi trebalo bi biti lakše i stoperima, jer im on zbog svoje hitrine uvijek može pokriti leđa ako izađu visoko i ostave otvorenim prostor iza sebe. To bi posebice došlo do izražaja ako bi Češka kojim slučajem povela i onda bi Hrvatska morala loviti rezultat.

Koje su u teoriji prednosti i nedostaci Brozovića u odnosu na Badelja?

Brozović je svakako hitriji, pokretljiviji, izdržljiviji, u posljednje vrijeme sigurniji u predaji lopte i boljeg udarca, dok je Badelj odgovorniji u smislu da ne jurca prema naprijed i gleda kako da pokrije leđa Modriću i Rakitiću. Dakle, Vrsaljko bi se morao prilagoditi, jer nije isto igrati krilo i zadnjeg veznog, posebice kada su Modrić i Rakitić u ofenzivnijem rasporedu. Ne bi smio juriti prema naprijed glavom bez obzira, morao bi dobro paziti kada otići naprijed, a kada ostati nazad i pokrivati prostor.

Hoće li Hrvatska pobijediti i Češku?

Ukupno glasova:

Vraćanjem Brozovića u sredinu, otvorilo bi se mjesto za Pjacu na desnom krilu. S njime bi se dobila dodatna prodornost i okomitost. Fizički je moćan, eksplozivan i vrlo jak u igri „jedan na jedan“. Nakon driblinga i prodora, Pjaca zna odigrati upotrebljivu povratnu loptu, jer glavu uglavnom drži gore i ima odličan pregled igre, često vidi slobodnog igrača i odigra mu „rolicu“ za laganu egzekuciju.

Možda mu je nedostatak nedovoljna dobra igra u fazi obrane, no Pjaca je na nekim utakmicama pokazao da može „gristi kao pas“ kada je to neophodno i traženo od trenera.

Sve su ovo hipoteze koje se mogu, ali i ne moraju potvrditi na utakmici, kao što se protiv Turske nije potvrdila hipoteza da bi Strinić trebao centaršutom lijevom nogom pogađati Mandžukića i ostale hrvatske igrače u šesnaestercu gostiju. Izbornik i stručni stožer očito razmišljaju o svim opcijama. Vidjet ćemo za koju će se odlučiti.

Raspored, rezultati i tablice

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider