Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Srušio Matthäusa

Legendarni mađarski vratar ispisao povijest

Karizmatični čuvar mreže ostvario je doseg kojeg će biti teško nadmašiti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vratar mađarske reprezentacije Gabor Kiraly upisao se u povijest kao najstariji igrač koji je nastupio na europskom prvenstvu.

Kiraly je u susretu protiv Austrije nastupio sa 40 godina i 74 dana postavši prvi 40-godišnjak u povijesti EURO-a.

Do sada je rekord držao legendarni Nijemac Lothar Matthäus koji je imao 39 godina i 91 dan kada je zaigrao za Elf protiv Portugala na EURU 2000. godine. Njemačka je tu utakmicu izgubila 0:3 i ispala već u prvoj rundi natjecanja osvojivši posljednje mjesto u skupini iza Portugala, Rumunjske i Engleske.

Bio je to Matthausov 150. i posljednji nastup u dresu nacionalne vrste.

Najstariji igrač koji se može pohvaliti naslovom europskog prvaka je Nizozemac Arnold Muhren koji je imao 37 godina i 23 dana kada je Oranje osvojilo titulu prvaka Europe 1988. godine. Nizozemska je u finalu dobila SSSR 2:0, a Muhren je asistirao Marcu Van Bastenu za drugi pogodak na utakmici, nezaboravni volej koji je jedan od najljepših pogodaka u povijesti europskih prvenstava.

Kaštelanin Vastić najstariji strijelac

Najstariji igrač koji je postigao pogodak na nekom europskom prvenstvu je Hrvat s austrijskom putovnicom Ivica Vastić. Ovaj Kaštelanin rođen u Splitu je na EURU 2008. postigao pogodak za Austriju protiv Poljske (1:1) sa 38 godina i 257 dana.

Najstariji strijelac prije njega bio je Portugalac Nene, koji je 20. lipnja 1984. pogodio na utakmici protiv Rumunjske u dobi od 34 godine i 213 dana.

Rekord na svjetskim prvenstvima drži Roger Milla iz Kameruna, koji je bio strijelac na Svjetskom prvenstvu 1994., kad su mu bile 42 godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider