Tenis
SPORTOVI
Tenis
umalo prokockao vodstvo

Čilić u polufinalu US Opena nakon četiri sata drame protiv Tsonge!

Branitelj naslova pobjednika posljednjeg Grand Slam turnira sezone, Marin Čilić odigrao je još jedan nevjerojatan meč na US Openu.

Branitelj naslova pobjednika US Opena, hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u polufinale ovogodišnjeg izdanja posljednjeg "grand slam" turnira sezone, on je u četvrtfinalu nadigrao Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu sa 6-4, 6-4, 3-6, 6-7 (3), 6-4 nakon četiri sata igre.

Bio je ovo šesti međusobni susret Čilića i Tsonge i peta pobjeda našeg igrača.

Odlučujući "break" u prvom setu Čilić je napravio u devetoj igri kada je napravio veliki pritisak na Tsongin servis i iskoristio četvrtu "break-loptu" za prednost 5-4, a potom je bez stresa odservirao za osvajanje prve dionice meča. Imao je Čilić i jednu "break-loptu" kod rezultata 2-2, ali je u izmjeni udaraca s osnovne linije promašio jedan forhend koji je završio na tribinama. Odmah u sljedećoj igri Tsonga je imao čak četiri prilike za oduzimanje servisa Čilića, od toga tri na drugi servis našeg igrača, ali Čilić se uspio izvući solidnom igrom s osnovne linije.

U drugom setu Čilić je do "breaka" stigao u petoj igri. Nakon što je Tsonga spasio prve dvije "break-lopte", na treću je napravio dvostruku servis pogrešku i ponudio Čiliću prednost koju branitelj naslova nije propustio.

Po završetku drugoga seta Tsonga je zatražio liječničku pomoć zbog bolova u lijevom koljenu, ali Čilić nije u nastavku znao iskoristiti činjenicu da se njegov suparnik slabije kretao. Naš je prvi igrač previše griješio, te je Tsonga do prve "break-lopte" stigao u četvrtom gemu, no tada ga je Čilić prisilio na dvije pogreške, a potom asom uspio poravnati na 2-2. Ipak, nastavila se loša Čilićeva igra zbog koje je izgubio servis kod rezultata 3-4. Tsongin retern na "break-loptu" je sretno sletio u teren, a u izmjeni udaraca Čilić je poslao forhend u aut. Kada je Tsonga servirao za set, Čilić je stigao do 15-30, ali ne i do "break-lopte". Francuz je pogađao prve servise i nije dao priliku Čiliću da vrati izgubljeni servis.

Tsonga je imao prvi priliku za "break" i u četvrtom setu i to nakon što je Čilić kod rezultata 2-2 propustio 40-0. Ipak, Čilić je na "break-loptu" odličan prvi servis je potkrijepio forhend winnerom za izjednačenje, a kasnije je uspio i dobiti taj gem pogodivši as. To je bila prekretnica nakon koje je Čilić ponovno zaigrao kvalitetnije kao na početku susreta, te je kod rezultata 5-4 stigao i do prve dvije meč-lopte. U tome mu je pomogao i Tsonga promašenim volejem i bekhendom iz terena, no Francuz se ruba poraza izvukao s dva odlično odigrana poena.

Nekoliko propuštenih meč lopti

Novu priliku za završetak meča Čilić je imao kod vodstva 6-5 kada je stigao do 30-40, te se igralo nakon Tsongina drugog servisa. Ipak, nakon duge izmjene Čilićev pokušaj kratke lopte završio je u mreži, a potm je Tsonga osvojio još dva poena i odveo set u "tie-break". A u odlučujućoj igri Čilića je izdao prvi servis, nakon asa za 2-2 naš je tenisač napravio dvostruku pogrešku, a nakon što je izbacio u aut oba reterna na drugom Tsonginom servisu, nije pogodio niti jedan od dva prva servisa u sljedeća dva poena, Tsonga je napravio još jedan "mini-break" i potom asom iskoristio prvu od tri set-lopte.

Nakon loše odigranog "tie-breaka", Čilić je već u prvom igri petog seta izborio dvije "break-lopte", no pravu priliku za oduzimanje servisa nije imao. Tsonga je pogodio dva servis winnera, a potom i as, te obranio svoj početni udarac. U četvrtoj igri odlučujućeg seta i Tsonga je stigao do "break-lopte", ali tada je bio njegov red da ostane frustriran, jer ju je Čilić spasio asom, a neobranjivim je servisom Međugorac izjednačio na 2-2.

Obranio break-loptu i napao

To ga je toliko napunilo pozitivnom energijom da je u sljedećoj igri oduzeo servis Tsongi bez izgubljenog poena. Francuz je gem otvorio dvostrukom pogreškom, Čilić se nadovezao sjajnim forhendom, a nakon toga je Tsonga dva puta izbacio forhend u aut. Prilikom servisa za meč, Čilić je bio suočen s "break-loptom" koju je spasio odličnim bekhend volejem, a potom je iskoristio ukupno petu meč-loptu kada je Tsonga izbacio forhend u aut nakon Čilićeva napada.

Čilić će u polufinalu igrati protiv Srbina Novaka Đokovića koji je pobijedio Feliciana Lopeza. Bit će to njihov 14. dvoboj, Čilić nikad nije slavio...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider