Automoto
SPORTOVI
Automoto
Hoće li uspjeti?

Veliki povratak poljskog asa: Bio je blizu smrti, a sad je opet u F1!

U Formuli 1 na programu je Velika nagrada Mađarske, a onda slijedi četverotjedna stanka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ove nedjelje vozi se Velika nagrada Mađarske, 11. utrka sezone Formule 1.

I dok ljubitelji F1 iščekuju novi veliki obračun Ferrarija i Mercedesa na stazi Hungaroring, s margina oktanskog cirkusa stiže vijest koja će razveseliti sve fanove ovog sporta.

Vraća se Robert Kubica! Ovaj 32-godišnji Poljak idući će tjedan, nakon što prođe VN Mađarske, na Hungaroringu voziti Renaultov bolid na službenim testiranjima.

Kubica je pet sezona bio u F1, prve četiri u BMW Sauberu, a posljednju u Renaultu s kojim je 2010. senzacionalno pobijedio na Velikoj nagradi Kanade. To mu je ostala jedina pobjeda u 76 utrka, a još se 12 puta penjao na pobjedničko postolje.

Krajem te 2010. godine donio je odluku koja ga je umalo koštala života. Napustio je F1 i otišao voziti reli gdje je teško stradao 6. veljače 2011. godine u talijanskom selu Testico, nedaleko granice s Francuskom.

Nekoliko puta operiran, izgubio dosta krvi

Više od sat vremena bio je zarobljen u automobilu prije nego su ga uspjeli izvući i helikopterom prebaciti u obližnju bolnicu. Izgubio je dosta krvi, imao teške prijelome desnog lakta, ramena i nogu, a djelomično mu je amputirana podlaktica desne ruke. Prva operacija trajala je sedam sati, a imao ih je poslije toga još nekoliko da bi poslije dva i pol mjeseca bio pušten iz bolnice.

Iako je u godinama koje su slijedile izjavljivao kako zbog težine ozljeda koje je pretrpio nije u stanju voziti bolid Formule 1, ipak se pokušava vratiti najprestižnijem automobilističkom sportu.

Svi žele odgovor na jedno pitanje

U protekla dva mjeseca vozio je za Renault na stazama u Valenciji i Paul Ricard (Francuska) koje nisu u kalendaru F1 (Paul Ricard se vraća iduće godine) pa će mu Mađarska biti prva u kojoj će voziti još od Velike nagrade Abu Dhabija iz 2010.

Testiranja na Hungaroringu trajat će dva dana, u utorak i srijedu, a Kubica će tijekom utorka voziti za Renault.

"Pokušat ćemo u ta dva dana dobiti što više informacija, kako o bolidu tako i o Robertovom stanju. Pažljivo ćemo analizirati hoće li biti moguće da Robert vozi utrke za nas", izjavio je Cyril Abiteboul, Renaultov trkaći inženjer za F1.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider