Automoto
SPORTOVI
Automoto
Neobično po mnogočemu

Mislite da je sezona F1 bila dosadna? Ovih 10 rekorda će vas razuvjeriti

Prvog dana prosinca završila je još jedna sezona Formule 1, a dojmovi se i dalje sliježu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lewis Hamilton i Mercedes dominirali su sezonom Formule 1, a neizvjesnost glede vozačke i konstruktorske titule ubili su puno prije posljednje utrke.

Opći je to dojam svih koji su koliko-toliko intenzivno pratili zbivanja u oktanskom cirkusu tijekom 2019. godine.

Ipak, koliko god djelovala monotono, ova je sezona bila jedinstvena i ostat će upamćena po mnogočemu.

Postavljeno je 10 rekorda, odnosno postignuća koja donosimo u kratkom presjeku.

Leclerc srušio rekord star više od pola stoljeća

413 bodova koje je uzeo Lewis Hamilton najveći je broj bodova koje je jedan vozač osvojio tijekom jednog prvenstva. Hamilton je ovime srušio vlastiti rekord iz 2018. za pet bodova.

65 prvih startnih redova za Ferrari - momčad iz Maranella najuspješnija je u povijesti Formule 1 po broju utrka u koje su njihovi vozači krenuli sa startnih pozicija jedan i dva. Odmah iza njih sa 64 je Mercedes, dok je McLarenu i Williamsu to uspjelo 62 puta.

Najveći broj bodova bez osvojene titule. Ovdje primat drži Valtteri Bottas, koji je u svojoj karijeri osvojio 1289 bodova, ali još uvijek nema naslova prvaka.

Charles Leclerc postao je najmlađi pobjednik jedne utrke za Ferrari. Kad je trijumfirao na Velikoj nagradi Belgije, imao je 21 godinu, 10 mjeseci i 16 dana. Prethodni rekorder bio je Jacky Ickx, koji je u Francuskoj 1968. imao 23 godine, šest mjeseci i šest dana.

Brazil je donio najmlađe postolje u povijesti

U 2019. vidjeli smo i najmlađi trojac na pobjedničkom postolju u povijesti ovog sporta. Na Velikoj nagradi Brazila prva tri mjesta osvojili su Max Verstappen, Pierre Gasly i Carlos Sainz koji su u prosjeku imali 23 godina, osam mjeseci i 23 dana. Prije njih, najmlađe postolje sačinjavali su Sebastian Vettel, Heikki Kovalainen i Robert Kubica na Velikoj nagradi Italije 2008. godine.

Poput Bottasa, u rubriku "neslavni rekorder" dospio je i Sergio Perez. Postao je vozač s najviše odvoženih utrka bez pole-positiona. Čak 176 nastupa ima Meksikanac koji nikad u kvalifikacijama nije uspio biti najbrži.

Hamilton nadmašio Schumachera

Hamilton je pak nadmašio Michaela Schumachera po broju utrka u kojima je barem u jednom trenutku bio vodeći. Legendarni Nijemac ima ih 142, a Britanac je trenutno na 148.

Carlos Sainz u svojoj 101. utrci izborio je pobjedničko postolje, na koje nitko nije čekao toliko dugo. Dosadašnji rekorder bez podija bio je Martin Brundle s 91 utrkom "u prazno".

"Svemirci" iz Red Bulla

Komadić priče pripada i Robertu Kubici, koji je poslije dugih 3178 dana opet završio u bodovima. Prije ovogodišnje VN Njemačke, posljednji mu je put to uspjelo 2010. u Abu Dhabiju.

Na koncu, svaka čast mehaničarima Red Bulla koji su za 1,82 sekunde promijenili gume na bolidu Maxa Verstappena na Velikoj nagradi Brazila. Srušili su time vlastiti rekord, postavljen također ove sezone, kada su promjenu obavili za 1,88 sekundi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider