Automoto
SPORTOVI
Automoto
o tome se najviše priča

VIDEO F1 vozači podijeljeni: Što vi mislite o ovom dodatku na bolidima?

Na testiranjima uoči početka nove sezone najviše se priča dodatnoj zaštiti na bolidima, poznatoj kao 'halo'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novu sezonu Formule 1 otvara utrka za Veliku nagradu Australije u Melbourneu 20. ožujka. Od ove sezone kreće novi sustav kvalifikacija oko kojeg su se pobunili vozači. S današnjim danom (petak) završavaju i testiranja u Barceloni, a uoči posljednjeg dana glavna tema je zaštitni uređaj na bolidima, nazvan 'halo'.

Radi se o zaštiti za glavu koja bi trebala spriječiti da na pilote padne neki dio s bolida kao što je primjerice Massa teško stradao prije sedam godina. No, problem je što zaštita može smetati vozačima prilikom vožnje.

Prvi je krugove s 'halo' zaštitom odvozio Kimi Raikkonen u Ferrariju. Svi su očekivali reakciju Finca koji je rekao da nije tako loša vidljivost.

''Naravno da je drukčiji pogled na stazu i malo ograničava, ali je iznenađujuće mala razlika u odnosu na prije.''

No, vozači se se na kraju dana podijelili. Nico Rosberg i Jenson Button podržavaju zaštitu za vozače, dok su je oštro napali Lewis Hamilton i Nico Hulkenberg.

''Molim vas, ne. Ovo je najgora promjena u povijesti Formule 1. Cijenim traženje rješenja za veću sigurnost u F1, ali sadašnja je situacija dovoljno dobra'', poručio je svjetski prvak putem Instagrama.

Njegov momčadski kolega Nico Rosberg tvrdi upravo suprotno. Kaže kako bi 'halo' spasio živote da je uveden u F1 ranije. S njim se slaže i FIA koja pokušava naći rješenje za veću sigurnost pilota.

''To je definitivno potrebno. Ovo je velik korak prema sigurnosti jer većina tragedija u moto sportu bi bila izbjegnuta da je ovo prije postajalo. Ok, možda vidljivost nije dobra kao prije, ali s nekim promjenama može se i to ispraviti '', poručio je svjetski viceprvak.

Šef Red Bulla Christian Horner i pilot Force Indije Nico Hulkenberg su protiv.

''Isprobali smo 'halo' u simulatorima i brine nas pitanja vidljivosti. Sigurnost i zaštita glave su krucijalni, ali nisam pobornik ovog rješenja. Mislim da F1 može naći nešto bolje, nešto elegantnije'', rekao je Horner.

''Halo šalje krivu poruku. Izgleda grozno. Ne želim gledati u to'', poručio je Hulkenberg.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider