Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
i buffon među tragičarima

Ludo istraživanje: Je li Lewandowski 'krivac' za ispadanje Poljske?

Portugal je uvjerljivim izvođenjem jedanaesteraca izborio polufinale Europskog prvenstva u Francuskoj...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Portugal je u četvrtak navečer izborio polufinale Eura nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacio Poljsku iz turnira. Regularni dio utakmice i produžeci završili su rezultatom 1:1, pa se pristupilo lutriji kaznenih udaraca. Iako je Jakub Błaszczykowski jedini promašio jedanaesterac, prvu pogrešku i prije izvođenja možda je napravio kapetan Robert Lewandowski kada je dobio bacanje novčića protiv Cristiana Ronalda, no odlučio je Portugalcima prepustiti da prvi pucaju.

Naime, prije nekoliko godina napravljeno je znanstveno istraživanje na temu 'kolika je važnost kod izvođenja jedanaesteraca da momčad puca prva odnosno druga'. Istraživanje je provedeno na 129 slučajeva raspucavanja kaznenih udaraca, od kojih su neki bili na najvećih natjecanjima, odnosno na preko 1300 jedanaesteraca. Konačni rezultat je bio da momčadi koje prve izvode kazneni udarac u pravilu pobjeđuju u 60 posto slučajeva!

Znanstveni upitnik je poslan i svim španjolskim profesionalnim i amaterskim nogometnim klubovima s pitanjima 'da možete birati biste li pucali prvi ili drugi?' i 'zašto?'. Preko 90 posto ispitanika odgovorilo je da bi pucali prvi kako bi stavili pritisak na igrača koji slijedi nakon. Lewandowski se očito nije vodio tom logikom, no ne može mu se zamjeriti jer je na isti način, birajući da pucaju drugi, Poljska eliminirala Švicarsku rundu ranije.

Međutim, to i dalje ne umanjuje činjenicu da bi Poljaci vjerojatno bili u većoj psihološkoj prednosti da su prvi izvodili kazneni udarac i da je Lewandowski zabio, te prebacio pritisak na Ronalda. Pitanje je kako bi tada završili kazneni udarci.

To će se vjerojatno cijeli život pitati talijanski vratar Gianluigi Buffon. Naime, na Euru 2008. godine Italija je igrala u četvrtfinalu sa Španjolskom i odvela je u lutriju kaznenih udaraca. Buffon je dobio bacanje novčića i birao da Španjolci pucaju prvi. 'Furija' je pobijedila i otišla do kraja. Bi li bilo drugačije da je Buffon birao drugačije? Možda i ne bi, ali znanstveno istraživanje kaže da bi Italija imala 20 posto veće šanse za pobjedu...

Spomenimo i za kraj jednog drugo istraživanje, također na temu kaznenih udaraca. Koliki su izgledi da će prvi, drugi, treći, četvrti, peti i potom svaki sljedeći izvođač zabiti pogodak u raspucavanju, a istraživanje je napravljeno na trima najvećim reprezentativnim natjecanjima - Copa America, Svjetsko prvenstvo i Europsko prvenstvo.

Izgledi da će prvi igrač zabiti su 86.6 posto, drugi 81.7 posto, treći 79.3, četvrti 72.5, peti 80, a svaki idući u situaciji kada promašaj može značiti kraj - 64.3 posto! U utakmici Portugala i Poljske jedanaesterac je promašio igrač koji je pucao četvrti u redovima poljske reprezentacije...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider