Automoto
SPORTOVI
Automoto
Preuzeo vodstvo

Moto GP: Marquez prvi novajlija-pobjednik na Laguna Seci

Marc Marquez, dvadesetogodišnji španjolski motociklist u kraljevskoj klasi Svjetskog prvenstva, Moto GP-u, slavio je u devetoj utrci sezone, Velikoj nagradi SAD-a u kalifornijskoj Laguna Seci...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Treća je to pobjeda mladog novajlije Marca Marqueza u sezoni, kojom je prednost pred drugoplasiranim u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva, iskusnijim timskim kolegom Danijem Pedrosom, podigao na 16 bodova. Trećeplasiranom, također Španjolcu, Yamahinu aktualnom svjetskom prvaku Jorgeu Lorenzu, bježi 26 bodova.

>> MotoGP utrke gledajte na OYO.hr!

Slavio je prije tjedan dana također na Velikoj nagradi Njemačke, čime je preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Posebno je vrijedno postignuće činjenica da povijest SP-a u motociklizmu prije Marqueza ne pamti debitanta koji je slavio pri svom prvome nastupu na Laguna Seci u najmoćnijoj klasi. Nastavi li ovako, mogao bi do naslova u debitanstkoj sezoni.

Na samom je startu Marquez reagirao loše. Pao je s druge na četvrtu poziciju, no ekspresno se vratio na treće mjesto pretekavši Alvara Bautistu. U najboljem i najvratolomnijem potezu utrke pretekao je legendarnog Talijana na Yamahi Valentina Rossija taman pred ulazak u famozni osmi zavoj staze, Corkscrew, u kojem je zaplesao i izašao izvan granica staze, ali je uspio očuvati i brzinu i ravnotežu.

Novim majstorskim potezom mlada je zvijezda natjecanja 14 krugova prije kraja pretekla dotad suvereno vodećega Nijemca Stefana Bradla, te je na kraju slavila s 2.3 sekunde prednosti.

Bradl (23), koji je u subotu izborio svoj prvi pole-position u karijeri kad je Moto GP-klasa u pitanju, ostvario je i u utrci uspjeh karijere zauzevši drugo mjesto. Do tog trenutka najbolji su mu rezultat bila dva četvrta mjesta. Postao je Nijemac s najboljim rezultatom u kraljevskoj klasi od Dietera Brauna 1974. godine, koji je tada u belgijskom Spau bio treći.

Treće je mjesto pripalo Yamahinu Valentinu Rossiju iza kojeg su se poredali Alvaro Bautista, Dani Pedrosa i Jorge Lorenzo, koji se vratio na stazu tri tjedna nakon loma i operacije ključne kosti u Nizozemskoj, te devet dana nakon što je u Njemačkoj novim padom obnovio ozljedu. Vratio se na stazu tri tjedna prije no što se planiralo, ali nije mogao bolje od šestog mjesta.

Sezona je došla taman do polovice. Iduća se utrka vozi također u Sjedinjenim Državama, za Veliku nagradu Indianapolisa, 18. idućeg mjeseca.(TS)

VN SAD-a, MotoGP-klasa:

1. Marquez (Špa / Repsol Honda) 44:00.695

2. Bradl (Njem / LCR Honda) +2.298

3. Rossi (Ita / Yamaha) +4.498

4. Bautista (Špa / Honda Gresini) +4.557

5. Pedrosa (Špa / Repsol Honda) +9.257

6. Lorenzo (Špa / Yamaha) +12.970...

MotoGP-klasa, ukupni poredak:

1. Marquez (Špa / Repsol Honda) 163 boda

2. Pedrosa (Špa / Repsol Honda) 147

3. Lorenzo (Špa / Yamaha) 137

4. Rossi (Ita / Yamaha) 117...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider