Automoto
SPORTOVI
Automoto
Objavljena knjiga

Nepoznati detalji iz života ikone F1: O nadimku, alkoholu, popravljanju WC-a...

Objavljena je knjiga koja će, ne sumnjamo, biti prodana u velikom broju primjeraka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sa samo jednim naslovom svjetskog prvaka Kimi Raikkonen nije među najtrofejnijima, ali je svakako najkontroverzniji vozač današnje Formule 1.

Finac je ove srijede proslavio 39. rođendan, ali još se ne da. Premda ga je Ferrari odlučio zamijeniti 18 godina mlađim Charlesom Leclercom, Kimija to nije previše pokolebalo i u kratkom roku je pronašao novu momčad - Sauber.

S njim je potpisao dvogodišnji ugovor, a dok broji svoje zadnje dane u Ferrariju, o Raikkonenu je njegov sunardonjak Kari Hotakainen napisao knjigu. Jasno, uz blagoslov samog Icemana koji je u razgovoru s autorom iznio niz detalja koji su dosad bili nepoznati široj automobilističkoj javnosti.

Ron Dennis ga prozvao Iceman

Jedan od njih tiče se i njegov nadimka Iceman.

"Njegov šef iz McLarena Ron Dennis je zaslužan za to. On je, kada je Kimi došao iz Saubera u McLaren, rekao da riječ Iceman definira njegov profesionalni identitet jer dolazi iz hladne klime, vozi brzo, a govori malo. Osim toga, sunčane naočale ne nosi jedino kad se tušira."

Glumio Maradonu pa se ozlijedio

Raikkonen je bio, a i dalje jest velika zvijezda u Finskoj. Nekoliko puta su ga paparazzi ulovili kako s društvom ispija alkohol, ali uglavnom je to bilo u slobodno vrijeme, kad je bio lišen obveza u oktanskom cirkusu. No, nakon Velike nagrade Bahreina 2011. se, na zabavi koju je organizirao princ Bahreina, toliko napio da je htio oponašati Diega Maradonu. Umjesto imitacije slavnog Argentinca, Kimi je ozlijedio gležanj i morao je propustiti testiranja s Lotusom za kojeg je već bio potpisao ugovor.

Tulum dug 16 dana

"Jednom je otišao kući u Helsinki na proslavu 1. svibnja gdje je uz karaoke pio vino iz svijećnjaka. Zabava je trajala 16 dana, sve dok se nije morao zaputiti u Španjolsku na utrku."

Razuzdani život je iza Kimija otkako je upoznao Minnu-Mari Virtanen s kojom se oženio i dobio dvoje djece.

"On je sad obiteljski čovjek. Prije je volio zabavu, ali vrijeme najradije provodi s obitelji", napisao je Kotakainen, prenoseći riječi finskog asa:

"To je najvažnija stvar na svijetu, želim što više biti kod kuće."

Voli spavanje, mrzi mobitele...

Raikkonen voli puno spavati, prezire mobilne telefone, a otkriveno je i kako se jednom iskazao kao dobar majstor. Naime, prije godinu i pol je tijekom predsezonskih testiranja u Barceloni primijetio kako toalet Ferrarijevog autobusa nije radio ispravno.

"Otišao je pitati osoblje za alat, vidio je da je to sličan sustav kakav postoji na njegovom brodu i primio se posla. Radnici koji su zaduženi za popravak su samo stajali i gledali dok Kimi nije riješio stvar."

Osebujan lik je Kimi Raikkonen, nema što. Imao je jako puno pehova u svojoj karijeri, ali onu titulu s Ferrarijem 2007. mu nitko ne može uzeti. Zadnji je vozač koji je Ferrariju donio naslov prvaka, a kako stvari stoje, s obzirom na ultrabrzog Lewisa Hamiltona, ta konstatacija bi mogla još neko vrijeme potrajati...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider