Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakva golčina Shaqirija

Poljska prvi četvrtfinalist Eura: Na penale izbacili Švicarsku!

Prva utakmica nokaut faze Europskog prvenstva u Francuskoj odigrana je u Saint-Etienneu.

Prva reprezentacija koja se plasirala u četvrtfinale Europskog prvenstva u Francuskoj je Poljska koja je na penale (5:4) eliminirala Švicarsku nakon što je poslije 120 minute igre bilo 1:1.

Poljake je u vodstvo doveo Jakub Blaszczykowski (39), a za Švicarce je prekrasnim škaricama izjednačio Xherdan Shaqiri (82), najljepšim golom postignutim na ovom Euru.

Švicarski tragičar bio je Granit Xhaka koji je u drugoj seriji promašio čitava vrata dok su svi drugi izvođači s obje strane bili precizni.

Poljaci su sretno stigli do četvrtfinala EURA u vrlo uzbudljivoj utakmici sa Švicarskom u St Etienneu. Poljaci su vodili od 39. minute i bili su daleko bolja momčad u prvih pola sata dvoboja, a onda su neobjašnjivo stali i dopustili Švicarcima poravnanje sjajnim škaricama Shaqirija. Švicarci su dominirali i u završnici dvoboja i produžetku, a Poljaci veliki dio zasluga za prolaz duguju svom sjajnom vrataru Lukašu Fabianskom.

Raspored, rezultati i tablice

Poljaci igrali odlično pa neobjašnjivo stali

Već u 24. sekundi susreta Poljaci su mogli povesti nakon velike greške obrane Švicaraca, no Milik je s 18 metara prebacio prazna vrata. U 29. minuti Krychowiak je neometan glavom iz blizine pucao iznad gola, a u 31. minuti u šansi je Grosicki, no i njegov udarac iz izgledne situacije završava daleko iznad okvira. U 33. minuti nova šansa za Poljake, nakon kontre je lopta došla do Milika, koji opet prebacuje vrata Švicaraca. Propuštene prilike skoro su se osvetile Poljacima u 35. minuti kada je nakon kornera branič Švicaraca Schaer ostao sam i glavom pucao ravno u vratara Fabianskog.

U 39. minuti Poljaci su konačno pogodili okvir vrata i zabili. Sjajno izveden protunapad poveo je Grosicki kojeg na desnoj strani čak četvorica Švicaraca nisu uspjeli zaustaviti, a on je pronašao samog Blaszczykowskog koji precizno gađa kroz noge vratara Sommera.

Švicarci su bolje otvorili drugo poluvrijeme, a u 51. minuti Shaqirijev šut s desetak metara obranio je vratar Fabianski. U 53. minuti Blaszczykowski je bio u dobroj poziciji da postigne i drugi gol na utakmici, ali istakao se vratar Sommer vrhunskom obranom.

Briljantan gol Shaqirija

Švicarski izbornik Vladimir Petković uveo je u igru dva napadača, a napadačka igra mu se isplatila. U 73. minuti vratar Fabianski vadi iz samih rašlji slobodan udarac Rodrigueza s 25 metara, a u 78. minuti je nakon gužve Seferović iskosa s desetak metara zatresao gredu. U 82. minuti Švicarska je izjednačila najljepšim pogotkom dosadašnjeg dijela EURA čiji je autor bio Xherdan Shaqiri.

Na odbijenu loptu točno na 18 metara Shaqiri je izveo čudesne škarice i poslao loptu od vratnice u u sami desni kut poljskih vrata. Bio je to i prvi pogodak u mreži Poljaka na EURU, kojima se osvetila iznimno defanzivna igra u zadnjih pola sata susreta.

Dokraja regularnog dijela bilo je uzbuđenja, ali ne i prilika, pa je utakmica otišla u produžetke.

U prvih 15 minuta dodatnih vremena se nije događalo gotovo ništa, da bi u 113. minuti šansu utakmice promašio Švicarac Derdiyok. Shaqiri je uputio precizan centaršut, a udarac glavom Derdiyoka sa šest metara fantastično brani poljski vratar.

ŠVICARSKA - POLJSKA 1:1 (4:5)

Strijelci: 0:1 Blaszczykowski (39), 1:1 Shaqiri (82)

Jedanaesterci: 1:0 Liechsteiner, 1:1 Lewandowski, Xhaka promašio vrata, 1:2 Milik, 2:2 Shaqiri, 2:3 Glik, 3:3 Schaer, 3:4 Blaszczykowski, 4:4 Rodriguez, 4:5 Krychowiak

Pred 41.500 gledatelja na stadionu Geoffroy Guichard sudio je Englez Mark Clattenburg.

ŠVICARSKA: Sommer - Lichsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Behrami (Fernandes, 77), Xaka - Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 58), Mehmedi (Derdiyok, 70)- Seferović

POLJSKA: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101), Grosicki (Peszko, 103)- Milik, Lewandowski
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider