Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
muftija odobrio

Nema posta: Turci će 'prekršiti' Kur’an kako bi uspjeli protiv Hrvatske

Manje od tjedan dana prije utakmice protiv Hrvatske turska reprezentacija dobila je veliku pomoć svog muftije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jesu li Turci u ozbiljnoj krizi pet dana uoči Hrvatske? Kako su izgledali protiv Slovenaca u Ljubljani, čak ni pobjeda (1:0, pogodak Buraka Yilmaza) nije mogla isprati gorak okus potpune kreativne blokade Terimovih izabranika.

* Je li to nagovještaj kraha na Parku prinčeva protiv moćnih Hrvata?

"Ne zavaravajmo se i ne podcjenjujmo ih", kaže specijalni Čačićev snimatelj za Turke Stjepan Tomas.

"Jedno je prijateljska utakmica, drugo je službeni nastup. Mi vrlo dobro znamo da će protiv nas u Parizu, 12. lipnja, istrčati jedna sasvim drugačija Turska koja će zahtijevati našu maksimalnu koncentraciju i maksimalno ozbiljan pristup", dodaje Tomas.

Ivica Medo

Fanatični, borbeni i požrtvovni

Najveća zvijezda Turaka Arda Turan izgleda neprepoznatljivo, poput nezainteresiranoga šetača.

"Još nema svježinu, pripreme su bile naporne, teške. Bit će pravi kad bude najpotrebnije", smatra Tomas.

Koji će biti najjači argumenti Turaka u Parizu?

"Nacionalni naboj, zajedništvo, fanatična borbenost i požrtvovnost. Nisu bili dugo na velikom natjecanju i ovdje vide svoju priliku za novi uzlet. No uzdamo se i mi u svoj naboj i borbenost i u naše igrače svjetske klase. Budemo li pravi u toj utakmici, ne bismo trebali imati problema" naglasio je bivši reprezentativac.

Turski pak izbornik, mudrac Fatih Terim, izvlači se kako reprezentativci u Ljubljani nisu išli punom snagom, čuvajući se za Europsko prvenstvo. Pitanje je, međutim, mogu li oni puno bolje od ove ljubljanske mizerije.

"Vidjeli smo gdje smo griješili, na Euru tih pogrešaka neće biti. Naša najjače oružje bit će velika želja za pobjedama, što nam je protiv Slovenaca možda nedostajalo" istaknuo je Terim.

Legendarnih11

Jedna je figura na utakmici u Ljubljani privukla posebnu pozornost. Terim je u drugome poluvremenu u igru uveo 18-godišnjega Emrea Mora, igrača koji je potpisao ugovor s dortmundskom Borussijom. I dečko je s nekoliko poteza demonstrirao svu raskoš svog talenta.

Zanimljivo, Turska je jedna od samo tri reprezentacije, uz Englesku (Marcus Rashford) i Portugal (Renato Sanches), koja na popisu ima osamnaestgodišnjaka. Prosječna dob turskih reprezentativaca je 26,9 godina (Hrvata 26,7 godina). Najmlađa selekcija na EP-u bit će Engleska s prosjekom 25,8 godina, a najstarija Republika Irska s 29,8 godina.

U tjednu priprema za utakmicu godine u Parizu Turci će se u svojoj bazi na Azurnoj obali morati prilagoditi novome režimu – počeo je sveti mjesec ramazan, razdoblje posta.

Konzultacije s muftijom

Kako doznajemo od čovjeka bliskoga reprezentaciji, čelnici Turskoga nogometnog saveza savjetovali su se o ovoj temi s turskim muftijom i on nije dopustio izborniku da igračima zabrani post (od zore do zalaska sunca) za vrijeme Eura. A to bi i te kako moglo utjecati na fizičko i mentalno stanje reprezentativaca te kvalitetu njihovih izvedbi u Francuskoj. Glavni rizici odnose se na dehidraciju i hipoglikemiju (preniska razina šećera u krvi).

Terim je samo dobio dopuštenje da od posta budu izuzeti u dane kada se igraju utakmice. Naime, po Kur’anu postoje iznimke na koje bi se odnosio ramazanski post, primjerice oni koji pate od bolesti, trudnice ili vjernici koji prolaze duga i teška putovanja.

Mnogi vjeruju da post za vrijeme zahtjevnih sportskih natjecanja može štetiti zdravlju pa je tako, primjerice, njemački reprezentativac, Turčin Mesut Özil, najavio kako, vodeći računa o svome zdravstvenom stanju, ne namjerava poštivati ​​mjesec posta. On, kao i turski reprezentativci propuštene dane posta nadoknađivat će po završetku natjecanja u Francuskoj.

Golmanija
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider