Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
albanci debitiraju

Francuzi se u skupini zagrijavaju za velike stvari

Pet dana uoči početka Eura GOL.hr započinje s predstavljanjem svih skupina...

U skupini A na Europskom prvenstvu u Francuskoj nalaze se domaćin, Rumunjska, Švicarska i Albanija.

Po prvi ćemo puta u povijesti europskih prvenstava, koja sežu još od 1960. godine, imati čak 24 reprezentacije u završnici. Promjena sustava natjecanja najviše je pogodovala 'malim' reprezentacijama kao što je Albanija u ovoj skupini. Naravno, favorit skupine je Francuska, dok će se za preostala mjesta u skupini 'potući' preostale reprezentacije.

Francuska: Po mnogima prvi favorit Eura

'Trikolori' su kroz povijest osvojili dva naslova prvaka Europe, od kojih je jedan (1984. godine) stigao upravo dok su bili domaćini. Drugi su osvojili u Nizozemskoj koja je s Belgijom bila suorganizator 2000. godine.

Francuzi od 2006. godine nisu ostvarili zapaženiji rezultat na nekom velikom natjecanju, nakon što su osvojili drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Imali su brojnih problema, smjenu generacije, no sada su konačno spremni i 'naoružani' za veliki uspjeh.

Imaju odličnog vratara u Hugu Lloriosu, čvrstu i pokretljivu obranu, 'brutalan' vezni red u kojem će igrati Dimitri Payet, Ngolo Kante, Blaise Matuidi i Paul Pogba, te napad koji će predvoditi Antoine Griezmann s još jednom isturenom špicom (Giroud ili Gignac ili Martial). Udarna postava izgleda zastrašujuće, no kada znamo da na klupi još imaju puno 'municije' onda ih s pravom svrstavamo u red prvih favorita.

Atmosferu u momčadi su malo pokvarili odnosi između dvojice nepozvanih igrača - Valbuene i Benzeme. Podsjetimo, riječ je o ucjenjivačkom seks skandalu pri čemu je Benzema pokušao iznuditi novac od Valbuene za svoje prijatelje.

Neovisno o tome, kada krene Euro nitko se toga neće sjećati, publika će biti maksimalno na strani svojih ljubimaca, a onda je na njima da pokažu sav svoj talent i vrate naslov prvaka Europe u zemlju gdje je započela povijest europskih prvenstava.

Moguća početna postava: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Matuidi, Payet, Pogba, Kante - Griezmann, Giroud

Švicarska: Imaju alpskog Messija...

Švicarci će po tek četvrti put nastupiti na Europskom prvenstvu, no tek po treći nakon što su samostalno izborili kvalifikacije. Naime, 2008. godine su bili suorganizatori s Austrijom.

Nikada nisu uspjeli proći skupini i tek su ostvarili jednu jedinu pobjedu dosada iz devet odigranih susreta. S obzirom na individualnu snagu igrača Švicarska je po mnogima drugi favorit skupine i trebala bi izboriti osminu finala, barem kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

Najveća snaga ove reprezentacije je u disciplini, no ima tu puno individualne kvalitete. Najveća leži u nogama Xherdana Shaqirija kojem je nadimak alpski Messi. Igrač Stoke Cityja bio je ponajbolji nogometaš svoje momčadi u minuloj sezoni Premierlige i trebao bi biti ključna figura reprezentacije u Francuskoj.

Tu su još igrači poput Blerima Džemailija, Granita Xhake, novog igrača Arsenala, Stephana Lichtsteinera, beka talijanskog giganta Juventusa, Valona Behramija...

Sve u svemu, Švicarci imaju velike šanse za prolazak skupine, pogotovo nakon što su u istoj dobili reprezentacije poput Rumunjske i Albanije. Ne kažemo da su autsajderi, ali mogli su puno gore proći.

Moguća početna postava: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Xhaka, Džemaili - Shaqiri, Behrami, Mehmedi - Seferović (Derdiyok).

Rumunjska: Nepredvidljiva, kao i uvijek

Novi format natjecanja, s 24 reprezentacije na završnom turniru, omogućio je i takvim reprezentacijama da se pojave na 'velikoj pozornici'. Rumunjska je u kvalifikacijskoj skupini imala Sjevernu Irsku, Mađarsku, Finsku, Farske otoke i Grčku. Osim potonje reprezentacije (prvaka iz 2004. godine) koja je doživjela debakl, sve druge reprezentacije bile su baš po mjeri Rumunjima da osvoje jedno od prva dva mjesta koja su vodila na Euro. Hrvatska je, usporedbe radi, za suparnika u skupini imala Italiju.

Rumunjska je obilježila kvalifikacije primivši samo dva gola u 10 utakmica u skupini! 'Granitnu' obranu predvode Fiorentinin vratar Tatarusanu, Razvan Rat, Cristian Sapunaru, Vlad Chiriches i Dragos Grigore i upravo je ona najjači adut ove reprezentacije.

Malo podsjećaju na Grčku koja je 2004. godine iznenađujuće osvojila naslov prvaka Europe - čvrsta obrana, visoka realizacija.

Moguća početna postava: Tatarusanu - Rat, Grigore, Chiriches, Sapunaru - Torje, Hoban, Sanmartean, Chipciu - Stancu, Keseru (Andone)

Albanija: Premijerni nastup na Euru

I u ovom slučaju moramo spomenuti novi format Eura koji je omogućio još jednoj reprezentaciji da s drugog mjesta izbori nastup na europskoj smotri najboljih. No, za razliku od Rumunja koji su dobili laganiju skupinu, Albanci su svoj put u Francusku 'krvavo' zaradili.

Ždrijeb im je donio Portugal (pobjednik skupine), Dansku, Srbiju i Armeniju. Ključnu pobjedu Albanci su ostvarili u 1. kolu kada su šokirali Portugalce u gostima i slavili s 1:0. Nakon toga su uzeli bod Dancima, a potom je UEFA stala na njihovu stranu u onoj kontroverznoj utakmici protiv Srbije u Beogradu. Susret je prekinut u 41. minuti zbog nereda na travnjaku izazvanih dronom i zastavom 'velike albanije'. UEFA je presudila da se utakmica registrira rezultatom 3:0, jer su domaći navijači utrčali na travnjak i napali gostujuće igrače.

Nakon toga Albanci su marljivo ubirali po bod, a u konačnici im je pomogao i Portugal koji je u rezultatski nebitnoj utakmici slavio protiv Danske koja je lovila zaostatak od dva boda.

Najveće zvijezde reprezentacije su vratar Lazia Etrit Berisha, bek Napolija Elseid Hysaj, veznjak Basela Taulant Xhaka, te napadači Rijeke odnosno Colorada Bekim Belaj i Shkelzen Gashi.

Albanija je na papiru najslabija reprezentacija skupine, no ukoliko ju se podcjeni, kao što je Portugal napravio, ona će to znati iskoristiti.

Moguća početna postava: Berisha - Hysaj, Cana, Ajeti, Aliji - Memushaj, Xhaka, Basha - Lenjani, Cikalleshi, Gashi

RASPORED utakmica skupine A:

10. lipnja, 21:00 u Saint-Denisu: Francuska - Rumunjska

11. lipnja, 15:00 u Lensu: Albanija - Švicarska

15. lipnja, 18:00 u Parizu: Rumunjska - Švicarska

15. lipnja, 21:00 u Marseilleu: Francuska - Albanija

19. lipnja, 21:00 u Lilleu: Švicarska - Francuska

19. lipnja, 21:00 u Lyonu: Rumunjska - Albanija

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider