Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sutra novi neredi?

VIDEO Šokantne snimke nereda u Marseilleu: Rus snimao napade na Engleze

Dok su društvene mreže prepune snimki nereda iz Marseillea, Lille se sprema za novi susret engleskih i ruskih navijača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleska i Rusija odigrali su 1-1 u subotu navečer, ali glavna tema razgovora su neredi navijača koji su se događali prije i nakon utakmice. Slike nasilja koje su proizveli ruski huligani obišle su svijet, a nemile scene preselile su se i na tribine.

Kaos u Marseilleu trajao je tri dana, a najžešći sukobi dogodili su se na sami dan utakmice. Tada su ruski huligani izveli nekoliko napada na engleske navijače, a jedan Rus je dio njih snimio GoPro kamerom koju je zavezao oko struka.

Šokantne snimke tučnjave pojavile su se na YouTubeu te iz prvog lica pokazuju kako je izgledao brutalni okršaj u Marseilleu. Nevjerojatno, nesposobni Francuzi nisu pritvorili ni jednog ruskog huligana. Tek jutros su deportirali 29-oro uhvaćenih Rusa za koje se pretpostavlja da su sudjelovali u neredima. Oni su uhvaćeni kod Cannesa na Azurnoj obali.

U neredima koji su se dogodili ozlijeđeno je najmanje 35 navijača, od kojih je jedan u kritičnom stanju. UEFA je zbog svega zaprijetila diskvalifikacijom engleskom i ruskom savezu ukoliko se tako nešto ponovi.

Rusi stižu u 'engleski Lille'

Sljedeću utakmicu Rusi igraju već u srijedu u Lilleu protiv Slovačke. I tu bi moglo biti velikih izgreda ne samo zbog Slovaka već i činjenice da su u tom gradu smješteni brojni engleski navijači koji dan kasnije igraju u Lensu s Walesom. Između ta dva grada svega je 30-ak kilometara, a Englezi su se smjestili u Lille jer je veći grad s puno više smještajnih kapaciteta.

"Očekujemo između 40.000 i 50.000 navijača", objavila je policija adodajući da se radi o procjeni utemeljenoj na brojkama rezervacija na trajektima koji voze između Engleske i Francuske te na rezervacijama za Eurotunnel i za Eurostar. Ta brojka premašuje kapacitet stadiona u Lensu koji može pirmiti 35.000 gledatelja.

U gradu već vlada opsadno stanje. Ukupno je mobilizirano 2.400 osoba za sigurnost, od čega 1.200 policajaca i žandara. Policajci će biri raspoređeni i unutar stadiona. Francuska policija okuplja snage i zaustavlja ruske navijače na ulasku u grad očito želeći ispraviti pogrešku i pronaći veliku skupinu od oko 200 huligana koji su izazivali nerede u Marseilleu.

Postoji bojazan od velike odmazde engleskih navijača koji bi se mogli žestoko osvetiti Rusima. Ovaj put će biti spremni, a nastradati bi mogli obični ruski navijači. Navodno je iz Engleske krenuo dio navijača bez ulaznica dodatno nabrijani slikama od prije nekoliko dana. Lille se nalazi vrlo blizu obala La Manchea, a iz Londona do tamo treba tek nekoliko sati vlakom.

Raspored, rezultati i tablice

Ruski huligani putem društvenih mreža već su pak najavili i sukobe s poljskim navijačima. I to opet u nesretnom Marseilleu gdje 21. lipnja igraju Poljska i Ukrajina. Dan prije Rusi pak, također na jugu, u Toulouseu igraju protiv Walesa te postoji strah lokalnih vlasti da huligani opet dođu Marseille gdje bi se mogla naći opasna mješavina ruskih, poljskih i ukrajinskih navijača.

Nijemci u istom gradu napali Ukrajince

Zanimljivo, spomenuti Lille je već uoči prve utakmice Eura u tom gradu bio poprište sukoba njemačkih i ukrajinskih navijača. Nijemci su se, baš poput Rusa u Marseilleu, divljački zaletjeli među Ukrajince ne birajući koga udaraju.

Jedno je sigurno, francuska policija bit će na novom velikom testu, na prvom su pali s 'jedinicom'.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider