Automoto
SPORTOVI
Automoto
Svi žele zaustaviti Rosberga

VIDEO Hoće li prva prava europska utrka napokon donijeti neizvjesnost?

Konačno smo dočekali dolazak oktanskog cirkusa tamo gdje ima najviše fanova - u Europu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Peta utrka sezone F1 je Velika nagrada Španjolske, koja će se voziti ove nedjelje s početkom u 14:00 na stazi Catalunya, u gradiću Montmelo nedaleko Barcelone. Ujedno, prva je ovo prava europska utrka (VN Rusije u Sočiju ipak ne stane u isti koš s Catalunyom, Monzom, Hungaroringom, Silverstoneom...).

U dosadašnje četiri ovosezonske utrke Formula 1 bila je lišena neizvjesnosti, stopostotni učinak ostvario je Nico Rosberg koji se sa 100 bodova šepuri na vrhu ukupnog poretka. Nijemac je na najbolji mogući način iskoristio ne odveć motivirani ulazak svog momčadskog kolege Lewisa Hamiltona u novu sezonu i pobjegao mu na sasvim lijepa 43 boda prednosti.

Schumacher daleko ispred svih

Catalunya je prilika za Rosbergovu petardu, ali i da konačno vidimo može li ostatak konkurencije ozbiljnije zaprijetiti Mercedesu. Prije svega se to odnosi na Ferrari koji je na predsezonskim testiranjima imao odlična izdanja, ali niti Sebastian Vettel niti Kimi Raikkonen nisu uspjeli tu formu prenijeti na utrke.

Što se tiče same staze, Catalunya je poprište održavanja VN Španjolske od 1991. godine (prije toga se vozilo u Jerezu, Jarami, Montjuicu...). U dosadašnjih 25 izdanja samo su petorica vozača slavili više od jednom, a apsolutni rekorder je Michael Schumacher sa šest pobjeda. Legendarni Nijemac vlasnik je još jednog rekorda - pobijedio je s najvećom razlikom, 51.998 sekundi ispred svog momčadskog kolege Johnnyja Herberta 1995. u Benetton-Renaultu.

Maldonadova senzacija

U posljednjih 10 utrka vidjeli smo devet različitih pobjednika sedam različitih nacionalnosti. Sve su to provjerene vozačke klase, iznimka je tek Pastor Maldonado koji je 2012. senzacionalno pobijedio u Williamsu. Godinu kasnije Fernando Alonso razgalio je domaće navijače i slavio s pete startne pozicije zahvaljujući fenomenalnom startu.

Nije nikakva novost da će kvalifikacije umnogome odrediti tijek utrke. Catalunya je staza na kojoj to posebno dolazi do izražaja jer su 18 od 25 puta pobjeđivali vozači s pole-positiona, a samo se dvaput u proteklih 25 godina dogodilo da pobijedi onaj tko ne starta u prvom redu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider