Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ivica Medo iz Francuske

Strah od terorizma: Evo kako 'specijalci' čuvaju hrvatske zvijezde

U Francuskoj se na svakom koraku osjeća strah od terorističkih napada tijekom predstojećeg Eura...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Francuska država na noge je digla sve raspoložive snage. Možda i najveća pozornost pridana je osiguranju reprezentacija sudionika Eura. Na hrvatske reprezentativce i sigurnost u baznom hotelu naših igrača budno motre specijalci francuske policije, žandarmerije i vojske.

'Policijske face' u civilu zamijetili smo dok smo u baru hotela popili piće u društvu izvršnog predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića. Jedini smo hrvatski novinari koji su sinoć uspjeli ući hotel. Dok smo razgovarali s Vrbanovićem, zamijetili smo nekoliko kratko ošišanih tipova koji su sjedili sa strane i "strijeljali očima".

''Dečki obvezno odmjere svakog novog gosta. Žele imati sve pod kontrolom'', kazao nam je Vrbanović.

Ne zna se koliko ima ljudi u osiguranju. Teško je procijeniti jer je velika većina u civilnoj odjeći. Tek smo ispred hotela vidjeli policiju s istaknutim oružjem. Specijalci u hotelu su diskretniji, oružje se ne vidi, ali to ne znači da ga nemaju spremnog na strateškim pozicijama.

''Prijavili su čak i duge cijevi na recepciji. S njima nema šale'', kazao nam je Vrbanović mahnuvši rukom izbrijanim "mrgama" u kutu foajea.

Legendarnih11

Potpuna izolacija, ni u šetnju bez policije

Hrvatska reprezentacija bit će smještena na jednom od katova ekskluzivnog hotela i bit će djelomično izolirana od ostatka gostiju. Na katu hrvatske reprezentacije nitko neće moći ući bez propusnice HNS-a, a osigurana im je i posebna dvorana za blagovanje. No, ostale pogodnosti i usluge hotela dijelit će s gostima.

Kako se uglavnom radi o gostima dubokog džepa i više životne dobi koje malo zanima nogomet, hrvatski reprezentativci ne moraju brinuti da će im dosađivati u slučaju neminovnih bliskih susreta. Ako se hrvatski nogometaši odluče na šetnju izvan hotela, obvezno će dobiti policijsku pratnju. Po pitanju osiguranja hrvatskih igrača ne bi trebalo biti problema ni iznenađenja.

''Mislim da smo izabrali odličnu lokaciju. Igrači će imati potpuni mir. Radi se o mjestu s elitnim turizmom, tu nema buke i galame'', kaže Vrbanović.

Za Deauville se teško može reći da živi s Eurom. Sjećamo se kako je hrvatska reprezentacija dočekana u Bad Tatzmannsdorfu kada su građani i službenici hotela izašli na ulice s hrvatskim obilježjima i cijelo mjesto okitili hrvatskim znamenjem.

Ivica Medo

U Deauvilleu nismo vidjeli nijednu oznaku Eura, a kamoli hrvatsko obilježje. Zapravo tek jedno, na hotelu se vijori hrvatska zastava.

''Ovdje je sve drugačije, Francuzi jednostavno imaju drugačiji pristup, puno su diskretniji i ne žele praviti neku veliku pompu. To očito nije u njihovom stilu, pogotovo ne u ovako elitnom odmaralištu'', priča Vrbanović.

Lokacija za svjetsku elitu i strastvene kockare

Desetljećima pa i stoljećima u Deauville je dolazila pariška aristokracija i buržoazija, brojne slavne osobe iz svijeta politike i jet-seta. Možda je najpoznatiji po Marcelu Proustu koji je u mondenim salonima Deauvillea kratio dane filozofskim raspravama i usput skupljao građu za svoj slavni romaneskni ciklus 'U potrazi izgubljenim vremenom'.

Deauville se na nekoliko mjesta spominje u vjerojatno najznačajnijem djelu moderne. Osim glavne teme i opisivanja kako se introvertirani dječak pretvara u umjetnika, Proust je dao i detaljan prikaz tadašnjeg mondenog francuskog društva. ''Nevoljnim sjećanjem'', opisao je mondeni kutak u Normandiji, nekoć ''Sodomu i Gomoru'', a danas oazu mira za francusku i svjetsku elitu.

Deauville je poznat i po jednoj od najpoznatijih i najstarijih kockarnica u Francuskoj. Zlobnici bi rekli da je to jedan od razloga zbog čega je Šuker izabrao baš Deauville za pripremni kamp. U pitoresknom, mirnom i spokojnom mjestu ipak zna biti i dosadno pa treba nekako skratiti vrijeme...

Golmanija

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider