Automoto
SPORTOVI
Automoto
Kakav je to peh...

Hamilton slavio u svom "dvorištu", katastrofalan dan za Ferrari!

Četvrtu godinu zaredom Britanac je slavio na domaćoj stazi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lewis Hamilton je pobijedio četvrtu godinu zaredom na Velikoj nagradi Velike Britanije i približio se Sebastianu Vettelu na samo bod zaostatka u poretku vozača Formule 1 poslije uzbudljivog raspleta na stazi Silverstone.

Hamilton je od prvog do zadnjeg kruga kontrolirao utrku. Startao je s pole-positiona, furiozno izborenog u subotnjim kvalifikacijama, i odmah se odvojio.

Iza njegovih leđa Kimi Raikkonen je zadržao drugu poziciju, a Vettela je na startu prošao Max Verstappen s kojim se Nijemac dosta mučio i nije ga uspijevao proći sve do odlaska u boksove.

Očajna taktika i peh za Ferrari

Iznenađujuće rano, već u 19. krugu, Vettel je otišao na promjenu guma i to mu se osvetilo u finišu utrke. Predugo je ostao na žutim (soft) gumama i krug prije kraja mu je prednja lijeva pukla. Uspio se dovući do boksa i uzeti novi set te okončati utrku na sedmom mjestu. S tih osam bodova sačuvao je vodstvo u poretku ispred Hamiltona jer Britanac je za trijumf dobio 25, a prije ove utrke razlika je iznosila 20 bodova u korist Nijemca.

Fantastičan posao napravio je Hamiltonov momčadski kolega Valtteri Bottas koji je startao s devete pozicije (dobio kaznu nakon kvalifikacija zbog promjene mjenjača). Finac je vozio briljantno, imao drukčiju taktiku u odnosu na Hamiltona, Vettela i Raikkonena i u konačnici je odvozio superbrzo na crvenim (super soft) gumama, na stazi prošao obojicu Ferrarijevih vozača i izvukao maksimum iz današnje utrke.

Osim Vettela, guma je u samom finišu utrke puknula i Kimiju Raikkonenu, ali on je imao tu sreću da mu se to dogodilo neposredno prije ulazaka u boks pa se taj peh nije osjetio na plasmanu.

Iduća utrka je Velika nagrada Mađarske koja će se 30. srpnja voziti na Hungaroringu.

Poredak vozača:

1. Sebastian Vettel (Njemačka/Ferrari) 176 bodova
2. Lewis Hamilton (Velika Britanija/Mercedes) 175
3. Valtteri Bottas (Finska/Mercedes) 154
4. Daniel Ricciardo (Australija/Red Bull) 117
5. Kimi Raikkonen (Finska/Ferrari) 98
...

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 330 bodova
2. Ferrari 275
3. Red Bull 174
4. Force India 95
5. Williams 41
...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider