Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Hrvatska razbila Kanadu na SP-u: Četiri komada Vatrenih za prvo mjesto u skupini!
Nogomet

Novi format kvalifikacija za Ligu prvaka

Od ove će godine klubovi poput hrvatskog prvaka, zagrebačkog Dinama, imati bitno olakšan put do najatraktivnijeg nogometnog klupskog natjecanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Format Lige prvaka ostao je isti, a to je 32 kluba u osam skupina. Oni igraju šest kola po skupinama, a tada se izvlače parovi osmine finala od kada se igra na ispadanje.

Za razdoblje od 2009. do 2012. godine UEFA je pripremila novi sustav kvalifikacija po kojem će 22 ekipe imat izravan nastup u natjecanju po skupinama umjesto dosadašnjih 16 (6 novih kvalifikanata će biti trećeplasirane momčadi iz tri prvorangirane lige + prvaci liga rangiranih od 10. do 12. mjesta), dok će se preostalih 10 mjesta tražit kroz dvije kvalifikacije.

Pet momčadi stići će iz jednog kvalifkacijskog 'lonca', a pet iz drugog. Jedan dio kvalifkacija rezerviran je za neprvake saveza rangiranih od 1 do 15, tj. ekipe su koje su u nacionalnom prvenstvu zauzele mjesta odmah ispod izravnih sudionika po skupinama. Drugi je rezerviran za prvake saveza rangiranih od 13. mjesta naniže.

Oba kvalifikacijska puta igrat će se neovisno jedan od drugoga i svaki će kao konačne pobjednike izdvojiti po pet momčadi koje će biti posljednji sudionici natjecanja po skupinama. Svrha ove ideje je da se prvacima slabijih liga omogući lakši pristup do Lige prvaka kroz njihove međusobne dvoboje, što su do sada morali učiniti protiv klubova iz jakih europskih liga koji to nisu učinili kroz domaće prvenstvo.

Prvo kvalifkacijsko pretkolo započelo je 30. lipnja tj. 1. srpnja, a uzvrati su tjedan dana kasnije. 14. i 15. srpnja je 2. kvalifikacijsko pretkolo s uzvratom za tjedan dana, a u ovoj fazi uključuje se i hrvatski prvak Dinamo koji će, ukoliko prođe, u 3. kolu biti nositelj. Treće pretkolo na rasporedu je 28./29. 07., a uzvrati su sedam dana kasnije.

Nakon tri kvalifikacijska pretkola slijedi 'play-off'. Prve utakmice tog zadnjeg kvalifikacijskog kruga na rasporedu su 18/19. kolovoza, a uzvrati su sedam dana kasnije. Tu će se u jednom dijelu ove faze kvalifikacija sudariti prvaci (njih ukupno 10) zemalja poredanih na UEFA-inoj ljestvici koeficijenata od 14. mjesta naniže. To su primjerice Grčka, Češka, Švicarska, Bugarska, Norveška, Danska, Austrija, Srbija, Izrael...i Hrvatska.

U drugom dijelu 'play-off'-a igrat će klubovi iz najboljih liga, a neki od njih će do ove faze morati doći preko 3. pretkola u kojem će igrati trećeplasirani iz šest najbolje rangiranih liga sa drugoplasiranim iz liga od 7 do 14 mjesta. U sami 'play-off' ulaze četvrtoplasirani iz tri najjače lige.

Tako će se dobiti pet klubova iz redova prvaka liga iznad 14. mjesta po rang listi i pet klubova koji su drugoplasirani, trećeplasirani ili četveroplasirani iz 14 najbolje rangiranih liga.

Od ove su godine samo prva dva pretkola Lige prvaka ispadajuća. Ispadne li naš prvak u 3. pretkolu, odlazi u 4. pretkolo Europske lige (Kup Uefe), a ispadne li u 'play-off'-u ulazi izravno u skupinu Europske lige.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider