Automoto
SPORTOVI
Automoto
Potvrdila FIA

Revolucija u Formuli 1: Ovo su nove, oštrije kazne

Međunarodna automobilistička organizacija (FIA) prihvatila je i predstavila novi pravilnik o dodjeljivanju kazni u svijetu Formule 1.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dogodilo se podosta promjena u odnosu na prošlu sezonu, no među najbitnijima je sakupljanje kaznenih bodova za vrijeme utrka. Naime, vozači koji skrive sudar ili stvore opasnu situaciju na stazi neće više biti kažnjavani prolaskom kroz boks, već će sakupiti kaznene bodove koji će se zbrajati tijekom cijele sezone. Ukoliko vozač sakupi 12 bodova, bit će suspendiran, odnosno neće smijeti voziti u idućoj utrci.

Već od 2014.: FIA uvodi novi trofej u Formuli 1

Službeno: Sergio Perez u Force Indiji

Ovisno o težini prekršaja dodjeljivat će se bod, dva, tri ili pet, a isti će u 'dosjeu' pilota stajati 12 mjeseci, prije nego li budu obrisani. Treba naglasiti da se bodovi prenose iz jedne u drugu sezonu, odnosno da se ne brišu po završetku aktualne.

Ova će promjena oštro kažnjavati one koji učestalo rade prekršaje u vožnji, te uzrokuju prometne nesreće, dok će biti vrlo blagonaklona prema onim vozačima koji se rijetko nalaze u tim situacijima.

Oštrije će biti kazne i za neoprezne izlaske iz bokseva tijekom slobodnih treninga, kvalifikacija, ali i utrka. Ukoliko vozač tijekom treninga i kvalifikacija bude neoprezno pušten iz boksa, dobiti će kaznu degradacije na startnom gridu utrke. O istoj će odlučiti suci utrke. Ukoliko vozač neoprezno bude pušten iz boksa za vrijeme utrke, dobiti će degradaciju od čak 10 mjesta za iduću Veliku nagradu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider