Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
princ postaje kralj

Francuski junak je napola Portugalac s njemačkim prezimenom, Englezi se drže za glavu

Antoine Griezmann prometnuo se u prvo ime Europskog prvenstva u Francuskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjetski prvak Njemačka pokleknuo je u polufinalu Eura. Igrali su sjajno protiv domaćina, ali u finale ide Francuska koja je na krilima fenomenalnog Antoinea Griezmanna slavila s 2:0 i sada ih do novog, trećeg naslova europskog prvaka dijeli još utakmica s Portugalom.

Antoine Griezmann je sa šest golova prvi strijelac prvenstva, a više od njega u povijesti je zabio samo Michel Platini te šampionske 1984. godine kada je nekad sjajni nogometaš, a danas posramljeni bivši čelnik UEFA-e zbog korupcije izbačen iz nogometa, zabio nevjerojatnih devet pogodaka.

''Nemojte me uspoređivati s Platinijem, ma gdje sam ja još od njega. Nadam se da ću mu u budućnosti doći blizu, ali takve usporedbe sada nisu realne'', poručila je skromna francuska zvijezda.

Gledajući ukupno, Cristiano Ronaldo je zabio također devet, ali na četiri EP-a. Griezmann je već na šest na svom prvom Euru i tek je počeo harati europskim nogometom. Istina, nije mlad, ima već 25 i njegov je put jako zanimljiv.

I sami ste mogli zaključiti kako mu prezime i nije baš francusko. Neki se Nijemci pitaju je li nas izbacio naš. Griezmann je rođen u Burgundiji, ali mu je otac tamo doselio iz Elzasa, francuske pokrajine uz granicu s Njemačkom gdje živi miješano stanovništvo. Od tamo je i Arsene Wenger, koji također nosi njemačko prezime.

Portugalac po majci

No, Antoine je i napola Portugalac. Njegov djed bio je portugalski nogometaš, ali se doselio u Francusku kao građevinski radnik. Vruća portugalska ljeta u Paços de Ferreiri malom Antoineu bila su omiljena u djetinjstvu. Sada će u finalu igrati protiv reprezentacije svoje obitelji po majčinoj strani.

Griezmanna su u rodnom gradu Mâconu otkrili skauti iz baskijskog San Sebastiana. Real Sociedad otkrio je čudesnog igrača, ali ni oni to baš do kraja nisu shvatili. Stigao je 2005. kada je imao 16 godina. Školu je pohađao u Bayonneu, baskijskom dijelu Francuske, odmah preko granice, da bi navečer išao na treninge u kamp Sociedada.

Tek četiri godine kasnije zaigrao je za seniorski sastav u kojem je proveo pet godina prije nego što ga kupio madridski Atletico. Ali prije tog transfera u ljeto 2014., koji je iznosio oko 30 milijuna eura, Baski su ga zimu prije nudili po Europi.

Englezi su otkrili priču Fulhama koji ga je mogao imati već za 14 milijuna eura, ali su radije izabrali Grka Mitrogloua. Nakon toga je Fulham ispao iz lige, a Griezmann je počeo pisati povijest s Atleticom. Danas ga zovu princom Eura, a krunidba novog kralja predviđena je za nedjelju u Saint Denisu kraj Pariza.

Naravno, ako se s time složi Cristiano Ronaldo koji mu je prošlog mjeseca izbio iz ruke naslov Lige prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider