Automoto
SPORTOVI
Automoto
Veliki korak naprijed

Formula 1 zbog Vettela mijenja pravila, a to nije jedina novost

U oktanskom cirkusu uvijek je zanimljivo kad se voze dvije utrke u tjedan dana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ove nedjelje na stazi Sakhir vozi se Velika nagrada Bahreina, treća utrka sezone Formule 1.

U Bahrein Sebastian Vettel i Lewis Hamilton stižu sasvim poravnati, nakon što je Britanac u Kini slavio ispred Nijemca u Ferrariju.

Osim standardne rekapitulacije događanja na stazi, poslije utrke najviše se pričalo o neuobičajenom potezu kojeg je Vettel napravio uoči samog starta, po završetku kruga zagrijavanja.

Izašao je iz mjesta predviđenog za drugoplasiranog u kvalifikacijama i pomaknuo se ulijevo, prema Hamiltonu i njegovom momčadskom kolegi Valtteriju Bottasu koji je očito bio glavna "meta" u cijeloj priči. Vettel se umjesto na pretjecanje Hamiltona koncentrirao na to da ne dozvoli Fincu da ga pretekne odnosno da do prvog zavoja zadrži drugu poziciju.

I suci zbunjeni, pustili ga bez kazne

I uspio je, a nedugo poslije starta stigla je obavijest kako se Nijemac nalazi pod istragom sudaca utrke.

Od sankcija nije bilo ništa iz bizarnog razloga - nepostojanja jasnih odrednica po pitanju prelazaka linije startnog mjesta.

"S obzirom na takve anomalije u pravilima, nismo htjeli kazniti Vettela", poručili su suci.

Nakon takvog raspleta najavljena su specifičnija pravila kad je u pitanju start.

"Ovo nam svima može biti upozorenje, ali sad ćemo to precizinije definirati i ubuduće neće biti problema", poručili iz američke grupacije Liberty Media koji od ove godine upravljaju Formulom 1.

Brawn predlaže veliki korak naprijed

Uz to, žele maknuti tajnovitost s kojom je često obavijena F1 te se na taj način više povezati s navijačima. Konkretno, Ross Brawn predlaže da se s televizijskim gledateljima dijeli više podataka o stanju vozača, bolida i momčadi općenito.

"Ukoliko prijeđemo tu barijeru i učinimo sve informacije dostupnima, brojni entuzijasti će stvarno uživati gledajući utrke, a privući ćemo i nove fanove. Svjestan sam da inženjeri pokušavaju sakriti od konkurencije određene stvari, ali može se sve to izvesti da nitko od njih ne bude povlašten ili podređen, a da istovremeno fanovi budu zadovoljni", zaključio je Brawn.

Vraća se Wehrlen, da li i VN Turske?

Inače, u Liberty Mediji razmišljaju o povratku Velike nagrade Turske u kalendar F1. Utrka u Istanbul Parku se vozila od 2005. do 2011. nakon čega ju je Bernie Ecclestone eliminirao zbog nedovoljnog interesa i slabe posjećenosti.

"Odradili smo sastanak i mogu reći da smo se u principu dogovorili, iako ugovor još nije potpisan", poručio je ispred predstavnika staze Vural Ak.

Od ostalih aktualnosti izdvajamo povratak Pascala Wehrleina koji se potpuno oporavio od ozljede zadobivene još u siječnju i u Bahreinu će debitirati za Sauber u kojem ga je neuspješno mijenjao Antonio Giovinazzi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider