Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sve što treba znati

Uoči posljednjeg kola: Kome treba pobjeda, kome remi, a kome se tolerira i poraz?

Danas kreće posljednje kolo grupne faze natjecanja Europskog prvenstva u Francuskoj...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S dvije utakmice u skupini A danas kreće posljednje kolo grupne faze natjecanja Europskog prvenstva u Francuskoj. Dvije prvoplasirane momčadi iz skupina imaju siguran prolaz u osminu finala, a njima će se pridružiti i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Nakon prva dva kola sigurni sudionici nokaut faze natjecanja su Francuska, Italija i Španjolska, s time da su jedino 'azzurri' sigurni prvi u svojoj skupini. Jedina reprezentacija koja se uoči posljednjeg kola matematički oprostila od osmine finala je Ukrajina. Kome treba što uoči posljednjeg kola saznajte u nastavku teksta.

Skupina A

Parovi zadnje kola: Francuska - Švicarska, Rumunjska - Albanija

Francuska je sa šest bodova vodeća reprezentacija skupine i potrebni su joj pobjeda ili remi da osigura prvo mjesto. Ako Švicarci žele biti prvi moraju slaviti, dok im remi garantira drugo mjesto.

Ukoliko Švicarska izgubi, a Rumunjska pobjedi Albaniju, onda se zatvara krug između te dvije reprezentacije i onda je prvi uvjet koji se gleda, s obzirom da je njihov međusobni ogled završio remijem, gol-razlika ili broj postignutih pogodaka ukoliko je prvi kriterij izjednačen (gol-razlika). Ukoliko u ta dva uvjeta budu izjednačeni gledat će se crveni i žuti kartoni, a u slučaju izjednačenih kartona u obzir će se uzeti UEFA-in koeficijent. U tom slučaju Švicarska osvaja drugo mjesto.

Albanija mora slaviti i nadati se da će se naći u krugu najbolje trećeplasiranih reprezentacija, a to će ovisiti o ishodima u ostalim skupinama.

Skupina B

Parovi posljednjeg kola: Engleska - Slovačka, Rusija - Wales

Engleska će izboriti osminu finala s osvojenim bodom, dok će s pobjedom biti sigurno prva. Wales će se kvalificirati za nokaut fazu natjecanja ukoliko pobjedi, a bit će mu dovoljan i bod u slučaju da Engleska ne izgubi svoj dvoboj. Ukoliko Engleska izgubi i Wales remizira, u tom će slučaju Velšani biti treći iza Engleza zbog lošijeg međusobnog omjera. U tom se slučaju Wales mora nadati da će se naći u krugu četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Slovačka će proći dalje s pobjedom u posljednjem kolu, te će proći i dalje s remijem ukoliko Rusija pobjedi Wales. Međutim, ukoliko izgubi i Rusi slave, Slovaci završavaju svoj put na Euru.

Rusima igra samo pobjeda. Bit će drugi ako slave i Engleska izgubi. Tada bi se zatvorio krug između njih i Engleza, gdje bi se onda, kao i u slučaju u skupini A gledali redom spomenuti kriteriji.

Skupina C

Parovi posljednjeg kola: Ukrajina - Poljska, Sjeverna Irska - Njemačka

Tu je situacija vrlo jednostavna. Njemačka prolazi dalje s remijem u posljednjem kolu, dok joj za osvajanje prvog mjesta treba pobjeda ili remi Poljske. U slučaju da Nijemci i Poljaci slave tada bi se gledala ukupna gol-razlika pa broj postignutih pogodaka u odlučivanju tko osvaja skupinu. U krajnjem slučaju odlučivao bi UEFA-in koeficijent

Sjeverna Irska za siguran prolaz mora slaviti protiv Njemačke, dok će u slučaju remija i poraza biti treće i ovisiti o utakmicama drugih skupina hoće li se naći u krugu reprezentacija koje prolaze dalje.

Ukrajina je eliminirana.

Raspored, rezultati i tablice

Skupina D

Parovi posljednjeg kola: Španjolska - Hrvatska, Češka - Turska

Španjolska je izborila prolaz u osminu finala te će osvojiti prvo mjesto s pobjedom i remijem protiv Hrvatske. Naši će osvojiti prvo mjesto s pobjedom, dok će s remijem biti drugi. Poraz od Španjolaca značio bi iščekivanje rezultata druge utakmice. Ukoliko Češka pobjedi Tursku imat će isti broj bodova kao i Hrvatska. U tom će slučaju odlučivati ukupna gol-razlika/postignuti pogoci/kartoni/UEFA-in koeficijent. Hrvatska, s obzirom da već sada ima četiri boda ima jako male šanse da se ne nađe u krugu četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije čak i u slučaju poraza.

Turskoj igra jedino pobjeda u posljednjem kolu, a potom se moraju pomoliti da će biti u krugu četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. S obzirom na trenutnu nulu na bodovnom kontu i 0-4 gol razliku, teško je tako nešto zamisliti.

Skupina E

Parovi posljednjeg kola: Italija - Irska, Švedska - Belgija

Italija je osvojila skupinu i uoči posljednje kola te čeka drugoplasiranu reprezentaciju iz skupine D.

Belgija će osvojiti drugo mjesto u skupini ako samo remizira sa Švedskom i u tom će slučaju igrati protiv pobjednika skupine F (trenutno Mađarska). Jedini scenarij da Belgijanci budu eliminirani je poraz u posljednjem kolu i pobjeda Irske protiv Italije koja će sigurno odmarati svoje igrače za osminu finala.

Švedska za prolaz mora slaviti protiv Belgije. U slučaju remija i dalje ima matematičke šanse proći s dva boda, iako je to vrlo teško za očekivati. Ukoliko pobjede Šveđani i Irci, tada će o drugom mjesto odlučivati njihova gol-razlika/broj postignutih pogodaka/kartoni/UEFA-in koeficijent (Švedska bolja).

Irci moraju slaviti kako bi imali šanse za osminu finala. Ukoliko remiziraju i osvoje drugi bod, za razliku od Šveđana, nemaju šanse za prolaz dalje. Drugi mogu biti samo u ranije spomenutom scenariju.

Grupa F

Parovi posljednjeg kola: Portugal - Mađarska, Island - Austrija

Mađarska će osvojiti prvo mjesto u skupini s pobjedom, dok će joj remi biti dostatan za prolaz dalje. Mađari mogu završiti treći u skupini samo u slučaju poraza i pobjede Islanda s nekoliko pogodaka razlike. Tada bi ukupna gol-razlika, i svi daljnji kriteriji, odredili drugog u skupini.

Portugal će osvojiti prvo mjesto ukoliko pobjedi Mađarsku, a Island ne slavi protiv Austrije s nekoliko pogodaka razlike. Bilo kakva pobjeda garantira prolaz Portugalcima, dok ih poraz ostavlja u utrci za jedno od četiri mjesta treće najboljeplasiranih reprezentacija.

Island će se kvalificirati za osminu finala s pobjedom, te bi čak mogao i osvojiti skupinu ukoliko druga utakmica (Portugal - Mađarska) završi remijem. U slučaju da obje utakmice završe neriješeno, Island bi imao isti broj bodova kao i Portugal, te bi odlučivala ukupna gol-razlika. Po istoj su trenutno izjednačeni, no po idućem kriteriju (broj postignutih pogodaka) Island je u prednosti.

Austrija će osvojiti drugo mjesto ukoliko pobijedi, a Portugal ne upiše tri boda protiv Mađarske. U slučaju da slave i Portugal i Austrija, tada bi Austrijaci završili kao treći, iza Mađarske (poraz u međusobnom omjeru), te bi se morali nadati krugu četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Remi bi dao Austriji minimalne šanse za prolaz kao trećeplasirana reprezentacija, no u tom scenariju i Portugal mora izgubiti svoju utakmicu od Mađarske i to s dva pogotka razlike.

Raspored, rezultati i tablice
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider