ENF2024
SPORTOVI
ENF2024
IGRAČI IZ SJENE

Dnevnik jednog fantazista: Tko su igrači iz sjene koji bi mogli donijeti puno bodova?

Nekoliko dana ostalo je do početka Eura u Njemačkoj, što znači da nemate puno vremena za kreiranje momčadi u našem fantasyju. Zato, nemojte oklijevati, uzmite svoje mobitele ili laptope, registrirajte se i složite momčad iz snova.

Lovro Majer (Foto: Damir Skomrlj/Cropix)

Koga staviti u momčad? Koliko kredita potrošiti na najveće zvijezde? Pitanja su to s kojima se susreću svi fantazisti. No u tekstu nećete čitati o Kylianu Mbappeu, Harryju Kaneu, Luki Modriću i ostalim nogometnim virtuozima i velikanima, već o igračima iz sjene.

To jest, pred vama će biti lista igrača koji nisu u prvome planu, neki od njih nisu toliko poznati javnosti, a baš ti igrači mogli bi eksplodirati na Euru i biti dobar izbor za vašu fantasy momčad.

Dakle, poredao sam sve po skupinama te iz svake reprezentacije izabrao jednog igrača. Za svakog igrača napisao sam njegov trenutačni klub, ali i njegovu poziciju i cijenu. Vežite se, polijećemo.

Usporedba igrača, grupa A Usporedba igrača, grupa A (Foto: Sofascore)

Statistike omogućuje Sofascore

Skupina A

Njemačka: Maximilian Mittelstadt (5,5 kredita, obrambeni, Stuttgart)

Možda i najbolji igrač u fantasyju što se tiče uloženog i dobivenog. Isto tako, teško je u Njemačkoj pronaći igrača o kojem se ne priča puno, ali svakako je jedan od njih lijevi bočni Stuttgarta. U protekloj sezoni utržio je dva pogotka i četiri asistencije, što je dokaz koliko napadački kvalitetan može biti ovaj njemački bek, a to su super vijest za sve fantaziste. Inače, Njemačka je reprezentacija koja ne bi trebala primati puno, a za nju će od prve minute igrati ovaj obrambeni igrač velikih napadačkih sposobnosti. Ako sve bude po planu, može donijeti hrpu bodova.

Švicarska: Steven Zuber (7,5 kredita, veznjak, AEK Atena)

Zuber nije nepoznato ime, ali otkako igra u Grčkoj, malo se manje priča o njemu u široj javnosti. Dvije su sjajne sezone iza njega u dresu Atenjana. Jedan zanimljiv i iskusni veznjak koji je u protekloj sezoni zabio sedam pogodaka i podijelio pet asistencija. Odlično pliva između linija protivničkih blokova i vjerujem da može biti švicarski faktor X. U fantasyju je njegova pozicija ona u napadu i to možda i nije najbolja vijest za fantaziste.

Mađarska: Barnabas Varga (8.0 kredita, napadač, Ferencváros)

Varga je igrač koji je poprilično nepoznat, iako igra u susjedstvu, u dresu najboljeg mađarskog kluba Ferencvárosa. Iza njega je nekoliko briljantnih sezona u kojima je zabijao kao na traci. Riječ je o najboljem strijelcu Mađarske lige u prošloj sezoni i igraču koju će na račun toga vrlo vjerojatno igrati od prve minute za Laku konjicu izbornika Marca Rossija.

Škotska: Lawrence Shankland (5,5 kredita, napadač, Hearts)

Još jedan napadač. Kako bi rekli Englezi, pravi advanced forward koji sve može u napadu. Najbolji je strijelac škotskog Premiershipa i sigurno će igrati od prve minute, pogotovo ako znamo da zbog ozljede na Euru neće biti Lyndona Dykesa. Osim što je u sezoni 2023./2024. zabio 24 pogotka, imao je i velikih osam asistencija.

Usporedba igrača, grupa B Usporedba igrača, grupa B (Foto: Sofascore)

Statistike omogućuje Sofascore

Skupina B

Hrvatska: Lovro Majer (6,0 kredita, veznjak, Wolfsburg)

Možda se Majer ne može pohvaliti najuspješnijom klupskom sezonom, ali partije u dresu reprezentacije nisu zanemarive. Proljetni dio u dresu Vukova odigrao je jako dobro, a u dresu reprezentacije prometnuo se u čovjeka koji je Daliću zadao slatke brige. Vrlo lako mogli bismo ga gledati u početnoj postavi Vatrenih, a Majer je igrač koji zna podvaliti loptu, ali je pokazao i da zna zabiti golove.

Italija: Davide Frattesi (12,0 kredita, veznjak, Inter)

Italija muku muči s ozljedama bitnih igrača, neki od nositelja igre iz 2021. godine nisu ni pozvani. No sjajni igrači Intera imat će veliku ulogu u taktici Luciana Spalettija na Euru. Jedan od njih je i Frattesi. Interov veznjak bio je najbolji talijanski strijelac u kvalifikacijama, a ako ga Spaletti bude koristio od prve minute, sigurno ćemo ga često gledati u prilikama za pogodak.

Španjolska: Dani Carvajal (13,5 kredita, obrana, Real Madrid)

Španjolska vjerojatno neće primati puno, a Carvajal je u životnoj formi. Hrvatski krvnik koji je zabio posljednji penal u raspucavanju u finalu Lige nacija 2023. nošen je euforijom nakon osvajanja šeste Lige prvaka. U nedavnom finalu protiv Borussije Dortmund zabio je i ključni gol, a iza njega je jedna od najefikasnijih sezona u karijeri.

Albanija: Jasir Asani (11 kredita, napadač, Gwangju)

Asani je igrač korejskog Gwangjua koji ima topovski udarac i ljubimac je albanskog izbornika Sylvinha. Nije se naigrao u tekućoj sezoni na Dalekom istoku, ali je siguran član u početnoj navali Albanije. Igra na poziciji krila, a pretprošle sezone zabio je sedam pogodaka u ligi.

Usporedba igrača, grupa c Usporedba igrača, grupa c (Foto: Sofascore)

Statistike omogućuje Sofascore

Skupina C

Engleska: Kieran Trippier (10,0 kredita, obrambeni, Arsenal)

U slagalici Garetha Southgatea nekad je vrlo teško razaznati tko će biti u početnoj postavi. Velika mogućnost postoji da na lijevoj strani gledamo desnog beka, a to je Trippier. Znamo koliko je kvalitetan izvođač prekida, a kad igra za Englesku, uvijek daje i više od sto posto. Za 10,0 kredita na prvu djeluje kao poklon, ali ima veliku konkurenciju u Lukeu Shawu i Kyleu Walkeru.

Slovenija: Timi Max Elšnik (6,0 kredita, veznjak, Olimpija Ljubljana)

Slovenska desetka jedno je od najvećih iznenađenja kvalifikacija za Euro. Iako je zabio samo jedan pogodak u tom razdoblju, bio je važan motor u kreiranju šansi reprezentacije Matjaža Keka. U prošloj je sezoni u dresu Olimpije zamalo imao i double-double učinak, poentirao je sedam puta, a pet puta dodao za gol.

Danska: Pierre-Emile Højbjerg (11 kredita, veznjak, Tottenham)

Vidjet ćemo hoće li i ovog Eura biti iznenađenje turnira Joakim Maehle. No loša forma danskog braniča nagnala me da idem na jedno drugo ime iz sjene, a to je Højbjerg. Možda na prvu zvuči ludo, pogotovo znajući da je na izlaznim vratima Tottenhama, no Højbjerg je izuzetno efikasan u danskom dresu. U posljednje tri utakmice triput je zabijao i ostavio poprilično dobar dojam.

Srbija: Filip Mladenović (4,0 kredita, obrambeni, Panathinaikos)

Pomalo i late bloomer u dresu reprezentacije, 32-godišnji bek grčkog Panathinaikosa igra u zavidnoj formi. Asistirao je u razbijanju Švedske u posljednjoj pripremnoj utakmici pred Euro, a na klupskoj razini u cijeloj sezoni imao je pet dodavanja za gol. Bude li ga izbornik Dragan Stojković koristio od prve minute, bit će vrlo opasan za protivnički gol. Dobar pick za fantaziste, pogotovo ako Srbija prođe grupnu fazu.

Usporedba igrača, grupa D Usporedba igrača, grupa D (Foto: Sofascore)

Statistike omogućuje Sofascore

Skupina D

Austrija: Stefan Posch (5,0 kredita, obrambeni, Bologna)

Njegove posljednje dvije sezone u dresu Bologne malo prolaze ispod radara. U sezoni 2022./2023. bio je branič s najviše zgoditaka u talijanskoj Serie A, zabio ih je pet. Riječ je o igraču koji je vrlo dobar u oba smjera, a igra na poziciji desnog bočnog. Austrija bi mogla biti i najveće iznenađenje turnira. Zašto ne pokušati s Poschom u momčadi?

Nizozemska: Joey Veerman (6,0 kredita, veznjak, PSV)

Veznjak PSV-a vruća je roba na nogometnom europskom tržištu. Najbolji je asistent nizozemske Eredivisie, a vjerovali ili ne, imao je čak 16 podvaljenih lopti za golove. Ozljedom Frenkieja De Jonga zasigurno se otvara prostor ovom plemenitom veznjaku kojeg bi nizozemski izbornik Ronald Koeman mogao poprilično koristiti.

Francuska: Marcus Thuram (14,0 kredita, napadač, Inter)

Zar postoji netko u Francuskoj tko bi mogao iz sjene eksplodirati? Postoji, a to je Interov Thuram. Sin francuske legende imao je sezonu iz snova u osvajanju naslova Serie A. Na koncu, briljantne brojke, 13 zgoditaka. Sve oči bit će uprte u Kyliana Mbappea, zašto ne bi Thuram mogao biti njegova produžena ruka iz sjene ili pak džoker s klupe?

Poljska: Sebastian Szymanski (8,0 kredita, veznjak, Fenerbahçe)

Iako nije uzeo naslov, ovaj ofenzivni veznjak u dresu Fenera imao je nevjerojatne brojke. Zabio je 10, a asistirao 11 puta. Budući da se Poljacima prognozira zadnje mjesto u skupini, svakako je bolje u fantasy momčad staviti nekoga tko ne igra u obrani. S druge strane, Robert Lewandowski nije više onaj stari i trebat će nekog tko će mu preuzeti malo tereta s leđa i olakšati prvenstvo.

Usporedba igrača, grupa E Usporedba igrača, grupa E (Foto: Sofascore)

Statistike omogućuje Sofascore

Skupina E

Belgija: Arthur Theate (8,0 kredita, obrambeni, Stade Rennes)

Možda iza momčadi Rennesa nije sezona za pamćenje, ali svijetla točka svakako je bio branič Theate. Belgijac bi pod paskom izbornika Domenica Tedesca trebao biti prvi izbor na lijevom beku. Belgija ima skupinu u kojoj ne bi trebala primati puno, a Theate je znao pokazati nekoliko puta u prošloj sezoni da može biti opasan i prema naprijed.

Rumunjska: Alexandru Cicaldau (6,0 kredita, veznjak, Konyaspor)

Jedno od imena koje sigurno nije poznato široj javnosti, ali riječ je o veznjaku koji iza sebe ima vrlo respektabilnu karijeru. Dok je igrao u dresu rumunjske Craiove, zabijao je i dvoznamenkasti broj pogodaka. Prije dvije godine igrao je i u Galatasarayu, a njegove brojke nisu bile zanemarive.

Ukrajina: Georgiy Sudakov (10,5 kredita, veznjak, Šahtar)

Riječ je o jednom od najvećih eksponata Šahtara u ovome trenutku. Mladi 21-godišnji veznjak zna zabiti, ali zna i podvaliti fantastične lopte svojim napadačima. U momčadi Ukrajine uz ili ispred njega bit će Artem Dovbyk, koji je bio i najbolji strijelac španjolske La Lige. Poslože li se stvari, Ukrajina može daleko, a Sudakov je sigurno jedan od onih igrača iz sjene.

Slovačka: Lukas Haraslin (8,5 kredita, napadač, Sparta Prag)

Haraslin je jedan od onih koji su imali fantastičnu ligašku godinu. U dresu praške Sparte ugrabio je čak 12 pogodaka, a imao je i pet asistencija. Sparta je došla i do osmine finala Europske lige, gdje je nastradala od Liverpoola, a upravo je Haraslin bio jedan od glavnih igrača u toj uspješnoj sezoni. Brz i okomit, može biti velika opasnost za protivničke obrane.

Usporedba igrača, grupa F Usporedba igrača, grupa F (Foto: Sofascore)

Statistike omogućuje Sofascore

Skupina F

Gruzija: Otar Kiteishvili (7,0 kredita, veznjak, Sturm Graz)

U dresu Sturma iz Graza iznenadio je Red Bull Salzburg i uzeo naslov prvaka austrijske Tipico Bundeslige. Vrlo zanimljiv veznjak koji godinama igra fantastično u Austriji. Riječ je o plemenitom igraču koji se odlično snalazi među protivničkim linijama, a devet pogodaka na njegovu kontu u prošloj sezoni to i potvrđuje.

Portugal: Diogo Jota (15,5 kredita, napadač, Liverpool)

Ozljede su ga poprilično usporile proteklih sezona, ali Diogo Jota i dalje je fantastičan igrač koji u momčadi Roberta Martineza može biti pravi džoker s klupe, a u nekim situacijama i u početnih jedanaest. Izuzetno precizan, ne treba mu previše prilika za pogodak, njegova konverzija udaraca uvijek je bila u visokim postotcima. Ne treba previše pričati o napadaču Liverpoola, dobro znamo što sve može.

Češka: David Doudera (7,5 kredita, obrambeni, Slavia Prag)

Riječ je o nominalno veznjaku koji će igrati na poziciji beka. Iako je na toj strani Vladimir Coufal, nije nemoguće da Doudera upadne u prvih jedanaest. Ofenzivno zanimljiv, kvalitetan u gradnji napada, može biti jedan od onih igrača iz sjene u češkoj reprezentaciji.

Turska: Baris Alper Yilmaz (7,0 kredita, napadač, Galatasaray)

Hrvatska ga je dobro upoznala u kvalifikacijama za Euro, a osim tog pogotka Dominiku Livakoviću krasi ga iznimna brzina. Vrlo požrtvovan i u fazi obrane, u proljetnom dijelu sezonu bio je iznimno raspoložen u dresu turskog prvaka. Jedino je pitanje hoće li ga Vincenzo Montella koristiti od prve minute.

Nadam se da će vam barem jedan od ponuđenih igrača upasti u oko te da će biti dio vašeg tima i donijeti vam žetvu bodova.

Nakon iscrpne liste igrača nije loše da vas podsjetim na registraciju. Euro stiže, a sve o samom fantasyju možete pročitati OVDJE.

Igrajte Euro Fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider