Automoto
SPORTOVI
Automoto
Alonsu igra još samo teorija

Peta uzastopna pobjeda Vettela, četvrti naslov neizbježan!

Sebastian Vettel pobjednik je Velike nagrade Japana u Suzuki, 15. ovosezonske utrke Svjetskog prvenstva Formule 1. Peta mu je to uzastopna, deveta ovosezonska i 35. pobjeda ukupno u karijeri...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za razliku od prijašnje dvije pobjede do koje došao lakoćom trostruki uzastopni svjetski prvak morao se dobro pomučiti za ovaj trijumf. Startao je s druge pozicije iza momčadskog kolege iz Red Bulla Marka Webbera, a na kraju mu je pobjedu donijela bolja strategija od dva zaustavljanja u boksu, za razliku od Australca koji je mijenjao gume u tri navrata.

Webber je na kraju završio na drugoj poziciji, dok je najnižu stepenicu pobjedničkog postolja zauzeo Romain Grosjean u Lotusu.

Vettel je na startu pao na treće mjesto, dok se na vrh probio Grosjean iako je startao tek četvrti. Nakon prve promjene guma Grosjean je bio vodeći, ali je nakon druge promjene u 29. krugu Vettel ostao još dodatnih osam krugova nastazi i nakon zamjene guma vratio se tek 2.1 sekundu iza Grosjeanovih leđa. Na novim gumama Nijemcu su trebala tek tri kruga da prestigne Grosjeana i to je učinio na kraju u 40. krugu, dok je Webber uspio prestići Francuza u pretposljednjem 52. krugu.

Četvrto je mjesto zauzeo Fernando Alonso, peto Kimi Räikkönen, a šesto i sedmo dva Suberova vozača Nico Hülkenberg i Esteban Gutierrez. Potonjem Gutierrezu su to bili prvi bodovi u Formuli 1.

U ukupnom poretku vozača Vettel sada ima 90 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Alonsa četiri utrke prije kraja sezone. Alonsu još igra samo teorija i posve je izvjesno da bi Nijemac četvrti uzastopni naslov prvaka mogao osigurati već u sljedećoj utrci u Indiji. (TS)

Velika nagrada Japana, rezultati:

1. Sebatian Vettel (Red Bull-Renault) 1h37.410s

2. Mark Webber (Red Bull-Renault) +7.1s

3. Romain Grosjean (Lotus-Renault) +9.9s

4. Fernando Alonso (Ferrari) +45.6s

5. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) +47.3s

6. Nico Hülkenberg (Sauber-Ferrari) +51.6s

7. Esteban Gutierrez (Sauber-Ferrari) +1m11.6s

8. Nico Rosberg (Mercedes) +1m12.0s

9. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +1m20.8s

10. Felipe Massa (Ferrari) +1m29.2s

...

Ukupan poredak vozača:

1. Vettel 297 bodova

2. Alonso 207

3. Räikkönen 177

4. Hamilton 151

5. Webber 148

...

Ukupan poredak konstruktora:

1. Red Bull Renault 445 bodova

2. Ferrari 297

3. Mercedes 277

4. Lotus 264

5. McLaren 83

...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider