Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kakva sramota

Nevjerojatno: Nesposobni Francuzi nisu uhvatili ni jednog ruskog huligana!

Deset osoba koje su sudjelovale u neredima u subotu u Marseilleu izaći će pred suca, ali među njima nema nijednog Rusa od njih 150 koliko ih je bilo uključeno u nerede.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ruski huligani, koji više liče na MMA borce koji nemaju previše veze s nogometom, haralo je danima Marseilleom. Čak su nakon više od 20 godina uspjeli izazvati nerede na samom stadionu za vrijeme Europskog prvenstva. No, potpuno nesposobna francuska policija na zaprepaštenje cijele Europe nije uspjela strpati u zatvor niti jednog od nasilnika.

Oko 150 ruskih huligana, "izrazito uvježbanih i nasilnih", sudjelovalo je u scenama "gerilskim borbama", međutim nijedan nije uhićen, izjavio je u ponedjeljak francuski tužitelj. Neredi su se događali prije i za vrijeme susreta u skupini B između Engleske i Rusije (1-1).

Ukupno je 20 osoba stavljeno u pritvor od početka izbijanja incidenata, a desetoro njih - šest Engleza, jedan Austrijanac i tri Francuza - izaći će pred suca koji će im suditi "da su opremljeni oružjem nasilno djelovali s ciljem ozljeđivanja policajaca i drugih osoba", izjavio je tužitelj Brice Robin na konferenciji za novinare.

Ivica Medo

Tužiteljstvo će tražiti zatvor za svakog od njih, zabranu dolaska na stadion za Francuze i zabranu ulaska na francuski teritorij za strance.

Unatoč naporima policije, čije je brojčano stanje pojačano prije utakmice koja je smatrana jednom od najriskantnijih na Euru, ni jedan ruski huligan koji je sudjelovao u nasilnim neredima nije uhićen, priznao je Robin.

"Pripremljeni za super-brze i super-nasilne operacije, oni su očito izigrali policijski nadzor izbjegavajući avionski prijevoz za dolazak u Marseille", dodao je tužitelj.

Za sada je samo dvojici Rusa naređeno da napuste francuski teritorij, ali zbog manjih prekršaja. Istražitelji pregledavaju nadzorne videosnimke kako bi identificirali druge počinitelje nereda, a Velika Britanija i Rusija su "spremne surađivati" u istrazi.

Nasilni neredi u Vieux-Port de Marseille u kojima su sudjelovali ruski, engleski i francuski navijači počeli su u četvrtak i nastavili se u petak da bi kulminirali u subotu kada su morale intervenirati snage sigurnosti koje su koristile dimne bombe i vodene šmrkove.

Između petka i subote navečer, u neredima u centru grada ozlijeđeno je 35 osoba, "gotovo sve Britanci", rekao je Robin. UEFA je u nedjelju upozorila Rusiju i Englesku da će biti diskvalificirane s Eura ako se ponove neredi kakvi su bili u Marseilleu.

UEFA je također pokrenula disciplinski postupak protiv Ruskog nogometnog saveza jer su ruski navijači uletjeli na stadion Vélodrome u trenutku kada je sudac svirao za kraj u utakmici protiv Engleske (1-1). Odluka, koja bi mogla biti i oduzimanje bodova Rusiji u kvalifikacijama za Euro 2020., se očekuje u utorak.

 

Raspored, rezultati i tablice
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider