Automoto
SPORTOVI
Automoto
Odbrojavanje počinje

10 pogleda iz 10 različitih perspektiva: Očekivanja i nadanja od nove F1 sezone

Točno mjesec dana ostalo je do početka nove sezone Formule 1.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za točno mjesec dana, u nedjelju 15. ožujka na stazi Albert Park u Melbourneu, započet će nova sezona Formule 1, utrkom za Veliku nagradu Australije.

Momčadi su već odavno kompletirane, ovih dana jedan za drugim otkrivaju se plaštovi ispod kojih sjaje novi bolidi, a idući tjedan (srijeda, 19. veljače) započet će i predsezonska testiranja na stazi Catalunya u Barceloni.

Ta predsezonska testiranja u posljednjih nekoliko godina znala su se, za dio momčadi, pokazati kao obična "duda varalica". Brzina koju su demonstrirale neke ekipe znala im je ostati nedostižna na samim utrkama dok je, naravno, bilo i onih primjera kada bi bolidi prezentirali bolja izdanja i zavidniju formu nego za vrijeme zagrijavanja za sezonu.

Stoga, kako bismo izbjegli davanja ikakvih prognoza na temelju forme na predsezonskim testiranjima, donosimo vam pregled u ovakvom obliku, s razmišljanjima i očekivanjima unutar svih 10 momčadi.

Mercedes - sve osim dvostruke krune bit će razočaranje

O ciljevima momčadi koja je proteklih godina svojom dominacijom praktički privatizirala ovaj sport ne treba puno lamentirati. Mercedes je na šest uzastopnih naslova prvaka i u momčadskoj i u konstruktorskoj konkurenciji i u sezonu ulazi kao glavni favorit, kako oni za momčadsku tako i Lewis Hamilton za pojedinačnu titulu. Britanac u svojoj posebnoj utrci za najvećeg vozača u povijesti Formule 1 lovi legendarnog Michaela Schumachera koji zasad ima jednu titulu više. Budući da Hamilton ima taj sveti cilj, ne vjerujemo da će drugi Mercedesov vozač Valtteri Bottas moći se ravnopravno utrkivati s njim. Preciznije rečeno, sigurni smo da će postojati momčadske odredbe u momčadi i da će Finac i u ovoj sezoni biti podređen Hamiltonovim šampionskim ambicijama.

Ferrari - je li to TA godina?

Nevjerojatno zvuči podatak da najslavnija momčad u povijesti Formule 1 i ekipa koja ima neograničen budžet nije uspjela osvojiti konstruktorski naslov još tamo od 2008. godine, a svjetskog prvaka nije dala od 2007. i onog ludila na Interlagosu poslije kojeg je slavio Kimi Raikkonen. U ovu sezonu ulaze sa željom da to promijene i istom, nepromijenjenom vozačkom postavom - Sebastian Vettel i Charles Leclerc. Bit će zanimljivo pratiti kako će funkcionirati momčadske odredbe u Ferrariju, jer lani je sjajni Leclerc potpuno deklasirao Vettela i potvrdio da je u ovom trenutku brži od četverostrukog svjetskog prvaka.

Red Bull - jesu li složili konkurentan bolid Verstappenu?

Glavna zvijezda ove momčadi i dalje je Max Verstappen kojeg su u pauzi između dvaju sezona "vezali" višegodišnjim ugovorom. Sjajni mladi Nizozemac lani je završio treći u poretku vozača, uspijevajući u tri navrata i trijumfirati (Austrija, Njemačka, Brazil), ali od ove sezone očekuje više od tek povremene mogućnosti za pobjedu u trenucima kad Mercedesu ili Ferrariju ne ide onako kako bi htjeli. Ključno pitanje u tim nastojanjima tiče se Red Bullove garaže i inžinjera - jesu li složili dovoljno brz bolid za Maxa?

McLaren - najintrigantniji izvan velike trojke

Prošlu godinu su završili na četvrtom mjestu s respektabilnih 145 bodova, skrenuvši pozornost na sebe jer imaju dvojicu mladih lavova - Carlosa Sainza Juniora koji ima 25 godina i Landa Norrisa, 20-godišnjaka. Highlight sezone bilo im je treće mjesto (Sainz) na Velikoj nagradi Brazila, ujedno i nagovještaj još boljih dana i mogućeg približavanja onim jačima. McLaren je, ne zaboravimo, po mnogočemu druga momčad u povijesti ovog sporta pa je stremljenje k boljim rezultatima nešto sasvim logično. Možda je teško očekivati da se probiju među TOP 3 konstruktora, ali nisu nerealna njihova nadanja da će u 2020. prikupiti više bodova nego lani.

Renault - napad na Mc-Larenovo četvrto mjesto

Francuski štih francuskoj momčadi dodan je dovođenjem Estebana Ocona koji je stigao umjesto Nice Hülkenberga i s Danielom Ricciardom pokušat će pomrsiti račune McLarenu u borbi za četvrto mjesto u poretku konstruktora. Poneko penjanje na postolje zadovoljilo bi Renault koji je najbliže tome u 2019. došao na Velikoj nagradi Italije, kada je Ricciardo bio četvrti.

AlphaTauri - odbačeni sinovi Red Bulla željni dokazivanja

Pierre Gasly je prošle godine krenuo putem kojeg je već utabao Daniil Kvyat - vraćen je iz Red Bulla u njihovu sestrinsku momčad koja je od ove godine preimenovana iz Toro Rosso u AlphaTauri. I Gasly i Kvyat imaju dugoročni cilj vratiti se u Red Bull, ali ako Albon tamo nastavi ove sezone voziti onako kako je vozio u većem dijelu prošle, njihov povratak teško je očekivati.

Racing Point - mijenjaju imena, ali ne i vozačku postavu

Nekadašnja Force India još ove sezone zvat će se Racing Point, a onda od 2021. se preimenovati u Aston Martin. Sergio Perez, koji sa sobom dovlači milijune od meksičkih sponzora, i Lance Stroll, tatin sin, a tata mu je vlasnik ove momčadi. Perez je lani prikazao veći kontinuitet, ali mladi Stroll ne strahuje sve dok mu je otac glavni. Dok je tako, sredina konstruktorskog poretka ostaje nešto što će biti sasvim u redu za Racing Point.

Alfa Romeo - Kimijev labuđi pjev

Najkarizmatičniji vozač u novijoj povijesti Formule 1 možda vozi svoju posljednju sezonu u karijeri. Da još uvijek nije za staro željezo, Kimi je pokazao prošle godine kada je potpuno deklasirao momčadskog kolegu Antonija Giovinazzija s kojim će i ove godine pokušati Alfi donijeti što više bodova. Ukoliko Giovinazzi češće bude među bodovima, Alfa se može nadati ravnopravijem okršaju s Racing Pointom za sedmo mjesto.

Haas - prvi predstavili bolid

U nadi da će prekinuti nekakvu lošu karmu ili što god, američka momčad prva je pokazala svoj bolid za 2020. godinu. Međutim, neće im nikakvo praznovjerje pomoći ukoliko njihovi vozači - Kevin Magnussen i Romain Grosjean - ne smanje broj pogrešaka na stazi čega je lani bilo napretek, i što ih je, u konačnici, i koštalo tek devetog mjesta među konstruktorima.

Williams - slavna momčad svela se na životarenje

Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill i Jacques Villeneuve. Vozači su to koji su u bolidu Williamsa osvajali naslov svjetskog prvaka u Formuli 1, ali nažalost ova momčad danas je daleko od tih dana. U cijeloj 2020. osvojili su mizerni jedan jedini bod i bilo je zapravo tužno gledati koliko se muče odnosno koliko su sporiji od svih ostalih, uključujući i Haas i Alphu Romeu, također ekipe koje ne mogu ni primirisati borbi za pobjednička postolja. Otpravili su Roberta Kubicu u mirovinu, umjesto njega doveli kanadskog rookieja Nicholasa Latifija, dok je u momčadi ostao George Russell. Williamsu možemo samo poželjeti da budu bolji i brži, jer ako ni zbog čega drugog, onda zbog svega onog što su svojedobno donosili Formuli 1 ne zaslužuju životarenje.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider