Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Država reže ulaganja u sport: Na udaru i Snježna Kraljica?

Hrvatski olimpijski odbor 50 postotnim financiranjem pomagao je na desetke velikih sportskih natjecanja. Sada se stvari mijenjaju. Jasno su dali do znanja da to više ne mogu činiti tako da će natjecanja ovisiti o drugima. Pitanje je koliko će zbog krize svoj doprinos tim istim natjecanjima moći dati gradovi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čini se da će sportske dvorane koje smo gradili biti sve praznije. Hrvatska slovi kao sportska nacija, a financijska situacija u pitanje je dovela sportske događaje.

Snježna kraljica ima budžet od 28 milijuna kuna. Taj vrtoglavi iznos u novoj godini neće biti lako namaknuti.

'Mi pokušavamo naravno svojim kvalitetnim radom zadržati svoje sponzore bez kojih trke ne bi bilo,' tvrdi Miho Glavi, član organizacijskog odbora Snježne Kraljice.

Ipak, ne bi je bilo ni bez Grada Zagreba, koji utrku pomaže s 4 i pol milijuna kuna te zasad nema namjere smanjivati ulaganja.

'U ovom trenutku je preoptimistično razgovarati hoće li se taj budžet za iduću godinu povećati, ali mi ćemo gledati da budžet ostane na toj razini,' kaže zamjenica gradonačelnika Zagrebam Jelena Pavičić Vukičević.

Srećom, Snježna kraljica ne ovisi o pomoći Hrvatskog olimpijskog odbora, koji im je za utrku donirao 200 tisuća.

HOO podupro je i Davis Cup sa 100 tisuća kuna, a Svjetsko prvenstvo u rukometu sa 300 tisuća. No u novoj godini Hrvatski olimpijski odbor neće biti darežljiv.

'Ukoliko nacionalni savez želi promovirati veliku sportsku priredbu u svom planu prihoda i rashoda, mora imati sigurne izvore i prihoda i rashoda, ne računajući ili minimalno računajući na pomoć Hrvatskog olimpijskog odbora,' priznaju u HOO-u.

Srećom, alpinistice su se već popele na Himalaju, svjetsko prvenstvo u pikadu je održano, kao i europsko u karateu te streljaštvu. Za nadolazeća natjecanja budžet više neće biti tako izdašan, 2 i pol milijuna kuna HOO je morao doslovno prepolovliti, pa novca jednostavno neće biti za sve.

'Kad se nešto dogovorimo želim da se to ispoštuje, a ne želim tijekom godine da ovdje imam red ljudi pred vratima, da kucaju, da traže pomoć. Za mene vam je proračun biblija, ja se prema tome ponašam,' kaže Josip Čop, glavni tajnik HOO-a.

U sportskoj štednji najviše će nastradati manji nacionalni savezi - pogotovo neolimpijski sportovi.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider