Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
brončani međimurac

'Kad su Vatreni išli u Francusku 98' atmosfera nije bila tako zagađena'

Hrvatska reprezentacija sjajno se osjeća u Sv. Martinu na Muri…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija prvi dio priprema provodi u najsjevernijoj županiji, u Međimurju. Terme Sveti Martin u posljednje su se vrijeme profilirale kao jedno od najpoželjnijih mjesta regiji za pripremu sportaša, a hrvatskoj reprezentaciji ovo je prvi put u povijesti da se za jedno veliko natjecanje sprema u Hrvatskoj.

Atmosfera na prvom treningu, koji je bio otvoren za javnost, bila je sjajna jer reprezentacija nije baš zalazila u taj dio Lijepe naše. A ako se ostvari plan HNS-a o kampu usred Zagreba, ovakve slike mogle bi biti prošlost.

Ljudi žele vidjeti naše reprezentativce i dati im podršku uoši Eura 2016 koja će puno značiti u dizanju atmosfere u svlačionici.

''Ako igrači nisu kao braća, ako u momčadi ne vlada atmosfera poput one u “Tri mušketira”, svi za jednog – jedan za sve, ispast će odmah iz skupine. No, budu li živjeli jedan za drugoga, onda ih očekujem u finalu'', tako je prije nekoliko dana u Rijeci prognozirao Francesco Toldo (44), legendarni vratar Intera i azzurra, dosege reprezentacije Italije na predstojećem Euru u Francuskoj.

Ladić prvi odveo mlade u Sv. Martin

A naš legendarni vratar Dražen Ladić (53), međimurski sinonim za vatrene, poznat i po nadimku Čakovečka mačka, viziju o takvom dočeku kockastih u Svetom Martinu na Muri imao je još prije gotovo desetljeća! Uostalom, upravo je on doveo ondje kockaste.

''A zašto je reprezentacija sada u Svetom Martinu na Muri? Znate, to je tako jer u doba kad sam vodio mlade, tražio sam da idemo upravo u to mjesto, uvjeti su bili sjajni. Tražio sam mjesto koje će biti nešto bolje od Tuhelja, no tada su mi rekli da to ne može... Na kraju sam ipak uspio odvesti mladu reprezentaciju na pripreme u Međimurje. A vidite, sad je Sveti Martin na Muri dobar i A-reprezentaciji...'', priča nam Ladić.

Prelistamo li stare Ladićeve popise igrača, na njima sve pršti od zvijezda – Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Milan Badelj, Nikola Kalinić, Domagoj Vida, Šime Vrsaljko, Domagoj Antolić, Duje Čop... pa kod njega je igrao i “nepoželjni” reprezentativac Dejan Lovren.

Kad je preuzimao kormilo mlade reprezentacije, Slaven Bilić upravo je povukao Luku Modrića i Vedrana Ćorluku u prvu momčad pa su mu, eto, iskliznuli iz ruku. A izbornik Ladić je svojedobno u istom kampu reprezentativcima za vrijeme priprema dijelio i – savjete iz golfa! I dečkima se to svidjelo...

''Da, upravo su igrači koji su sada u A-reprezentaciji, koje sam vodio u Međimurje, sada opet tamo'', govori Ladić, rođen u Čakovcu.

Međimurje u transu, prije je tako bilo svugdje

Koliko vaše Međimurje živi za nogomet, slavni ste vi i Robert Jarni?

''Srećko Bogdan je iz Murskog Središća, Drago Vabec počeo je u Slogi iz Čakovca, zatim su naši Želimir Orehovec, Mladen Rešetar, Danijel Štefulj... Međimurje je uvijek bilo bazen nogometnih talenata. Većina igrača Varteksa bila je iz moga kraja, bilo je tu igrača koji su igrali i za Dinamo. Danas su se, nažalost, trendovi promijenili, idu u drugom smjeru.''

Međimurje je dočekalo vatrene u transu, drže ih kao na dlanu. Kako je bilo 1998. godine, sjetite se svojih priprema prije negoli ćete otići do borbe za finale Svjetskog prvenstva, također u Francuskoj.

''Mi Vatreni smo puno, ako ne i sve, napravili baš zbog atmosfere, na to se ne možemo požaliti, okružje oko reprezentacije bilo je izvanredno! Bilo je katkad i problema, ali to je beznačajno u usporedbi s lijepim stvarima. U vrijeme priprema za Francusku 1998. godine okružje nije bilo tako zagađeno kao danas, a svi znamo zašto. Gdje god smo došli bio je – praznik. Raspoloženje je stalno raslo, svi su bili ponosni kad bi dolazili u momčad.''

U međuvremenu se ta atmosfera pokvarila zahvaljujući mnogim faktorima, ali to je neka druga tema…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider