Automoto
SPORTOVI
Automoto
Nova drama Formule 1

Ferrari potvrdio: Nećemo nastupiti iduće sezone!

Iako ih je FIA stavila na listu momčadi za sljedeću sezonu Formule 1 iz Ferrarija su se oglasili priopćenjem u kojem kažu kako neće nastupiti iduće sezone prema najavljenim novim pravilima. FIA se pak, poziva na provođenje dugoročnog ugovora potpisanog prije nekoliko godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

'Ferrari je 29. svibnja predao uvjetnu prijavu za nastup u Svjetskom prvenstvu Formule 1, koji je sadržavao određene uvjete. Do danas ti uvjeti nisu ispunjeni. Iako je Ferrari pismeno zatražio od FIA-e da ne uključi Ferrari kao bezuvjetnog sudionika natjecanja sljedeće sezone, upravo se to dogodilo. Kako bismo uklonili svaku sumnju, mi u Ferrariju želimo potvrditi da nećemo nastupiti u FIA-inom natjecanju pod pravilima koja su propisana za sljedeću sezonu', stoji u službenom priopćenju momčadi iz Maranella.

Pored Ferrarija, FIA je na listu momčadi za sljedeću sezonu stavila i ostalih devet postojećih - Williams i Force Indiju koje su poslale bezuvjetne prijave, ali i Red Bull, Ferrari i Toro Rosso jer FIA inzistira na provođenju dugoročnog ugovora koji su te tri momčadi potpisale prije nekoliko sezona. Tu će svakako nastati problemi, jer su iz Ferrarija već ranije najavljivali poduzeti određene kontramjere pozovu li se u FIA-i na taj ugovor. Do sada je Ferrari podržao Red Bull, čiji su dužnosnici također najavili da neće podleći FIA-inim pritiscima.

Bit će problema i s preostalih pet momčadi - Brawn GP, McLaren, Renault, Toyota i BMW Sauber. I njih je FIA uvrstila na popis momčadi za sljedeću sezonu, iako su uvjetovali nastup prolongiranjem FIA-inih novouvedenih pravila, koja bi trebala vrijediti već od sljedeće sezone.

Njima je FIA odredila sedmodnevni moratorij. Do sljedećeg bi petka, 19. lipnja, trebali povući svoje uvjetne prijave i uložiti bezuvjetne. Ne dogodi li se to, FIA će ih isključiti iz natjecanja.

Ostane li stav obiju strana nepromijenjen, najviše će, kao i obično, trpjeti navijači, ljubitelji Formule 1.

Konačno, nove tri momčadi od sljedeće će sezone biti španjolski tim Campos Grand Prix, iza koje stoji meksički miljarder Carlos Slim, USF1, američka momčad koju drže Peter Windsor i Ken Anderson, te britanski Manor Grand Prix, momčad čiji je ulazak ispred Lole i Prodrivea najveće iznenađenje. Pod imenom Manor Motorsport momčad je postala poznata natječući se u Formuli 3. Vode je John Booth i Nick Wirth.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider